Επικαιρότητα
10 Μαΐου, 2021

Πρόεδρος ΑΕΑΑ σε Αρχιεπίσκοπο: “Nα εμποδίσετε το έγκλημα”

Διαδώστε:

Έκκληση προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο απευθύνει με επιστολή του ο Πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανάργυρος Παπαρίδης, σχετικά με τα όσα ακούγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα για την σταδιακή κατάργηση της Ακαδημίας.

Ο Πρόεδρος της Α.Ε.Α.Α. ζητάει την παρέμβαση του Μακαριωτάτου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

“Επειδή μόνον Εσείς αποδεδειγμένα ανά την ιστορία, μπορείτε με τη σοφία αλλά και τις δυνάμεις σας να εμποδίσετε το έγκλημα αυτό, Σας καλούμε να στηρίξετε ολόψυχα τις δικές Σας ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ Ακαδημίες, όπως κάνατε μέχρι πρόσφατα. Εμείς μαζί σας μπορούμε, διορθώνοντας -υπό την καθοδήγησή σας- τις όποιες αδυναμίες τους, να τις αναδείξουμε σε Σχολές πρότυπα, που πρωτίστως θα δια-μορφώνουν κατά Χριστόν άξια στελέχη της Εκκλησίας και δευτερευόντως θα συν-διαμορφώνουν με την, σεβόμενη την Ορθόδοξη Εκκλησία, Πολιτεία, καλούς και άξιους πολίτες”, και μεταξύ άλλων προσθέτει:

“Επιτρέψτε μου να καταθέσω μια πρόταση: Ένα απλό μέτρο στήριξης, ύστερα από τη συνεδρίασή της ΔΙΣ, είναι, στο Δελτίο Τύπου, να ανακοινώσει η Εκκλησία στην Πολιτεία, ότι στηρίζει τον θεσμό της διαβαθμισμένης Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, δηλαδή τις ΑΕΑ, που την αφορούν άμεσα, και ότι δεν επιτρέπει στην Πολιτεία να προβεί σε καμία ενέργεια κατάργησης ορισμένων εξ αυτών, κάτι για το οποίο μόνη υπεύθυνη να αποφασίσει είναι η Σύνοδος της Ιεραρχίας, όπως άλλωστε προ μηνός αποφασίστηκε από την Διαρκή Ιερά Σύνοδό Σας. Με το μέτρο αυτό είναι βέβαιο ότι θα σταματήσει η καταστροφική φημολογία που γεννά στους υποψήφιους φοιτητές-τριες αβεβαιότητα για την επαγγελματική αποκατάστασή τους και η οποία αποτελεί και το βασικότερο κίνητρο επιλογής σχολών”.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Α.Ε.Α.Α.:

Μακαριώτατε , Σεβασμιώτατοι, Χριστός ανέστη!

Απευθύνομαι σε Εσάς για να σας μεταφέρω τις σκέψεις και την αγωνία του προσωπικού και των φοιτητών/τριών της ΑΕΑΑ, με αφορμή το άρθρο του δημοσιογράφου κ. Αποστόλου Λακασά στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» με τίτλο: «Αναδιάταξη και αναβάθμιση των Ιερατικών Σπουδών. Η συμφωνία Υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας για τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες», και όσα δημοσιεύθηκαν τις ημέρες αυτές σε ιστοσελίδες.

Η πρωτοβουλία της Πολιτείας να υλοποιήσει τον εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τις ΑΕΑ, μας δημιούργησε έκπληξη και οργή. Το δε σχέδιο νόμου που ετοίμασε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζής σε συνεργασία, όπως ο ίδιος αναφέρει, με την Εκκλησία, γνώστες του οποίου γίναμε εσχάτως και εμείς όπως και Εσείς και χωρίς ποτέ να έχει ζητηθεί η γνώμη μας –ως άμεσα ενδιαφερομένων– οδηγεί, κατά την εκτίμησή μας, στην εξαφάνιση τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της τριτοβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Η Πολιτεία επιλέγει, όπως αναφέρεται στα τελευταία άρθρα του σχεδίου νόμου, να κλείσει τις μοναδικές τριτοβάθμιες εκκλησιαστικές σχολές που η Εκκλησία έχει στη διάθεσή της, στις οποίες φοιτούν μελλοντικοί κληρικοί, ψάλτες και διαχειριστές των εκκλησιαστικών κειμηλίων της, επιπέδου ανώτατης εκπαίδευσης. Από το 2006 που δημιουργήθηκαν οι ΑΕΑ μέχρι σήμερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η Πολιτεία ποτέ δεν έσκυψε με ενδιαφέρον πάνω τους για να νομοθετήσει ως όφειλε για την εξέλιξή τους, να αφουγκραστεί και να θεραπεύσει τα όποια προβλήματά τους, σε αντίθεση με τα άλλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα για τα οποία νομοθέτησε επανειλημμένα (ΑΣΕΙ, ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.λπ.). Και ενώ η Πολιτεία μας έκανε να αισθανόμαστε κυριολεκτικά ως παρίες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Ιεραρχία με τα έγγραφά της στήριζε ξεκάθαρα αυτές τις Σχολές και εκδήλωνε σοβαρά και ειλικρινά το ενδιαφέρον της ώστε να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν, ακριβώς διότι είναι δικές της Σχολές και αυτήν αποκλειστικά στοχεύουν πρωτευόντως να εξυπηρετήσουν.

Θεωρούμε τον ισχυρισμό ότι ο θεσμός των ΑΕΑ διατηρείται, επειδή υποτίθεται ότι θα παραμείνουν οι ΑΕΑ της Αθήνας και της Κρήτης, ως εμπαιγμό και κοροϊδία του σχεδιαστή του νόμου, καθώς η μεθοδευμένη τα τελευταία χρόνια υπονόμευση του θεσμού, σε συνδυασμό με την επιβαλλόμενη, χωρίς καμία διαβούλευση, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), και παρά τις εκκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην εφαρμοσθεί, λόγω των γνωστών συνθηκών, τουλάχιστον από φέτος, θα οδηγήσει σε αισθητή μείωση των υποψηφίων που θα επιλέξουν τις ΑΕΑ. Επιπλέον, γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Γ. Καλαντζής, ότι μονοτμηματικές σχολές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων, δεν μπορούν να υφίστανται. Ακόμη και τα πρώην ΚΙΜ, νυν ΣΜΥΚ, όχι μόνον δεν μπορούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα της έλλειψης επίσημης, διαβαθμισμένης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, αλλά έτσι όπως σχεδιάστηκαν ως αδιαβάθμητες μεταλυκειακές δομές επιπέδου ούτε καν ΙΕΚ (αυτά τουλάχιστον είναι διαβαθμισμένα), είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαξιωθούν και θα κλείσουν. Το μόνο που θα απομείνει στην Εκκλησία θα είναι η δομή της «Ποιμαντικής Επιμόρφωσης», η οποία ως αδιαβάθμητη δομή, δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει την επίσημη, δημόσια, διαβαθμισμένη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Μεγάλο προβληματισμό μας προκάλεσε και ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/, σύμφωνα με το οποίο στο άρθρο 34 παρ. 19 του ν. 4763/2020 (ΦΕΚ 254 Α) προβλέπεται: «Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & Ν., η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., καθορίζονται, προστίθενται, τροποποιούνται, συγχωνεύονται ή καταργούνται οι ειδικότητες που παρέχονται από τα ΙΕΚ». Αναφέρεται στο δημοσίευμα, ότι ο Γενικός Γραμματέας Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & Ν. κ. Γ. Βούτσινος επισκέφθηκε προ πέντε ημερών τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και τον ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόθεση να συσταθεί στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης, ως μια νέα ειδικότητα με βάση το νόμο, το “Τμήμα «Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων», μέσω του οποίου μπορεί να υποστηριχθεί το έργο της συντήρησης των υψηλής λατρευτικής και ιστορικής αξίας αγιογραφιών, εκκλησιαστικών κειμηλίων, κ.λπ. των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών σε επίπεδο Νομού Λαρίσης, αλλά κι ευρύτερα στη θεσσαλική περιφέρεια”. Όπως στο δημοσίευμα σημειώνεται: «Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βούτσινο για την ενημέρωση, χαιρέτισε και επευλόγησε την προσπάθεια τονίζοντας ότι η Ιερά Μητρόπολη θα σταθεί αρωγός για την ίδρυση και επιτυχή λειτουργία των Τμημάτων που έχουν τη θρησκευτική τους διάσταση».

Με λύπη διαπιστώνουμε, πως αντί η Εκκλησία ευλόγως και δικαίως να απαιτήσει (στο παρελθόν το έχει ζητήσει τρεις φορές) από την Πολιτεία τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των δικών της Προγραμμάτων ΔΕΚ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου φαίνεται να παραθεωρεί τις Σχολές της Εκκλησίας και να υποστηρίζει τα μελλούμενα να δημιουργηθούν δημόσια ΙΕΚ της Πολιτείας. Αυτά ανήκουν στο πλαίσιο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης & Νεολαίας, που είναι διετούς φοιτήσεως και επιπέδου ΙΕΚ και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη διαχείριση και συντήρηση των υψηλής λατρευτικής και ιστορικής αξίας αγιογραφιών, εκκλησιαστικών κειμηλίων, κ.λπ. των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών της Ελλάδος. Τα μόνα που μπορούν να ανταποκριθούν είναι τα επιπέδου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Προγράμματα ΔΕΚ των ΑΕΑ, προγράμματα σχεδιασμένα και οργανωμένα ειδικά για τα εκκλησιαστικά κειμήλια και για τα οποία η Εκκλησία έδειξε εγγράφως και επανειλημμένα το ενδιαφέρον της για την απόκτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και ουδείς έχει το δικαίωμα να το παραθεωρήσει.

Είναι δυνατόν η Πολιτεία, τόσο απροκάλυπτα, να εμπαίζει την Εκκλησία;

Είναι δυνατόν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, υπεύθυνος κατά νόμον σχεδιασμού μόνο για την δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση, να αναδεικνύεται σε «εκτελεστή» της τριτοβάθμιας και εν τέλει σύνολης της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης;

Είναι δυνατόν να εφαρμόζει η Πολιτεία την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Εκκλησίας, πριν η Ιεραρχία εισηγηθεί, όπως έχει θεσμικά αποφασισθεί;

Είναι δυνατόν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να είναι μειωμένος συστηματικά ο αριθμός εισακτέων (ειδικά για τα δεύτερα προγράμματα μόλις 10 θέσεις) αποκλειστικά στις μοναδικές σχολές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίες μάλιστα σχολές κοστίζουν, συγκριτικά με άλλες, ελάχιστα στην Πολιτεία;

Είναι δυνατόν η Πολιτεία προκλητικά να αδιαφορεί για τις νομικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο, που η ίδια ψήφισε, για την δομή της Τριτοβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (3432/2006) προς όφελος της Εκκλησίας και της Κοινωνίας και να μην ελέγχεται για την αμέλεια αυτή;

Είναι δυνατόν να δίνει εντολή η Πολιτεία για εκπόνηση του ενιαίου Κανονισμού των ΑΕΑ, ύστερα από παρέμβαση της Δημόσιας Διοίκησης, και αφού αυτός καταρτισθεί να περνά ένας ολόκληρος χρόνος για να τον ελέγξει, να γίνονται από το ΑΕΣ οι σχετικές διορθώσεις και ακόμη να εκκρεμεί σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά;

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι,

Σας παρακαλούμε και Σας καλούμε να μην επιτρέψετε, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, να γκρεμίσει η Πολιτεία, ό,τι με κόπο κτίστηκε, ύστερα από την αρμονική συνεργασία εδώ και δύο αιώνες του Ελληνικού Κράτους και της πλειοψηφούσας σε αυτό Ορθόδοξης Εκκλησίας του, στον χώρο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Και εάν η σημερινή Πολιτεία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις των ενεργειών της, παρακαλούμε Εσείς, ως Πατέρες και θεματοφύλακες του σπουδαίου για την πατρίδα μας θεσμού της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης να σταματήσετε αυτό το εκ προμελέτης (;) έγκλημα. Και να καταστήσετε σαφές σε όλους όσοι θα συναινέσουν σ’ αυτό το έγκλημα την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ότι θα μείνουν στην Ιστορία ως οι ενταφιαστές της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και γι’ αυτό η Ιστορία θα τους κρίνει ανάλογα.

Επειδή μόνον Εσείς αποδεδειγμένα ανά την ιστορία, μπορείτε με τη σοφία αλλά και τις δυνάμεις σας να εμποδίσετε το έγκλημα αυτό, Σας καλούμε να στηρίξετε ολόψυχα τις δικές Σας ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ Ακαδημίες, όπως κάνατε μέχρι πρόσφατα. Εμείς μαζί σας μπορούμε, διορθώνοντας -υπό την καθοδήγησή σας- τις όποιες αδυναμίες τους, να τις αναδείξουμε σε Σχολές πρότυπα, που πρωτίστως θα δια-μορφώνουν κατά Χριστόν άξια στελέχη της Εκκλησίας και δευτερευόντως θα συν-διαμορφώνουν με την, σεβόμενη την Ορθόδοξη Εκκλησία, Πολιτεία, καλούς και άξιους πολίτες.

Επιτρέψτε μου να καταθέσω μια πρόταση: Ένα απλό μέτρο στήριξης, ύστερα από τη συνεδρίασή της ΔΙΣ, είναι, στο Δελτίο Τύπου, να ανακοινώσει η Εκκλησία στην Πολιτεία, ότι στηρίζει τον θεσμό της διαβαθμισμένης Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, δηλαδή τις ΑΕΑ, που την αφορούν άμεσα, και ότι δεν επιτρέπει στην Πολιτεία να προβεί σε καμία ενέργεια κατάργησης ορισμένων εξ αυτών, κάτι για το οποίο μόνη υπεύθυνη να αποφασίσει είναι η Σύνοδος της Ιεραρχίας, όπως άλλωστε προ μηνός αποφασίστηκε από την Διαρκή Ιερά Σύνοδό Σας.

Με το μέτρο αυτό είναι βέβαιο ότι θα σταματήσει η καταστροφική φημολογία που γεννά στους υποψήφιους φοιτητές-τριες αβεβαιότητα για την επαγγελματική αποκατάστασή τους και η οποία αποτελεί και το βασικότερο κίνητρο επιλογής σχολών.

Αν μάλιστα, η Εκκλησία παρέμβει καθοριστικά, όπως είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί, ώστε να κατοχυρωθούν επιτέλους τα επαγγελματικά δικαιώματα των δευτέρων προγραμμάτων των ΑΕΑ της, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι προτιμήσεις στις ΑΕΑ θα είναι εξαιρετικά μεγάλες. Τη βεβαιότητά μας αντλούμε από το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύει στον Θεό, αγαπά την Ορθόδοξη Εκκλησία και στρέφει τα παιδιά της κοντά της, αρκεί η Εκκλησία να αγκαλιάσει και το επαγγελματικό μέλλον τους.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού,
Ο Πρόεδρος της Α.Ε.Α.Α.

Ανάργυρος Παπαρίδης
Αναπληρωτής Καθηγητής

Διαδώστε: