10/03/2022 10/03/2022 «Η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να διακόψουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία. Ο Πούτιν είπε πως οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία είναι παράνομες και πως οι δυτικές κυβερνήσεις...
10 Μαρτίου, 2022 - 18:05
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2022 - 18:14

Πούτιν: Αύξηση στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως αν εφαρμοσθούν περιορισμοί στις εξαγωγές

Διαδώστε:
Πούτιν: Αύξηση στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως αν εφαρμοσθούν περιορισμοί στις εξαγωγές

«Η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να διακόψουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν είπε πως οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία είναι παράνομες και πως οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους. Η Ρωσία μπορεί να επιλύσει ήρεμα τα προβλήματα της.

Ακολούθως, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντόν Σιλουάνοφ, είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα, για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και ότι η χώρα θα εξυπηρετεί τα εξωτερικά της δάνεια σε ρούβλια.

Ο Πούτιν προειδοποιεί για αυξήσεις στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως αν εφαρμοσθούν περιορισμοί στις εξαγωγές

«Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περεταίρω, εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Πούτιν, ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι συζήτησε για τη σύγκρουση με τους ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε για περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία από τη Βρετανία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και ότι συζήτησε για ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Συνεχίζεται ο διάλογος με τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Ενημερώθηκαν για τα νέα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του λαού», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι, χωρίς να δώσει αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που είχε.

Αλ. Βούτσιτς: Απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών και λαδιού και μείωση κατά 20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου, έκτακτα μέτρα, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και να αποφευχθούν ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής όπως και μεγάλες ανατιμήσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Όπως ανέφερε, αποφασίστηκε να απαγορευτούν οι εξαγωγές σίτου, αραβόσιτου, αλεύρων και σπορέλαιου. Επίσης, αποφασίστηκε η μείωση κατά 20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να κρατηθούν οι τιμές σε λογικά επίπεδα.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να υιοθετηθούν σήμερα από την κυβέρνηση. Ο  σέρβος πρόεδρος ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εξαγωγές σιτηρών και λαδιού. «Μόνο την περασμένη Δευτέρα έφτασαν παραγγελίες από το εξωτερικό για 200.000 τόνους σίτου ενώ μέσα σε τρεις ημέρες οι εξαγωγές σπορέλαιου αυξήθηκαν κατά 109%», δήλωσε. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις αλεύρων και σπορέλαιου στην εσωτερική αγορά. «Αυτήν την στιγμή έχουμε αποθέματα 800,000 τόνων σιταριού και ένα εκατομμύριο τόνους καλαμπόκι ενώ τον Αύγουστο θα φτάσει και η νέα σοδειά. Οι ανάγκες της χώρας για σιτάρι ετησίως είναι 1,2 εκατομμύριο τόνοι συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τα νοικοκυριά αποθέματα», δήλωσε ο Βούτσιτς καθησυχάζοντας τους πολίτες της χώρας. Τόνισε ότι η Σερβία θα βοηθήσει και τις γειτονικές χώρες όπως την Βόρεια Μακεδονία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, εάν παρουσιάσουν ελλείψεις σε σιτηρά.

Για τα καύσιμα ο Βούτσιτς τόνισε ότι το κράτος προετοιμάζεται για το πιο απαισιόδοξο σενάριο δημιουργώντας αποθέματα. «Για την ώρα υπάρχει επάρκεια καυσίμων για μερικούς μήνες, τα διυλιστήρια λειτουργούν κανονικά το κράτος επιχορηγεί με εκατό εκατομμύρια ευρώ την αποθήκευση καυσίμων, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν ο πόλεμος διαρκέσει μήνες. Γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε», δήλωσε ο Βούτσιτς. Ανέφερε ότι η τιμή των καυσίμων απασχολεί περισσότερο την πολιτική ηγεσία, εκτίμησε ωστόσο ότι η μείωση κατά 20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα περιορίσει τις ανατιμήσεις. Το μέτρο αυτό θα αποφέρει μείωση των κρατικών εσόδων κατά 35 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, δήλωσε ο Βούτσιτς.  Σημειώνεται ότι από αύριο, Παρασκευή, παύει να ισχύει το πλαφόν στην τιμή των καυσίμων που επέβαλε πριν από ένα μήνα η σερβική κυβέρνηση.  Ο Βούτσιτς εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να διακοπεί στο άμεσο μέλλον – είτε εξαιτίας του πολέμου είτε εξαιτίας κάποιας απόφασης από την ΕΕ ή και της ίδιας της Ρωσίας –  η εισροή του ρωσικού πετρελαίου και αερίου που φτάνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, μέσα από αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία. Για το ηλεκτρικό ρεύμα ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και «η τιμή του θα παραμείνει η χαμηλότερη στην Ευρώπη» μιας και παράγεται με την χρήση λιγνίτη, ενός ορυκτού που διαθέτει η Σερβία.

Διαβάστε επίσης:

Άκαρπες οι συνομιλίες Λαβρόφ- Κουλέμπα στην Αττάλεια – Κρίσιμη η κατάσταση στην Ουκρανία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων