Το δυνατό χαρτί του Γκιόρεμε, του αρχαιοελληνικού Κοράματος, στην Καππαδοκία και των μονολιθικών εκκλησιών που βρίσκονται εκεί, παίζει η Τουρκία στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να τονώσει περαιτέρω τον τουρισμό της. Στο επίκεντρο καμπάνιας του τουρκικού Οργανισμού Τουρισμού βρίσκεται η «Σκοτεινή Εκκλησία» (karanlik kilise), ένα από τα καλύτερα διατηρημένα βυζαντινά μνημεία στην περιοχή που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, ήδη από το 1985.
Η εκκλησία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και θεωρείται μοναδικής ομορφιάς.
Το όνομά της το πήρε λόγω του ελάχιστου φωτισμού που μπαίνει στο εσωτερικό της. Για αυτό και οι αγιογραφίες της που απεικονίζουν σημαντικές στιγμές από τη ζωή του Χριστού, έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, χωρίς να αλλοιωθούν τα χρώματα.
Η «Σκοτεινή Εκκλησία» αλλά και όλες οι υπόλοιπες που είναι λαξευμένες σε όλη την κοιλάδα είναι αφιερωμένη στην Ανάληψη του Σωτήρος. Ο βράχος στον οποίο χτίστηκε έχει δημιουργηθεί από λάβα και ηφαιστειακή τέφρα. Η εκκλησία έχει σχήμα σταυρού με έξι τρούλους, τέσσερις κίονες και τρεις αψίδες.
Η εκκλησία έκλεισε το 1987 για να αποκατασταθεί το εσωτερικό της και το 1995 άνοιξε εκ νέου για το κοινό. Για να την προστασία του μνημείου υπάρχει απαγόρευση στους επισκέπτες να τραβούν φωτογραφίες στο εσωτερικό.
Εντός του ναού επιτρέπονται μόνο 15 επισκέπτες κάθε φορά και παραμένουν μόνο για 3 λεπτά.
Τον περασμένο μήνα, ο τουρκικός Οργανισμός Τουρισμού έδωσε στη δημοσιότητα διαφημιστικό βίντεο από το εσωτερικό της εκκλησίας, καλώντας τους φιλότεχνους να επισκεφθούν την Τουρκία «που έχει τόσα αξιόλογα πολιτιστικά μνημεία». Βέβαια τα πλάνα δείχνουν τις αγιογραφίες με τα ελληνικά γράμματα, οπότε αναρωτιέται κανείς πώς οι τουρκικές τουριστικές Αρχές θα πείσουν ότι μνημεία σαν κι αυτό φέρουν τουρκική σφραγίδα, όταν μαρτυρούν την ελληνικότητά τους με την πρώτη ματιά.
Πηγή: pontos-news.gr