Μια προσωπική μαρτυρία: Σάββατο πρωί, προπαραμονές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βρέθηκα έξω από τη Καπνικαρέα στο Μοναστηράκι. Μια ομάδα τουριστών άκουγε μαγεμένη από την ξεναγό της ιστορία της ιστορικής αυτής εκκλησίας. Μπήκαν μέσα, θαύμασαν τις αγιογραφίες και κάποιοι αποχώρησαν. Την ώρα που άναβα ένα κερί με πλησιάσε ένα ζευγάρι νεαρών. Με ρώτησαν αν μιλώ αγγλικά. Απάντησα θετικά και ζήτησαν να τους περιγράψω τι συνηθίζουν να κάνουν οι Ορθόδοξοι: Τους μίλησα για το κεράκι που ανάβουμε, το σταυρό μπροστά στην εικόνα, την προσευχή, αλλά και τη νηστεία εν μέσω 15 Αύγουστου.
- Της Δέσποινας Σωτηρίου
Ήταν από την Αυστραλία. Μου αποκάλυψαν ότι μένουν κοντά σε μια ελληνική κοινότητα κι ότι προ ημερών γνώρισαν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο κι ότι μαγεύτηκαν από τον λόγο του, αλλά και από το έργο της Αρχιεπισκοπής στην χώρα του και μου εξομολογήθηκαν ότι μετά και από αυτό που γνώρισαν στη Ελλάδα, επιθυμούν να βαπτιστούν Ορθόδοξοι Χριστιανοί (σ.σ. είναι και οι δύο αβάπτιστοι).
Μου είπαν να τους δείξω πώς κάνουμε τον σταυρό μας. Μπορεί να κάποιοι να το κρίνουν λάθος, αλλά εγώ το έκανα. Και η Μαίρη γονάτισε μπροστά από την Παναγία, έκλεισε τα μάτια και προσευχήθηκε. Εγώ έφυγα.
Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αποκλεισμών και περιορισμών λόγω της πανδημίας, το 2022 σημαδεύτηκε από μια στροφή στην κανονικότητα, έστω και με διαφοροποιήσεις.
Το σενάριο της επιτυχίας για τη χώρας μας (αυτό το οποίο χαρακτηρίζουν ως successstory) είναι ασφαλώς ο τουρισμός, ο οποίος έχει εκτοξευτεί σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, γεμίζοντας τα ταμεία με έσοδα, εν μέσω ενός ομολουμένως δύσκολου χειμώνα.
Μέσα στο κλίμα αυτό της ευφορίας, μεγάλη άνθιση εμφανίζει και ο προσκυνηματικός τουρισμός, με εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανούς από πολλές γωνιές του πλανήτη να καταφθάνουν στη χώρα μας και να επισκέπτονται ιστορικά προσκυνήματα.
Οι μεγάλοι Δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στα τουριστικά τους προγράμματα προβάλουν τους ιστορικούς ναούς και τα παραδοσιακά εκκλησάκια, και οι κατά τόπους Μητροπόλεις έχουν εκπονήσει σχέδια δράσης για την προσέλκυση τουριστών.
Εδώ και αρκετούς μήνες προωθείται μια συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας και της κυβέρνησης για την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού. Ο Βασίλης Κικίλιας πέρασε από τις πρώτες κιόλας μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής, ενώ στα τέλη Μαΐου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος είχε συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου.
«Είχα την μεγάλη τιμή και χαρά να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο και να συζητήσουμε για θέματα τα οποία προάγουν την θρησκευτικότητα του τόπου, αλλά και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο ο θρησκευτικός τουρισμός, αφού οι επισκέπτες στην χώρα έχουν πολλά να δουν και να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες μέσα από την πνευματικότητα» τόνισε, αμέσως μετά την συνάντηση η κ. Γκερέκου και συμπλήρωσε ότι «μιλήσαμε για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στόχος του Ε.Ο.Τ., των συναρμοδίων υπουργείων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι να συμπράξουμε -με την ευχή του Αρχιεπισκόπου-, ώστε να αναδειχθούν οι θρησκευτικές διαδρομές με τον υπέροχο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο που διαθέτουν».
Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι ήταν πολύ όμορφο το θέμα συζήτησης, αφού ο Προσκυνηματικός τουρισμός είναι ένα κομμάτι που διαρκώς αναπτύσσεται με την βοήθεια της Πολιτείας και της Εκκλησίας. «Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την παλιά Αθήνα, το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης, το οποίο είναι το παλαιότερο σπίτι στην Πλάκα, τα μοναστήρια και τα προσκυνήματα τους» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε ότι ο Προσκυνηματικός τουρισμός αναπτύσσεται και «βοηθά τον επισκέπτη που θέλει από το ταξίδι του να βγάλει κάτι για την ψυχή του και την ανάπαυσή του». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει με τον Ε.Ο.Τ. εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί και θα έχει καλά αποτελέσματα.
Κι από ό,τι δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία οι καρποί αυτών των σχεδίων έχουν αρχίσει και αποδίδουν καρπούς.