Στις 4 Δεκεμβρίου 1913 σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (17 Δεκεμβρίου με το νέο) υπογράφεται το γνωστό Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας και παραχωρείται η βόρεια ήπειρος στην Αλβανία. Υπογράφεται στην ομώνυμη πόλη, μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων και τα σύνορα πλέον της Βορείου Ηπείρου είναι γεγονός όπως και το νεοϊδρυθέν αλβανικό κράτος.
Στους όρους του Πρωτοκόλλου η Ελλάδα «αποδίδει» στην Αλβανία τις περιοχές της Χειμάρρας, των Αγίων Σαράντα, του Δελβίνου, του Τεπελενίου, της Κορυτσάς και του Αργυροκάστρου. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη ήταν η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Γερμανία, και η Αυστροουγγαρία.
Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου
Με το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας οι Βόρειες περιοχές της Ηπείρου μετονομάστηκαν σε “νότιο Αλβανία”, οι δε Έλληνες Ηπειρώτες “ελληνική μειονότητα”. Την εγκληματική αυτή απόφαση των μεγάλων δυνάμεων καταδίκασε και ο ίδιος ο τότε πρεσβευτής της Γερμανίας πρίγκιπας Λιχνόβσκι και μέλος της πρεσβευτικής διάσκεψης του Λονδίνου, ο οποίος στα απομνημονεύματά του που δημοσιεύτηκαν το 1918, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: “Εις το μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας ο πολιτισμός είναι ελληνικής προελεύσεως. Εις το νότιο τμήμα της χώρας αι πόλεις είναι απολύτως ελληνικαί. Η προσάρτηση συνεπώς των “Αλβανών” τούτων κατά το πλείστον ορθοδόξων στην Ελλάδα ήτο καλυτέρα και φυσικοτέραλύσις”.
Ας δούμε όμως τι έγραψαν κάποιοι ξένοι για την προσάρτηση της Β. Ηπείρου στην Αλβανία.
Ο Γάλλος διπλωμάτης και δημοσιογράφος Ρενέ Πιό (1883-1951), γνωστός μας κι από το άρθρο για το «Κρυφό Σχολειό», στον πρόλογο του βιβλίου του «Η Δυστυχισμένη Ήπειρος», γράφει:
«Η Ευρώπη πρόκειται να επιτρέψει τη διάπραξη ενός εγκλήματος και η τύχη των μερών της Β. Ηπείρου θα έχει ήδη κανονιστεί. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, υποκλινόμεναι προ των ιταλικών ορέξεων θα έχουν παραχωρήσει εις το υποθετικό βασίλειον της Αλβανίας εδάφη κατοικημένα από Έλληνες πατριώτες, παραδίδουσαι αυτούς εις την τυραννίαν των Αλβανών… Η Ιταλία ζητούσα να κάμει την Αλβανίαν όσο το δυνατόν μεγάλην, προς μόνον σκοπόν να τη μοιραστεί αργότερα με την Αυστροουγγαρίαν, νομίζοντας ότι η συνένοχός της θα την αφήσει να εγκατασταθεί εις τον Αυλώνα και να τον κάμει πρωτεύουσα της «Ιταλικής αποικίας εις Αλβανίαν».
Ο Γάλλος, τότε πρωθυπουργός , Ζωρζ Κλεμανσό, έγραφε στην παρισινή εφημερίδα «L’ HommeLibre» («Ελεύθερος Άνθρωπος»), τα εξής συγκλονιστικά:
«Ιδού 350.000 αληθινοί Έλληνες διανεμόμενοι εις χωρία των οποίων και μόνο τα ονόματα δηλώνουν την ελληνικήν καταγωγήν. Κατόρθωσαν να κρατήσουν την εθνικότητα των εναντίον των Τούρκων και όταν έφθασαν τα ελληνικά στρατεύματα προς απελευθέρωσίν των εκ του Οθωμανικού ζυγού, τους είπον και τους επανέλαβον ότι τώρα ήτο οριστική η αποκατάστασίς των εις την πατρίδα. Διότι αρχικώς θέμα της κυβερνήσεως των Αθηνών και της διπλωματίας της ήτο η επιστροφή ολοκλήρου της Ηπείρου στην Ελλάδα. Και ξαφνικά, χωρίς καμιά προπαρασκευήν, χωρίς να λάβουν δια τους δυστυχείς αυτούς πληθυσμούς καμίαν εγγύησην … καληνύχτα σας, αγαπητοί συμπατριώται και καλήντύχην με τους ληστάς Αλβανούς!!»
Η φετινή επέτειος
Η συμπλήρωση 109 ετών από την “καταδίκη της Βορείου Ηπείρου” συμπίπτει μια σημαντική επίσκεψη: Μετά από 31 χρόνια ένας Έλληνας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται τις μειονοτικές περιοχές στην Χειμάρρα, την Λειβαδιά στην Φοινίκη και την Δερβιτσάνη στην Δρόπολη, στις 7 Δεκεμβρίου. Οι ομογενειακές οργανώσεις των Βορειοηπειρωτών ήδη έχουν ενημερωθεί.
Ο τελευταίος πρωθυπουργός που επισκέφτηκε την Βόρειο Ήπειρο -την Δερβιτσάνη – ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πριν από 32 χρόνια, στις 13 Ιανουαρίου του 1991. Στην Χειμάρα δεν έχει πάει κανένας Έλληνας πρωθυπουργός μέχρι τώρα.
Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα στις 6 Δεκεμβρίου. Με αφορμή αυτή του την επίσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε μέρη που ζει η μειονότητα.
Περί «ιστορικού γεγονότος», όπως γράφει το himara.gr κάνουν λόγο κάτοικοι των παραπάνω περιοχών καθώς θα είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Χιμάρα. Αρκετοί μάλιστα είναι και οι Χιμαραίοι που μένουν στην Αθήνα και θα επισκεφθούν την περιοχή με αφορμή την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει στη Χιμάρα στις 7 Δεκέμβρη και η περιοδεία του θα ξεκινήσει από το εκπαιδευτήριο Όμηρος Χιμάρας όπου θα συνομιλήσει με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στη συνέχεια θα μεταβεί στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων και έπειτα στο κέντρο της πόλης, τα Σπήλια όπου θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους κατοίκους. Έπειτα θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Φοινίκι.
Αντιδράσεις στη Αλβανία
Αλβανικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν επιλέχθηκε από την Αθήνα, τυχαία, η 28 Νοεμβρίου, που η Αλβανία γιόρτασε τα 110 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας, για να ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Αλβανία.
Είδαμε, γράφει ο Αλβανός αρθρογράφος, πως ο ελληνικός Τύπος την ημέρα της εθνικής μας γιορτής έγραψε με ενθουσιασμό ότι στις 7 Δεκεμβρίου 2022, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του αλβανικού κράτους, επίσημη περιοδεία σε τρεις αλβανικούς δήμους, οι οποίοι σύμφωνα με την Αθήνα είναι ελληνικοί δήμοι.
Θα ξαναχτίσει την ελληνική Βόρειο Ήπειρο
Δεν ήρθε ο Βενιζέλος το 1912, αλλά έρχεται ο Μητσοτάκης το 2022 για να ξαναχτίσει την ελληνική «Βόρειο Ήπειρο» στο έδαφος της Αλβανίας, όπως σημειώνεται. Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισημοποιεί τη Χιμάρα ως ελληνικό δήμο και την ενώνει με το ελληνικό κυβερνητικό σχέδιο της «Ένωσης Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία.
Σκανδαλώδες σε διπλωματικό και κρατικό επίπεδο είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσημη περιοδεία στους τρεις «ελληνικούς δήμους» της Αλβανίας χωρίς να έχει και χωρίς να πραγματοποιήσει επίσημη διμερή επίσκεψη στο κράτος της Αλβανίας.
«Η Ελλάδα περιφρονεί την κυριαρχία της Αλβανίας»
Η ελληνική περιφρόνηση της αξιοπρέπειας και της κυριαρχίας της Αλβανίας φτάνει στο σημείο του παραλογισμού ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να επισκεφθεί την Αλβανία, έρχεται και πραγματοποιεί επίσημη περιοδεία μόνο στους τρεις «ελληνικούς δήμους», όπου αντιλαμβάνεται την ελληνική αξίωση για τη Χιμάρα η οποία περιλαμβάνεται στον νέο διπλωματικό χάρτη της ελληνικής κυβέρνησης με την επωνυμία «Ένωση Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία.
Γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας δεν θυμάται πότε ήρθε ο τελευταίος Έλληνας πρωθυπουργός για επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία; Το 2009, ο Πρωθυπουργός Καραμαλής ήρθε τελευταίος που καρπώθηκε την ελληνική στρατηγική νίκη της μαύρης Συμφωνίας για τη Θάλασσα το 2009.
Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα συμπληρώνει δέκα χρόνια στην εξουσία και έχει πάει στην Ελλάδα τόσες φορές που δεν μπορούν να μετρηθούν, αλλά κανένας Έλληνας πρωθυπουργός ή Υπουργός δεν ευδοκίμησε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, παρά τους άθλιους χαρακτήρες της αλβανικής κυβέρνησης «για τις άριστες σχέσεις με την Ελλάδα».
Επίσκεψη στην «Ένωση Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία
Τώρα, μετά από 13 χρόνια, ο Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην «Ένωση Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ιστορική επιτυχία του ελληνισμού ή ελληνοποίησης της Αλβανίας, διότι η άδεια της περιοδείας του Έλληνα Πρωθυπουργού στα αλβανικά εδάφη του «Συνδέσμου Ελληνικών Δήμων» δόθηκε από την κυβέρνηση της Αλβανίας και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό. Έντι Ράμα.
Δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά κάποια αλβανικά μέσα γράφουν αυτές τις μέρες ότι είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας που κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να πραγματοποιήσει αυτή την επίσημη περιοδεία για πρώτη φορά στην ιστορία στους τρεις «ελληνικούς δήμους» όπου τώρα έχουν κάνει και συμπεριλαμβάνεται η έρημη η Χιμάρα. Αυτό σας εκπλήσσει λίγο, γιατί αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας παραδέχεται επίσημα ότι ο δήμος της μητέρας του, είναι ελληνικός.