«Εμείς τα μέλη του ΔΣ (του Βρετανικού Μουσείου) εξετάζουμε μαζί με τους Έλληνες αν υπάρχει τρόπος να επιλυθεί η 200 ετών διαμάχη, ώστε τα γλυπτά (του Παρθενώνα) να μπορούν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.
«Πολιτιστικοί θησαυροί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα μπορούν να απευθυνθούν σε ένα νέο κοινό εδώ. Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι. Αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε», υπογράμμισε ο Τζορτζ Όσμπορν, του οποίου οι δηλώσεις δημοσιεύτηκαν στην στήλη «Ημερολόγιο» του περιοδικού Spectator όπου φιλοξενεί κάθε εβδομάδα σκέψεις για μια σειρά από θέματα επιφανών πολιτών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου εκφράζει δημόσια την άποψη αυτή. Στο συγκεκριμένο όμως σημείωμά του, αναφέρει ότι τώρα μπορεί να εκφράζει τις ανησυχίες του για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.
Παλιότερα ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, όταν ακόμη ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε γράψει πως «οι λόγοι για να αποσπάσεις τα Μάρμαρα ήταν ορθοί. Οι λόγοι για την επιστροφή τους είναι ακόμη ορθότεροι. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να εγκαταλείψουν την ενοχική κουλτούρα του βορρά που πίνει ουίσκι και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: στη χώρα του λαμπερού φωτός, στη γη του Αχιλλέα, ‘τα σκιερά βουνά και στη θάλασσα που αντηχεί’».
«Μάλλον υπάρχουν δύο Μπόρις», καταλήγει στο σύντομο σημείωμά του ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ