Επικαιρότητα
14 Ιανουαρίου, 2023

Πώς ανθίζουν οι Χριστιανοί στις χώρες που ο Χριστιανισμός είναι παράνομος – Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν

Διαδώστε:

Στο Ιράν όπου τόσο η μεταστροφή από το Ισλάμ όσο και το να μοιράζεσαι την πίστη σου είναι παράνομες, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια σημαντική αύξηση των ανθρώπων που ασπάζονται την χριστιανική πίστη.

Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να προβληματίζει τις αρχές με τον υπουργό Πληροφοριών να παραδέχεται ανοικτά ότι μαζικοί προσηλυτισμοί «συμβαίνουν ακριβώς κάτω από τα μάτια μας».
Ομολόγησε επίσης ότι η υπηρεσία του συνεργάζεται με μουσουλμανικά θρησκευτικά σεμινάρια για την καταπολέμηση της απειλής «μαζικών προσηλυτισμών στο Χριστιανισμό σε ολόκληρη τη χώρα».

Μάλιστα υποστήριξε ότι πρόκειται για απλούς ανθρώπους «των οποίων οι δουλειές είναι να πουλάνε σάντουιτς ή παρόμοια πράγματα». Η παραδοχή αυτή μπορεί να φαίνεται αφελής ωστόσο αντανακλά μια «τεράστια στροφή» από τη συνήθη ρητορική του Ιράν ότι όσοι ασπάζονται τον Χριστιανισμό είναι πράκτορες της Δύσης που έχουν υποβληθεί σε σημαντική εκπαίδευση για να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια.

Μάρτυρες του Θεού

Οι επισημάνσεις αυτές απηχούν εκείνες των εκκλησιαστικών ηγετών στο Ιράν —καθώς και άλλων ιρανικών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισλαμιστές κληρικοί εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για πολλούς νέους που ασπάζονται τον Χριστιανισμό. Όπως γράφει το opendoporsusa. org ένας ηγέτης ισλαμικής σχολής, παρατήρησε ότι «ακριβείς αναφορές δείχνουν ότι οι νέοι γίνονται Χριστιανοί στο Κομ και πηγαίνουν σε οικιακές εκκλησίες». Η έβδομη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, η Κομ είναι το επίκεντρο της χώρας για τις ισλαμικές σπουδές.

Σε σύγκριση με περίπου 500 γνωστούς Χριστιανούς το 1979, υπάρχουν τώρα περίπου 500.000 (ορισμένες πηγές αναφέρουν έως και 1 εκατομμύριο κρυφούς πιστούς).
Σύμφωνα με το ElamMinistries, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1990 από ιρανούς εκκλησιαστικούς ηγέτες, περισσότεροι Ιρανοί έχουν γίνει Χριστιανοί τα τελευταία 20 χρόνια από ό,τι τους προηγούμενους 13 αιώνες από τότε που ήρθε το Ισλάμ στο Ιράν.

Διώξεις και ποινές

Καθώς οι Χριστιανοί στο Ιράν πολλαπλασιάζονται εντείνονται και οι διώξεις.

Ορισμένες μειονοτικές χριστιανικές ομάδες επιτρέπεται να λατρεύουν ανοιχτά , αλλά δεν μπορούν να προσκυνήσουν ή να διαβάσουν τη Βίβλο στη μητρική γλώσσα του Ιράν . Οι Χριστιανοί που προέρχονται από το Ισλάμ γίνονται στόχος.

Και δεν είναι μόνο η περίπτωση του Ιράν. Παραθέτουμε τις χώρες όπου είναι το να ασπαστεί κανείς τον Χριστιανισμό ενώ είναι Ισλαμιστής τον θέτει στο στόχαστρο των αρχών.
Στο Πακιστάν, τα παιδιά κάτω των 18 ετών ακολουθούν τη θρησκεία των γονιών τους. Αλλά ακόμα κι για τους ενήλικες η μεταστροφή από το Ισλάμ ενέχει σοβαρό κίνδυνο.

Αφγανιστάν

Στην πραγματικότητα, οι Ταλιμπάν (που κυβερνούν το Αφγανιστάν από τα μέσα του 2021) είπαν στη VOA ότι «δεν υπάρχουν Χριστιανοί στο Αφγανιστάν» Αυτό συνοψίζει τον κίνδυνο για τους Αφγανούς Χριστιανούς . Εάν πιαστούν από τους Ταλιμπάν α μπορούσαν να σκοτωθούν αμέσως . Όποιος προσηλυτιστεί από το Ισλάμ κινδυνεύει επιπλέον να εκτελεστεί από την οικογένειά του ή την κοινότητα. Το να ακολουθείς τον Ιησού στο Αφγανιστάν σημαίνει να ζεις υπό διαρκή κίνδυνο και τον συνεχή φόβο της ανακάλυψης.

Αλγερία

Στην Αλγερία, επίσημη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Οι κρατικοί θεσμοί υποχρεούνται νομικά να διασφαλίζουν ότι τίποτα που κάνουν δεν είναι εκτός του Ισλάμ. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει σημειώσει αρκετές περιπτώσεις ποιμένων ή εκκλησιών που στοχοποιήθηκαν από τις αρχές—και ότι η Αλγερία έχει επίσης περιορίσει τις προμήθειες Βίβλων. Η μεταστροφή από το Ισλάμ θεωρείται έγκλημα σύμφωνα με τον αλγερινό νόμο.

Κένυα

Αν και η Κένυα είναι κατά πλειοψηφία χριστιανική, υπάρχουν μέρη της χώρας που είναι κατά πλειοψηφία μουσουλμάνοι – και τμήματα της χώρας όπου ισλαμιστές εξτρεμιστές δρουν και ελέγχουν εδάφη. Στην ανατολική Κένυα, οι μουσουλμάνοι που ασπάζονται τον Χριστιανισμό μπορούν να γίνουν στόχος βίας και δολοφονιών. Σε περιοχές της Κένυας όπου υπάρχουν άνθρωποι Σομαλικής εθνότητας, η μεταστροφή από το Ισλάμ στον Χριστιανισμό μπορεί να οδηγήσει σε απειλές βίας ή ακόμα και θανάτου.

Λιβύη

Μεγάλο μέρος της Λιβύης παραμένει εκτός του άμεσου κυβερνητικού ελέγχου και οι εξτρεμιστικές ομάδες μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς μεγάλη αντίσταση. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες στοχεύουν Χριστιανούς, ιδιαίτερα οποιονδήποτε μουσουλμάνο ασπάζεται τον Χριστιανισμό . Υπήρξαν επίσης αναφορές βίας και συλλήψεις.

Μαλαισία

Το σύνταγμα της Μαλαισίας δηλώνει ότι όλοι οι Μαλαισιανοί – η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της χώρας – πρέπει να είναι μουσουλμάνοι . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά αδύνατο να ασπαστεί κανείς τον Χριστιανισμό και να διατηρήσει την εθνική του ταυτότητα. Η κυβέρνηση επιτρέπει επίσης στις τοπικές αρχές και ακόμη και στα σχολεία να θεσπίζουν νόμους και πολιτικές που ευνοούν το σουνιτικό Ισλάμ έναντι οποιασδήποτε άλλης θρησκευτικής ομάδας.

Μαλδίβες

Ενώ οι Μαλδίβες θεωρούνται κυρίως ως προορισμός διακοπών από τους περισσότερους ανθρώπους, είναι επίσης ένας από τους χειρότερους δυνάστες των χριστιανών στον κόσμο. Μόνο οι μουσουλμάνοι μπορούν να είναι πολίτες και σε όλους τους μη μουσουλμάνους απαγορεύεται να υπηρετήσουν σε οποιονδήποτε επίσημο κυβερνητικό ρόλο. Σε παιδιά ηλικίας έως 7 ετών μπορεί να επιβληθεί η θανατική ποινή για αποστασία (η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη μεταστροφή από το Ισλάμ στον Χριστιανισμό). Αν και η τιμωρία δεν έχει χρησιμοποιηθεί, εξακολουθεί να είναι οδυνηρή.

Μαυριτανία

Ένας αξιωματούχος από τη Μαυριτανία είπε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ότι «οι αλλοδαποί… είναι ελεύθεροι να ασκούν τις δικές τους θρησκείες ». Αλλά προφανώς δεν είπε τίποτα για τους ιθαγενείς της χώρας της Βόρειας Αφρικής, όπου είναι παράνομο να φύφγει κανείς από το νΙσλάμ και όπου η βλασφημία και η αποστασία τιμωρούνται με θάνατο.

Μαρόκο

Στο Μαρόκο, οι ξένοι χριστιανοί μπορούν σε μεγάλο βαθμό να λατρεύουν χωρίς εμπόδια. Αλλά για τους χιλιάδες στη χώρα που έχουν στον Χριστιανισμό, είναι μια διαφορετική ιστορία. Αυτοί οι πιστοί αναγκάζονται να λατρεύουν κρυφά, καθώς η μεταστροφή από το Ισλάμ είναι παράνομη . Ορισμένοι εκκλησιαστικοί ηγέτες φοβούνται ακόμη και να επιτρέψουν στους Μαροκινούς να προσκυνήσουν μαζί τους, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για προσηλυτισμό, που σύμφωνα με την μαροκινή νομοθεσία είναι έγκλημα.

Πακιστάν

Οι Χριστιανοί είναι μια μειονοτική ομάδα στο Πακιστάν και υφίστανται αυστηρή καταστολή. Οι περιβόητοι νόμοι περί βλασφημίας του Πακιστάν έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον για τις θρησκευτικές μειονότητες – ακόμη και μια κατηγορία για βλασφημία μπορεί να οδηγήσει σε επιθέσεις όχλου και βία . Οι χριστιανοί που ασπάζονται το Ισλάμ μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο. Πολλοί κληρικοί θεωρούν την αποκήρυξη του Ισλάμ ως μια μορφή βλασφημίας. Υπάρχουν πρόσθετες, συγκλονιστικές αναφορές για χριστιανές γυναίκες και κορίτσια που παντρεύονται βίαια με μουσουλμάνους άνδρες ή/και βιάζονται.

Κατάρ

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Κατάρ —συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών— μπορεί να λατρεύει ελεύθερα. Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Κατάρ (περίπου το 85%) αποτελείται από ξένους εργάτες. Οι ξένοι Χριστιανοί μπορούν να πηγαίνουν στην εκκλησία—συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν χτιστεί σε γη που έχει δώσει η κυβέρνηση—και μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προσκυνήσουν όπως θέλουν. Αλλά οι γηγενείς πιστοί του Κατάρ πρέπει να λατρεύουν κρυφά . Η αποστασία είναι παράνομη και όποιος εγκαταλείπει το Ισλάμ χάνει πολλά .

Σαουδική Αραβία

Όλοι οι Σαουδάραβες υποχρεούνται από το νόμο να είναι μουσουλμάνοι —και η δημόσια λατρεία οποιουδήποτε τύπου εκτός του Ισλάμ απαγορεύεται. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκκλησίες στη χώρα εκτός ορισμένων σε συγκροτήματα όπου ζουν ξένοι. Οι Χριστιανοί φέρεται να έχουν αντιμετωπίσει παρενόχληση και στοχοποίηση από την κυβέρνηση. Αν και οι συνθήκες φαίνεται να βελτιώνονται σιγά σιγά, χάρη στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού, πολλοί ειδικοί της θρησκευτικής ελευθερίας παραμένουν δύσπιστοι ότι αυτό θα σημαίνει πολλά για τις θρησκευτικές μειονότητες.

Σομαλία

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των Σομαλών βρίσκεται εκτός κυβερνητικού ελέγχου, αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές καθιστούν παράνομη τη μεταστροφή από το Ισλάμ – και σε περιοχές που διευθύνονται από την ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση al-Shabab , το να γίνεις χριστιανός μπορεί να σημαίνει εκτέλεση. Η Al-Shabab απείλησε επίσης ανθρωπιστικές ομάδες και τις κατηγόρησε ότι προσπαθούν να προσηλυτίσουν ανθρώπους στον Χριστιανισμό . Υπάρχει μικρός αριθμός Χριστιανών , αλλά συχνά προσκυνούν κρυφά και φοβούμενοι για τη ζωή τους .

Συρία

Χάρη στον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, ένας τεράστιος αριθμός Σύριων Χριστιανών αναγκάστηκε να φύγει, αποδεκατίζοντας την κοινότητα των πιστών εκεί . Η μεταστροφή από το Ισλάμ παραμένει παράνομη και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να δραστηριοποιείται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Παρόλο που η συριακή κυβέρνηση έχει ανακτήσει ως επί το πλείστον εδάφη που ελέγχονται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, εξακολουθούν να υπάρχουν ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες που ελέγχουν πόλεις και περιοχές που στοχεύουν χριστιανούς με βία και καταπίεση. Και παρόλο που οι Χριστιανοί ως επί το πλείστον δεν διώκονται άμεσα από το καθεστώς που είναι υπεύθυνο για τη Συρία , εξακολουθούν να συμπιέζονται από την κυβέρνηση.

Υεμένη

Η Υεμένη ουσιαστικά δεν έχει λειτουργική κυβέρνηση και διαφορετικές ομάδες έχουν τον έλεγχο σε διάφορα μέρη της χώρας . Ωστόσο, σε όλα τα μέρη της χώρας, οι χριστιανοί καταπιέζονται. Η μεταστροφή από το Ισλάμ είναι παράνομη. Χριστιανοί συνελήφθησαν, κρατήθηκαν και βασανίστηκαν και υπήρξαν αναφορές ότι η βοήθεια για την COVID-19 διανεμήθηκε άδικα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαδώστε: