Σε μια νέα πρόκληση εις βάρος του θρησκευτικού αισθήματος των απανταχού Ορθοδόξων και του Ελληνισμού προχώρησε η Τουρκία, με την μετατροπή ενός ακόμη Ελληνορθοδόξου ναού σε τζαμί, επιλέγοντας μάλιστα τα εγκαίνια να τελεστούν την παραμονή των Χριστουγέννων.
Μετά από 56 χρόνια και την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης από την Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, ο άλλοτε βυζαντινός Ελληνορθόδοξος ναός της Αγίας Σοφίας στην Αδριανούπολη άνοιξε ως Τζαμί-ι Σαρίφ και δυστυχώς από εδώ και στο εξής θα εξυπηρετεί τους μουσουλμάνους. Αυτή είναι η τρίτη Αγία Σοφία που μετατράπηκε σε τέμενος. Είχαν προηγηθεί οι ναοί σε Τραπεζούντα και Κωνσταντινούπολη και η ιστορική Μονή της Χώρας, επίσης στην Κωνσταντινούπολη.
Στα εγκαίνια παρέστη ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς, στενός συνεργάτης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε «πρωταγωνιστήσει» στην περυσινή μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης κρατώντας ένα ξίφος.
Μετά την προσευχή του Ερμπάς, στο τέλος της ομιλίας του, κόπηκε η κορδέλα και πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα.
«Το τέμενος της Αγίας Σοφίας επανενώθηκε με την κοινότητα μετά από 56 χρόνια. Είθε ο παντοδύναμος Αλλάχ να εισακούει τις προσευχές από τους μιναρέδες μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στην αναστήλωση», ανέφερε ο Αλί Ερμπάς με μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Edirne Enez Ayasofya Cami-i Şerifi 56 yıl sonra yeniden cemaatine kavuştu Elhamdülillah.
Cenab-ı Hak minarelerimizden ezanlarımızı eksik eylemesin. Enez Ayasofya Cami-i Şerifi’nin yeniden inşasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. pic.twitter.com/BbRxyQ1ocZ
— Prof. Dr. Ali Erbaş (@DIBAliErbas) December 24, 2021
Η εκκλησία Αγία Σοφία του Αίνου (Enez) είναι βυζαντινό κτίσμα του 12ου αιώνα, μεταβλήθηκε σε Τζαμί της Κατάκτησης το 1456 από τον σουλτάνο τον Πορθητή και ανοίγει τώρα με την ίδια ονομασία.
Ο ιστορικός χριστιανικός ναός, ο οποίος μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της περιοχής Αίνου από τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, δεν χρησιμοποιούνταν λόγω ρηγμάτων από σεισμούς.
Αποκαταστάθηκε 56 χρόνια μετά και δόθηκε για τη (μουσουλμανική) προσευχή της Παρασκευής από τον Αλί Ερμπάς.