Είναι γνωστό ότι τα τελευταία αρκετά χρόνια η Τουρκία εξακολουθεί να «πουλά» Ορθοδοξία και Ελληνισμό, προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες. Τα ελληνορθόδοξα μνημεία αποτελούν το «βασικό τουριστικό» προϊόν της γείτονος χώρα, η οποία όχι μόνο τα προβάλει σε κάθε ευκαιρία, αλλά και επισπεύδει τις εργασίες αποκατάστασής τους προκειμένου να είναι προσβάσιμα σε περισσότερο κόσμο.
- Της Δέσποινας Σωτηρίου
Ανάλογη τακτική φαίνεται να ακολουθεί πλέον και η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος, κατ’ εντολήν προφανώς της μητρός Άγκυρας.
Βέβαια, οι Ορθόδοξοι ναοί στην Κατεχόμενη Κύπρο καταρρέουν ενώ την ίδια ώρα η αδιαφορία των αρμοδίων διεθνών θεσμών επιτρέπει στους εποίκους της κατεχόμενης Κύπρου να μετατρέπουν τα ιερά, τα οποία 48 χρόνια στενάζουν και βοούν, σε σκουπιδότοπους…
Πάντως έχουν διασωθεί προβάλλουν ως μέρος της ιστορίας των Κατεχομένων και ως μνημεία που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.
Ήδη από το 2022 έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΚΒ, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ένα σχέδιο για την προώθηση του Τουρισμού των Κατεχομένων σε αγορές-στόχους.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχει γυριστεί ένα βίντεο που προβάλλει την «χώρα» και το οποίο έχουν φροντίσει να προωθήσουν οι τουρκικές αρχές.
Στο βίντεο αυτό αναδεικνύονται οι «φυσικές, ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές ομορφιές του τόπου» και φυσικά αποκρύπτονται τεχνηέντως οι βεβηλώσεις των ορθοδόξων μνημείων.
Οι αρμόδιες ψευδο-αρχές μάλιστα δεν διστάζουν να τονίσουν ότι χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, προβλέπεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των τουριστών που προέρχονται από την Ευρώπη και τη Ρωσία την τουριστική περίοδο του 2023.
Εκστρατεία παραπληροφόρησης
Ωστόσο, πληθαίνουν οι καταγγελίες που έχουν δει ήδη από πέρυσι το φως της δημοσιότητας, ότι στη Γερμανία (ενδεχομένως και σε άλλες χώρες) το κατοχικό καθεστώς πραγματοποιεί εκστρατεία παραπληροφόρησης, διαφημίζοντας οικονομικά πακέτα διακοπών για την Κύπρο, συμπεριλαμβάνοντας ξεναγήσεις σε διάφορα ιστορικά μνημεία και σε χώρους λατρείας. Ωστόσο, πουθενά δεν γίνεται λόγος και δεν διευκρινίζεται ότι πρόκειται για κατεχόμενες περιοχές και για εδάφη που είναι εκτός ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα εν λόγω τουριστικά έντυπα έχουν κατακλίσει τις γερμανικές πόλεις, καθώς αποστέλλονται ταχυδρομικώς ή ακόμη και μοιράζονται διά χειρός στους πολίτες.
Ενδεικτικό είναι το πρώτο μέρος ενός πακέτου επτά ημερών το οποία προβλέπει ξεναγήσεις σε Λευκωσία, αρχαία Σαλαμίνα, Μοναστήρι Αποστόλου Βαρνάβα, Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα, Χρυσή Ακτή, εκκλησία Άγιου Αυξεντίου, Αμμόχωστο, Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου, Μπέλαπαϊς, Κερύνεια, πάρκο μινιατούρας και ναυτικό μουσείο.
Η Αμμόχωστος
Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές ποντάρουν πολλά στην περίκλειστη πόλη, την οποία ανοίγουν σταδιακά παρά τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Τουριστική ατραξιόν
Η περίκλειστη Αμμόχωστος αποτελεί για το ψευδοκράτος μια άκρως τουριστική ατραξιόν, εκεί όπου καθημερινά δεκάδες γκρουπ από Τουρκία, Ρωσία και πολλά ευρωπαϊκά κράτη περιπλανούνται ανάμεσα στα ερειπωμένα κτήρια και τις χρυσές αμμουδιές.
Μάλιστα ο «υπουργός Τουρισμού», Φικρί Ατάογλου υπογράμμισε ότι από τον Οκτώβριο του 2020 οπόταν άρχισε το σταδιακό άνοιγμά της μέχρι σήμερα, ο αριθμός των επισκεπτών στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσίου έφτασε το 1 εκατομμύριο.
Τα τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο κ. Ατάογλου είπε ότι ο αριθμός των επισκεπτών στο Βαρώσι αυξάνεται καθημερινά. «Το Βαρώσι συμβάλλει θετικά στον τουρισμό της ΤΔΒΚ», είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. «Μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν τουρίστες οι οποίοι έρχονται στην χώρα για να δουν ειδικά το Βαρώσι», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ατάογλου, έρχονται τουρίστες «από τις τέσσερις γωνιές της γης» για να δουν το Βαρώσι, αλλά και Ελληνοκύπριοι που χρησιμοποιούν τα «χερσαία σύνορα», κατά την έκφρασή του.
Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι επισκέπτες του Βαρωσιού έρχονται από την Τουρκία, έφτασαν το 1 εκατομμύριο οι επισκέπτες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπολογίζουν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδες μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Τα μνημεία και Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η λεηλασία των Εκκλησιών στα Κατεχόμενα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευαισθητοποίησης της Διεθνούς Κοινής Γνώμης από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας μέσω του ημερολογίου της για το 2023.
«Στο φετινό ημερολόγιο παραθέτουμε φωτογραφίες από Ιερούς Ναούς που βρίσκονται στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική αξία για τον Χριστιανικό Κόσμο. Στόχος της επιλογής μας είναι η ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου, η οποία κινδυνεύει από τις βεβηλώσεις και τις καταστροφές που υφίσταται διαρκώς από το 1974, και η, ως εκ τούτου, ανάγκη προστασίας των συγκεκριμένων ιστορικών χώρων λατρείας, παράλληλα με την επανάληψη του δίκαιου αιτήματος για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής κυπριακών εδαφών, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της επανένωσης του νησιού», αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος στο χαιρετισμό του επαναφέροντας για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα το φλέγον ζήτημα της λεηλασίας των εκκλησιών, των μοναστηριών, των θρησκευτικών μνημείων και του ξεριζωμού της Ορθοδοξίας από τη Βόρεια Κύπρο.
Η μαύρη λίστα του ξεριζωμού
Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, πολλές από τις εκκλησίες στα κατεχόμενα έχουν υποστεί ζημιές και έχουν απογυμνωθεί, ενώ υπολογίζεται ότι γύρω στις 15.000-20.000 εικόνες και αρκετές δεκάδες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά που τις κοσμούσαν, κλάπηκαν από αρχαιοκάπηλους με σκοπό να πουληθούν στην μαύρη αγορά.
Με τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Κυπριακές Αρχές, αρκετές τοιχογραφίες έχουν αποκατασταθεί και καταγραφεί ψηφιακά μέσω ορθοφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης. Οι εκκλησίες έχουν επίσης καταγραφεί με παρόμοιο τρόπο, προκειμένου οι τοιχογραφίες που αποκολλήθηκαν να επανατοποθετηθούν ψηφιακά στις αρχικές τους θέσεις.
Σε έκθεσή της το 2009 η Βυζαντινή Ακαδημία Κύπρου για την κατάσταση των κατεχόμενων εκκλησιών επισημαίνει ότι όσες εκκλησίες δεν μετατράπηκαν σε στάβλους, σε νυχτερινά κέντρα, σε αποθήκες, έγιναν μουσουλμανικοί χώροι λατρείας. Σε συνολικά 82 εκκλησίες δεν αφέθηκε ούτε ίχνος χριστιανικό. Μετατράπηκαν σε τεμένη. Οι περισσότερες βρίσκονται στην επαρχία Αμμοχώστου.
Ο κατάλογος καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του ψευδοκράτους ότι μόνο 27 εκκλησίες έγιναν μιναρέδες. Ο αριθμός 82 ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί η κατάσταση κάποιων ιερών ναών που βρίσκονται σε χώρους που είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του κατοχικού στρατού. Ο μεγαλύτερος ναός της Κύπρου το 1974, του Χρυσοσώτηρου στην Ακανθού ήταν από τους πρώτους που μετατράπηκαν σε τζαμί. […]
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση όσες Εκκλησίες, γλύτωσαν από το πλιάτσικο, όσες δεν μετατράπηκαν σε μάντρες, σε αποθήκες, σε νυχτερινά κέντρα, σε τουριστικά γραφεία και στρατιωτικούς κοιτώνες, μετατράπηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη, αφού πρώτα εξαφανίσθηκαν από τις εκκλησίες μας κάθε χριστιανικό ίχνος.
Από τα κτίσματα των εκκλησιών αυτών αφαιρέθηκε ο σταυρός. Εσωτερικά αφαιρέθηκαν τα πάντα, έμειναν γυμνοί οι τοίχοι. Αφαιρέθηκαν τα χριστιανικά σύμβολα, ο εξοπλισμός, οι εικόνες, η Αγία Τράπεζα, οι σκάμνοι. Στους εσωτερικούς τοίχους στρώθηκαν χαλιά και τοποθετήθηκαν μουσουλμανικά σύμβολα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών τοποθετήθηκαν μεγάφωνα για να ακούγεται η φωνή του Χότζα.