Άγιο Όρος και θρησκευτικές ελευθερίες στην συζήτηση Πάιατ-Μπόλαρη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να εκδηλώνει τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση για τα θρησκευτικά θέματα και την εκκλησιαστική στρατηγική. Το ίδιο ενδιαφέρον εκδηλώνουν όμως και οι εκπρόσωποι ξένων χωρών στην Ελλάδα.
Το υπουργείο εξωτερικών σε μια προσπάθεια εξωστρέφιας επί των θρησκευτικών θεμάτων και της εκκλησιαστικής στρατηγικής ακολουθεί μια σειρά από συναντήσεις που αφορούν πέρα από τα πολιτιστικά και τα θρησκευτικά θέματα.
Στην συνάντησή που είχε ο υφ υπουργός εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ Τζέφρι Πάιατ συζήτησαν αρκετά για τα θρησλευτικά θέματα, από πλευράς εξωτερικής πολιτικής και συμφώνησαν να υπάρχει αδιάκοπη συνεργασία.
Ο κ. Μπόλαρης ενημέρωσε σε αυτό το ραντεβού τον Αμερικανό Πρέσβη για τις προτεραιότητες πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και θρησκευτικής διπλωματίας, και εστίασε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για κοινές δράσεις πολιτισμού με την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και το Ισραήλ. Υπογράμμισε τον θετικό αντίκτυπο της τελευταίας επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας τις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάτι το οποίο έχει πολυακουστεί, πολυσυζητηθεί αλλά σίγουρα είναι στα χέρια του Τούρκου προέδρου και μόνον η τύχη της Σχολής.
Η ανανέωση των προοπτικών συνεργασίας με τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία μετά την επίλυση του ονοματολογικού, ήταν και αυτό στην ατζέντα αλλα και τα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης, ενέργειας, και βέβαια στις προκλήσεις συνεργασίας πάνω σε πολιτισμικά, μορφωτικά, εκπαιδευτικά, αθλητικά, και εκκλησιαστικά ζητήματα.
Η αναφορά του Αμερικανού πρέσβη στο Άγιο Όρος ήταν πολύ συγκεκριμμένη και μάλιστα φαίνεται ότι του δόθηκε η ευκαιρία να τονίσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών για αυτό, τονίζοντας ότι ως πνευματικό κέντρο του Ορθόδοξου Μοναχισμού βρίσκεται στο ενδιαφέρον των Αμερικανών πολιτών.
Επανέλαβε τη σταθερή θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Υπογράμμισε, επίσης, τον εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη, που είχε η επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγει αυτή για την ειρήνη και την ανάπτυξη στη Ν.Α. Ευρώπη.
Κατά τη συνάντηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη και σχετικά με τη διημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στις 28 Φεβρουαρίου- 1 Μαρτίου με θέμα την «Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας» στην οποία θα συμμετάσχουν εκκλησιαστικοί φορείς όλων των θρησκειών που δρουν στην Ελλάδα, στην οποία και τον προσκάλεσε.
Ο κ. Πάιατ, αποδεχόμενος την πρόσκληση, δήλωσε την υποστήριξή του σε αυτήν την πρωτοβουλία, εκφράζοντας μάλιστα και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας.
Τέλος ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόθεση των Η.Π.Α. να διατηρήσουν το θετικό momentum στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής