Επικαιρότητα
02 Ιανουαρίου, 2023

Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών για το πάπα Βενέδικτο – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός

Διαδώστε:

Σε ηλικία 95 εκοιμήθη στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ με την σορό του να έχει τεθεί από σήμερα το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Η προσέλευση των πιστών έχει ξεκινήσει και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη το βράδυ. Από τους πρώτους που μετέβησαν στον Άγιο Πέτρο, ήταν ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Την Πέμπτη το πρωί θα τελεσθεί η κηδεία, από τον πάπα Φραγκίσκου. Αναμένεται να παρακολουθήσουν την τελετή περίπου 60.000 Καθολικοί. Στην περιοχή της πλατείας του Αγίου Πέτρου βρίσκονται ήδη 1.000 αστυνομικοί και πάνω από 500 εθελοντές, για την ρύθμιση πρακτικών θεμάτων, όπως την ομαλή συγκέντρωση των πιστών και την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Με συλλυπητήριες επιστολές και με δηλώσεις τους Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών αναφέρθηκαν στην εκδημία του πάπα Βενέδικτου.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Από την αίθουσα του Θρόνου στο Φανάρι, στο τέλος της ομιλίας του την Πρωτοχρονιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον αποβιώσαντα, κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

“Θα ήθελα να πω δύο λόγια επιπλέον μνημονεύων με σεβασμόν και αγάπην και ευγνωμοσύνην τον μόλις κοιμηθέντα Αγιώτατον Πάπαν Βενέδικτον τον 16ον, ο οποίος εις τας αρχάς της Παπικής Πρωθιεραρχικής διακονίας του επεσκέφθη επισήμως το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον. Εδώ, εις αυτήν την αίθουσαν, υπογράψαμε κοινήν δήλωσιν. Συνειργάσθημεν κατ’ επανάληψιν. Όταν συνήλθε προ ετών εις το Βατικανόν, και συγκεκριμένως εις την Καπέλα Σιξτίνα, η Σύνοδος των επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας είχε προσκαλέσει τον ομιλούντα να πραγματοποιήσει την επίσημον κεντρικήν ομιλίαν προς τους Καρδιναλίους και τους Επισκόπους, με θέμα τον Λόγον του Θεού, πράγμα το οποίον και εγένετο μέσα εις το πλαίσιον ενός κατανυκτικού εσπερινού που έγινε εις το Σιξτίνιον παρεκκλήσιον. Ήτο μεγάλος θεολόγος ο Βενέδικτος ο 16ος, Γερμανός εις την καταγωγήν ως γνωστόν, επί σειράν ετών καθηγητής Πανεπιστημίου, είχε και ορθοδόξους φοιτητάς, μεταξύ των οποίων διέπρεψαν ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός και ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ελβετίας Δαμασκηνός, και ήκουσα ο ίδιος από τον Βενέδικτον να λέγει ότι εγνώρισε καλύτερα την Ορθοδοξίαν χάρις εις τους Ορθοδόξους φοιτητάς του, και μάλιστα τους προαναφερθέντας εκλεκτούς Ορθοδόξους θεολόγους και Ιεράρχας. Ευχόμεθα να είναι αιωνία η μνήμη του. Είχε το σθένος και το κουράγιον να παραιτηθεί μόλις οκτώ χρόνια μετά την εκλογήν του ως Επισκόπου Ρώμης. Μπορούσε να συνεχίσει, διότι είχε καλήν υγείαν, αλλά έκρινεν ότι έπρεπε να καταθέσει την εντολήν, και αυτό συνέβη περίπου πεντακόσια, εξακόσια χρόνια μετά τον τελευταίο παραιτηθέντα Πάπα Ρώμης. Εις την κηδείαν του, η οποία θα γίνει την προσεχή Πέμπτη, το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον θα εκπροσωπήσουν ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας Πολύκαρπος. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.”

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε και συλλυπητήριο Γράμμα προς τον Πάπα Φραγκίσκο, για την εκδημία του αειμνήστου προκατόχου του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’.

“Μας είναι γνωστό βέβαια ότι ο αδελφός μας, Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, υπέφερε τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζουμε όμως ότι έζησε μια γεμάτη ζωή, πλήρη από δοκιμασίες και αμέτρητες ευλογίες. Ωστόσο, η αξιομνημόνευτη συνεισφορά του όχι μόνο στην Εκκλησία σας, αλλά και στον ακαδημαϊκό κόσμο – όντας ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους του 20ού αιώνα – και στην οικοδόμηση γεφυρών – που είναι ορατή στη δέσμευσή του για διάλογο, ιδιαίτερα με την Ορθόδοξη Εκκλησία – θα αφήσει αναμφισβήτητα το στίγμα της στην ιστορία. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμήσαμε ειλικρινά την επίσκεψή του στο Ιερό μας Κέντρο, εδώ, στο Φανάρι, το 2006, και χαρήκαμε τις πολλές επισκέψεις μας προς εκείνον στο Βατικανό.”, αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του ιδίου προσωπικώς και του συνόλου της Ιεραρχίας της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς τον Πάπα Φραγκίσκο και ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία.

Μόσχας Κύριλλος

“Με θλίψη πληροφορήθηκαν για την εκδημία του πρώην πάπα Βενέδικτου 16ου. Η πολυετής ζωή του σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της οποίας ηγήθηκε σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, συνδεδεμένη με πολλές εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις. Ο πρώην πάπας Βενέδικτος με το έργο του συνεισέφερε σημαντικά στην ανάπτυξη της διαχριστιανικής συνεργασίας, ομολόγησε τον Χριστό μπροστά σε έναν εκκοσμικευμένο κόσμο και υπερασπίστηκε τις παραδοσιακές ηθικές αξίες. Καθώς είχαν την ευκαιρία να συναντηθώ προσωπικά με τον πρώην πάπα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του στο θρόνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μπορώ να καταθέσω τη βαθιά του αγάπη για τον ανατολικό χριστιανισμό και, ειδικότερα, τον ειλικρινή σεβασμό του για την παράδοση της Ορθόδοξης Ρωσίας. Όσο ήταν Ποντίφικας, οι σχέσεις μεταξύ της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναπτύχθηκαν σημαντικά στο πνεύμα της αδελφικής συνεργασίας και της επιθυμίας για αλληλεπίδραση στον δρόμο για την υπέρβαση της ενίοτε οδυνηρής κληρονομιάς του παρελθόντος. Εκ μέρους της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου”, ανέφερε σε συλλυπητήρια Επιστολή του ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.

Σερβίας Πορφύριος

“Ο μακαριστός Πάπας Βενέδικτος XVI θα μείνει στη μνήμη της ιστορίας της Εκκλησίας του Χριστού ως αρχιποίμενα που μέτρησε τα πάντα με τον Χριστό, από όπου πηγάζει το άνοιγμα και η κατανόησή του για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και ιδιαίτερα για την ορθόδοξη θεολογία και παράδοση. Στέλνουμε προσευχές στον Ιησού Χριστό, να αναπαυθεί η ψυχή του Πάπα Βενέδικτου με τους δικαίους, εκεί όπου δεν υπάρχει πόνος, θλίψη, στεναγμός, αλλά όπου η ζωή είναι αιώνια”,  αναφέρει η Επιστολή του Προκαθημένου της Σερβικής Εκκλησίας κ.κ. Πορφυρίου.

Ρουμανίας Δανιήλ

“Με βαθιά λύπη έμαθα την εκδημία, μετά από μακρά ταλαιπωρία που υπέμεινε με πολύ θάρρος, εκείνου που ήταν ο 265ος Επίσκοπος Ρώμης, ο πάπας Βενέδικτος 16ος’, μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα. Συμμεριζόμαστε τον πόνο της απώλειας του πρώην πάπα, και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε ολόκληρη τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Προσευχόμαστε στον Κύριο Ιησού Χριστό, Αυτόν που είναι η ανάσταση και η ζωή, να αναπαύσει την ψυχή του πάπα Βενέδικτου 16ου”, σημειώνει ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Γεωργίας Ηλίας

“Η εκδημία του πρώην πάπα Βενέδικτου 16ου’ είναι μεγάλη απώλεια για τον χριστιανικό κόσμο. Είναι αλήθεια ότι δεν ήταν πλέον εν ενεργεία πάπας, αλλά ήταν ακόμα σημαντικός και ασκούσε μεγάλη επιρροή. Ο Βενέδικτος 16ος θα παραμείνει για εμάς ένας πιστός υπερασπιστής των χριστιανικών αξιών που αναγνωρίζει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ένας ισχυρός και αξιοπρεπής άνθρωπος που κέρδισε επάξια την αγάπη και τον σεβασμό του λαού. Εκ μέρους της εν Γεωργία Ορθοδόξου Εκκλησίας εκφράζω τα συλλυπητήριά μου”, ανέφερε ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας.

Υπήρξε ο πρώτος Γερμανός πάπας εδώ και 1.000 χρόνια

Ο Βενέδικτος 16ος, ο οποίος έγινε το 2013 ο πρώτος Ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια, λάμβανε θεραπεία σε πρώην μοναστήρι στο Βατικανό όπου ζούσε έκτοτε.

Ο Βενέδικτος, ο πρώτος Γερμανός πάπας εδώ και 1.000 χρόνια, εξελέγη στις 19 Απριλίου του 2005 για να διαδεχθεί τον πολύ δημοφιλή πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, που έμεινε στην κεφαλή του Βατικανού για 27 χρόνια.

Ο Βενέδικτος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου του 2013. Δήλωσε ότι δεν είχε πια τη σωματική και ψυχική δύναμη να ηγηθεί της εκκλησίας. Στις 28 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς παραιτήθηκε επίσημα και μετακινήθηκε προσωρινά στη θερινή παπική κατοικία, νότια της Ρώμης, ενώ καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να εκλέξουν τον διάδοχό του. Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, εξελέγη διάδοχός του στις 13 Μαρτίου του 2013.

Διαβάστε ακόμη:

Με μία ανάμνηση από το Φανάρι ο Αμερικής Ελπιδοφόρος αναφέρεται στην εκδημία του πάπα Βενέδικτου

Πέθανε ο πρώην πάπας Βενέδικτος

Διαδώστε: