18/01/2020 18/01/2020 Στο προσκήνιο βρέθηκε εκ νέου χθες η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ύστερα και από την επίσκεψη που πραγματοποίησε εκεί ο Πρέσβης Samuel Brownback, επικεφαλής της υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο εν λόγω ζήτημα, το οποίο έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις. Σε πρόσφατες δηλώσεις...
18 Ιανουαρίου, 2020 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2020 - 9:31

Ψηλά στην ατζέντα παραμένει το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης – Στο Φανάρι βρέθηκε ο Σάμουελ Μπράουνμπακ

Διαδώστε:
Ψηλά στην ατζέντα παραμένει το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης – Στο Φανάρι βρέθηκε ο Σάμουελ Μπράουνμπακ

Στο προσκήνιο βρέθηκε εκ νέου χθες η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ύστερα και από την επίσκεψη που πραγματοποίησε εκεί ο Πρέσβης Samuel Brownback, επικεφαλής της υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο εν λόγω ζήτημα, το οποίο έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.  Βαρθολομαίος είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι το 2020 η Θεολογική Σχολή μπορεί να ανοίξει εκ νέου τις πύλες της.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε επίσης στην επαναλειτουργία τη Σχολής.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο όσο και ο αρμόδιος πρεσβευτής των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, αναφέρθηκαν στο θέμα της Χάλκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αναφορές έγιναν στην εισαγωγική τους τοποθέτηση, η οποία συνοψίζει την οπτική της Ουάσινγκτον για τα βασικότερα προβλήματα και παρατηρήσεις που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.

«Παροτρύνουμε την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μπράουνμπακ είχε δηλώσει ότι «στην Τουρκία, η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν συνεχίζει να κρατάει κλειστή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Την καλούμε να επιτρέψει την επαναλειτουργία της».

Κατά τη χθεσινή συνάντηση ο Πρέσβης Brownback, συζήτησε με τον Παναγιώτατο ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή και τη διακονία της Μητρός Εκκλησίας, στην Έδρα της αλλά και στον κόσμο, για την Ομογένεια, αλλά και για την κατάσταση των Χριστιανών στην Τουρκία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αμερική, κατά τον ερχόμενο Μάιο, και την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τράμπ.

Σύντομο ιστορικό της Σχολής

Η σχολή στεγαζόταν αρχικά στη σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδας, στη Χάλκη, η οποία είχε ιδρυθεί από τον Πατριάρχη Φώτιο Α΄της Κωνσταντινούπολης (858-861 και 878-886).

Το 1844, ο Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ κατά την πρώτη του πατριαρχεία (1842-1845), ίδρυσε το 1843 θεολογική Σχολή στις εγκαταστάσεις της μονής της Αγίας Τριάδας, την οποία και εγκαινίασε το αμέσως επόμενο έτος στις 13 Σεπτεμβρίου 1844.

Όλα τα κτήρια, εκτός από ένα παρεκκλήσι, καταστράφηκαν στο μεγάλο σεισμό που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη στις 28 Ιουνίου του 1894 με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία της. Μετά από εκτεταμένες επισκευές και αναστηλώσεις από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, διάρκειας 17 μηνών, η σχολή με νέο πλέον κτίριο εγκαινιάστηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1896.

Πολλοί Ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες φοίτησαν στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι φοιτητές στη Χάλκη περιλάμβαναν όχι μόνο γηγενείς Έλληνες, αλλά και Ορθόδοξους Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας στη σχολή έναν διεθνή χαρακτήρα. Επίσης, πολλοί πατριάρχες, επίσκοποι και πρώην δάσκαλοι έχουν ταφεί σε ειδική περιοχή του κήπου.

Οι θεολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Παρεκκλήσιo της Αγίας Τριάδoς, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία, και την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη η οποία κατέχει σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και χειρογράφων.

Το 1971 η σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το 1998 η επιτροπή ιδιοκτητών της σχολής διατάχθηκε να διαλυθεί, αλλά διεθνής κριτική έπεισε την Άγκυρα να ακυρώσει τη διαταγή.

Η εκ βάθρων ανακαίνιση των εγκαταστάσεων

Τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε η εκ βάθρων ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της Θεολογικής Σχολής με δαπάνη του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου.

Ο κ. Μαρτίνος μάλιστα είχε επισκεφθεί την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου είχε συνάντηση συνεργασίας με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακαινίσεως του κτηρίου. Την απόφαση αυτή ο κ. Μαρτίνος την είχε κάνει γνωστή στον Παναγιώτατο κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παραλλήλως, αναλαμβάνει την ανακαίνιση της Αστικής Σχολής Γαλατά αλλά και του Ι.Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τένεδο.

Τα τελευταία χρόνια και επί Ηγουμενίας του τότε Μητροπολίτη Μοσχονησίων, νυν Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, έγιναν εργασίες συντήρησης αξιόλογες, αλλά ορισμένης κλίμακας. Επί των ημερών του τότε Μητροπολίτου Προύσης, νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, έγινε εκ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μελέτη ανακαίνισης και αποκατάστασης των κτηρίων, η οποία και δημοσιεύθηκε σε ειδικό τόμο. Βάσει αυτής της μελέτης και κατά το πόσο αυτή είναι εφαρμόσιμη, υπέβαλε ο νυν Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, την παράκληση στον κ. Μαρτίνο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων