“Πως η Ελληνική Παιδεία αγκάλιασε την Επανάσταση του 1821”
Η ελληνική γλώσσα κράτησε όρθιο το Έθνος πολύ πριν την Επανάσταση του 1821 – Σημαντική πρόταση για έκθεση με θέμα «Πώς η Ελληνική Παιδεία αγκάλιασε την Επανάσταση του 1821»
Το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας και το πώς αυτή κράτησε το Έθνος ζωντανό σε κρίσιμες στιγμές ανά τους αιώνες, πολύ πριν Επανάσταση του 1821, αναδεικνύεται μέσα από τα σπουδαία εκθέματα του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα. Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτού του γεγονότος οι σπάνιες εκδόσεις που έχει συγκεντρώσει ο ακάματος ιδρυτής του Μουσείου, Παύλος Μπαλογιάννης.
«Για άλλη μια φορά, σήμερα, αποδεικνύεται ότι για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση χρειαζόμαστε ωραίες ιδέες, χρειαζόμαστε πάθος. Όπως αυτό που έχει ο κ. Παύλος Μπαλογιάννης, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του για να συλλέξει ό,τι υπάρχει ως Ελληνική Παιδεία εντός και εκτός Ελλάδος» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο Μουσείο. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τα Μέλη της Ολομέλειας, Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, Πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Γιώργο Ρόρρη, ζωγράφο, Νίκο Κανελλόπουλο, Καθηγητή, καθώς και το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής, Γεώργιο Μυλωνάκη, Γενικό Γραμματέα της Βουλής.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ολοκλήρωσε την περιήγησή της στο Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται περισσότερα από 1.500 βιβλία και αντικείμενα ελληνικής εκπαίδευσης και παιδείας από τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα ίδρυμα μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα, η δημιουργία του οποίου οφείλεται στον προσωπικό κόπο και το μεράκι του δημιουργού του, ο οποίος αναζήτησε το υλικό σε παλαιοπωλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε στην αίθουσα του Μουσείου που φιλοξενεί την έκθεση για την Ελληνική Παιδεία και την Επανάσταση του 1821, η οποία περιλαμβάνει αφίσες, τετράδια και άλλο πλούσιο υλικό που αφορά το 1821. Το Μουσείο έχει καταθέσει μάλιστα σχετική πρόταση στην πλατφόρμα της Επιτροπής που αφορά την περαιτέρω επέκταση και οργάνωση της έκθεσης αλλά και την μεταφορά της σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
«Το υλικό της έκθεσης πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τεχνολογίες ψηφιοποίησης, με προδιαγραφές αρχειονομίας, έτσι ώστε να διασωθεί και να μπορέσουμε να το περάσουμε στις επόμενες γενιές και να το ταξιδέψουμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ομογένεια» ανέφερε το Μέλος της Ολομέλειας Καθηγητής Ν. Κανελλόπουλος, ενώ το Μέλος της Ολομέλειας κ. Καμηλάκη τόνισε ότι η Θεσσαλία δικαιούται ένα τέτοιο Μουσείο γιατί προετοίμασε την επανάσταση όχι μόνο με τα όπλα αλλά και με το πνεύμα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.