Επικαιρότητα
23 Σεπτεμβρίου, 2020

Ψηφιδωτά από Πρωτοβυζαντινή Εκκλησία στη ΝΑ Τουρκία

Διαδώστε:

Σπάνια ψηφιδωτά της πρωτοβυζαντινής εποχής ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Νοτιοανατολική Τουρκία, στα ερείπια χριστιανικής εκκλησίας που χρονολογείται από το έτος 396.

Η ηλικίας 1.624 ετών εκκλησία (σε μορφή βασιλικής) που εντοπίστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο κοντά στο χωριό Γκιοκτάς στην επαρχία Μαρντίν έκρυβε μια σειρά παραστάσεων που ανακαλύφθηκαν πριν μερικές ημέρες σε πολύ καλή κατάσταση.

Οπως περιγράφει ο υπεύθυνος της εκεί ανασκαφής, Αμπντουλγκανί Ταρκάν, «τα μωσαϊκά περιλαμβάνουν απεικονίσεις ζώων, γεωμετρικά στολίδια και ανθρώπινες μορφές. Υπάρχουν σκηνές που απεικονίζουν ανθρώπους στο κυνήγι. Οι ανθρώπινες φιγούρες περιλαμβάνουν επίσης τις λέξεις Απρίλιος και Ιούνιος,» γραμμένες στα αρχαία Συριακά.

Ο κ. Ταρκάν, διευθυντής και του τοπικού μουσείου, διαβεβαίωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανασκαφή και η επεξεργασία των ευρημάτων ο χώρος θα καταστεί επισκέψιμος για το κοινό.

Η περιοχή εκεί σήμερα κατοικείται κυρίως από Κούρδους και είναι στα όρια της Ανατολίας με τη Μεσοποταμία, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Πηγή: Kathimerini.gr

Διαδώστε: