Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον τόπο μαρτυρίου του Ρήγα Φεραίου: Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα βαλκανικής συνεργασίας του Ρήγα
«Το βαλκανικό όνειρο του Ρήγα, του προάγγελου της Ελληνικής Επανάστασης και ηρωικού τέκνου της θεσσαλικής γης, που θανατώθηκε εδώ στη Σερβία από τα όργανα του σκοταδιστικού καθεστώτος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στην οποία τους παρέδωσε προδοτικά η αυτοκρατορία των Αψβούργων, πρέπει να παραμείνει ζωντανό».
Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου στο Βελιγράδι. Νωρίτερα, ο κ. Χαρακόπουλος, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Σερβίας για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μαζί με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, βουλευτή της Ρωσικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ και τους συμμετέχοντες βουλευτές, επισκέφθηκαν τον Πύργο Νεμπόισα, όπου ο Ρήγας Φεραίος στραγγαλίστηκε από τους Τούρκους, όπως και οι υπόλοιποι επτά Έλληνες συλληφθέντες, στις 24 Ιουνίου 1798, και τα σώματά τους ρίχτηκαν στον Δούναβη.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «το έργο του Ρήγα Φεραίου θα μένει στους αιώνες ανεξίτηλο στην μνήμη των Ελλήνων. Ο φλογερός πατριωτισμός του και αγάπη του για ελευθερία κατόρθωσε να αφυπνίσει τον υπόδουλο ελληνισμό και φέρει εγγύτερα την ώρα της μεγάλης επανάστασης. Ο επαναστάτης, ο διανοούμενος, ο πολιτικός Ρήγας, μπροστά από την εποχή του, οραματίστηκε την απελευθέρωση όλων των λαών της Βαλκανικής χερσονήσου, την απαλλαγή τους από τις αλυσίδες της τυραννίας και του ζόφου, την εξύψωση του ανθρώπου βάση των απαράβατων δικαιωμάτων του. Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει την επανάσταση για την οποία τόσο πολύ εργάστηκε. Προδόθηκε και συνελήφθη, και, με τρόπο επονείδιστο, παραδόθηκε από την Αυστρία στις οθωμανικές αρχές, για να βρει αυτό το μαρτυρικό τέλος. Η θυσία και ο λόγος του, όμως, έγιναν σπόρος που βλάστησε και ψήλωσε και άνθισε για να καταλήξει στην μεγάλη επανάσταση του 1821. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια μέχρι την έκρηξή της τα ελληνόπουλα μεγάλωναν με τους στίχους του Θούριου “καλύτερα μιάς ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή”. Οι παρακαταθήκες του Ρήγα είναι και σήμερα ολοζώντανες, οι αρχές που μας άφησαν είναι η πολύτιμη κληρονομιά μας, αυτή που μας δείχνει τον δρόμο για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, που με τόσες θυσίες αποκτήσαμε. Επίκαιρο όσο ποτέ είναι το μήνυμα βαλκανικής συνεργασίας που εξέπεμψε ο Θεσσαλός στοχαστής. Οι κοινοί μας αγώνες κατά της τουρκοκρατίας, οι κοινές μας παραδόσεις και, πρωτίστως, η Ορθοδοξία, συνιστούν το έδαφος μιας στενότερης συνεργασίας των βαλκανικών λαών για ένα καλύτερο αύριο».
Στον ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου εναπόθεσαν λουλούδια εκ μέρους της Ρωσίας ο κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ και της Κύπρου ο βουλευτής κ. Ηλίας Μυριάνθους, ενώ στη σεμνή εκδήλωση συμμετείχαν οι Έλληνες βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Σταύρος Κελέτσης και Ιωάννης Σαρακιώτης, οι Ρώσοι βουλευτές κ.κ. Ιβάν Σούχαρεφ και Αλεξέι Τσέπα, οι βουλευτές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κα ΣνεζάναΝοβάκοβιτς και ο κ. Λαζάρ Προντάνοβιτς, ο Πολωνός βουλευτής κ. Ευγένιος Τσικβίν, ο Σέρβος βουλευτής κ.Αλεξάντερ Τσότριτς, και οι σύμβουλοι της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης και κ. Αλεξάντερ Φομέμκο.