“Ψηφοθέτες και ζωγράφοι στο Βυζάντιο” είναι το θέμα νέου θερινού εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρώτων τάξεων του Δημοτικού που διοργανώνεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη.
Κάθε Τρίτη πρωί στις 6, 20 και 27 Αυγούστου παιδιά ηλικίας 5 – 8 ετών θα μυηθούν στην τέχνη των ψηφιδωτών. Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν οι παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά του Μουσείου, θα μάθουν τις βασικές έννοιες των τεχνικών κατασκευής τους και στη συνέχεια οι ίδιοι θα αποτυπώσουν προεπιλεγμένα θέματα και θα κληθούν να αυτοσχεδιάσουν.
Το πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στις εξωστρεφείς δράσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού προσφέρεται δωρεάν τις επόμενες τρεις Τρίτες, στις 11:00 και θα διαρκεί περίπου 1 ώρα και τριάντα λεπτά.
Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει 70 σύνολα αποκολλημένων ψηφιδωτών που κοσμούσαν τοίχους και δάπεδα δημόσιων κτιρίων, ναών και κατοικιών, τα περισσότερα από τα οποία βρέθηκαν σε σωστικές ανασκαφές της Θεσσαλονίκης και χρονολογούνται από τον 4ο έως και τον 7ο αι.
Το αρχαιότερο σύνολο (αρχές του 4ου αι.) προέρχεται από το γαλεριανό, ανακτορικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δάπεδα με ασπρόμαυρη, γεωμετρική διακόσμηση, που αποδεικνύουν ότι η ρωμαϊκή, δυτική παράδοση του ασπρόμαυρου ψηφιδωτού συνεχίζεται την εποχή αυτή στην πόλη.
Η συλλογή τοιχογραφιών περιλαμβάνει περίπου 200 σύνολα, που χρονολογούνται από τον 3ο έως και τον 20ο αι., και προέρχονται από τη διακόσμηση παλαιοχριστιανικών τάφων της Θεσσαλονίκης, οι τοιχογραφίες των οποίων αποκολλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ