Του Νικόλαου Ζαΐμη
Ψηλά την Ελληνική σημαία και την εθνική συνείδηση των ομογενών μας στο εξωτερικό κρατά η Εκκλησία, καθώς με τις δραστηριότητες της κρατά άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης γεγονότων που έχουν σημαδέψει στην Ελληνική ιστορία.
Οι πρόσφατες εκδηλώσεις μνήμης τόσο για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όσο και για τα 79 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης το μαρτυρούν, ακόμη και σε μια χρονιά που την έχει επισκιάσει η πανδημία του κορωνοϊου και οι συνέπειες της.
“Η μάχη για δικαίωση πρέπει να δίνεται καθημερινά”
«Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τίποτα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, σε μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. «Όταν δεν ξεχνάμε, γνωρίζουμε ποιοι είμαστε», επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος, για να συμπληρώσει πως «όταν δεν ξεχνάμε, έχουμε τη δύναμη που χρειαζόμαστε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας μέσα στην ιστορία προς την Βασιλεία του Θεού».
Γι’ αυτό και στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος χαιρετίζει τις δράσεις που διοργανώνει και πραγματοποιεί επί σειρά ετών η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, διαπιστώνοντας ότι υπηρετούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την τιμή προς τους νεκρούς που άδικα χάθηκαν κατά τη Γενοκτονία.
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού τιμήθηκε και στη Ζάμπια, όπου την Κυριακή 17 Μαΐου τελέστηκε μνημόσυνο, ενώ στο μήνυμά του προς την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Ζάμπια ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τα εξής:
«Είναι χρέος όλων των Ελλήνων να διαφυλάξουμε τη συλλογική μνήμη και να συμβάλλουμε στον αγώνα για δικαίωση των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η μάχη για δικαίωση πρέπει να δίνεται καθημερινά σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο από σύσσωμο τον Ελληνισμό, τόσο της Ελλάδος, όσο και τον Ελληνισμό της Διασποράς. Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε σε κάθε επίπεδο -κυβερνητικό, κοινοβουλευτικό, εκκλησιαστικό και μη κυβερνητικό- προκειμένου να λάμψει η ιστορική αλήθεια και να αναπαυθούν εν ειρήνη οι αδικοχαμένες ψυχές που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.
Οι Κρητικοί της Αυστραλίας τίμησαν τα 79 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης
Με υπερηφάνεια και συγκίνηση, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και η ελληνική Ομογένεια της πέμπτης ηπείρου τίμησαν την 79η επέτειο της ιστορικής Μάχης της Κρήτης.
Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες της Μάχης της Κρήτης. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των Κρητών και της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο για μία γέφυρα – τη μεγαλύτερη στον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά διέκρινε – που συνδέει τους δύο τόπους. «Αυτή τη γέφυρα μπορούμε να τη διαβούμε σήμερα, αφού ενθυμούμαστε τη Μάχη της Κρήτης και αφού έρχονται στη σκέψη μας πρόσωπα και γεγονότα τα οποία συνδέουν τους δύο τόπους», παρατήρησε. «Διότι στον ευλογημένο αυτό τόπο της Κρήτης έχει χυθεί αίμα Αυστραλών», προσέθεσε, «και στον τόπο αυτό της Αυστραλίας έχουν μεταναστεύσει και έχουν προοδεύσει και έχουν εμφυτευθεί σαν ωραία ελαιόδεντρα πολλοί Κρήτες, οι οποίοι δίδουν την καλή μαρτυρία στην αυστραλιανή κοινωνία». Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε συγκινημένος τον Θεό που τον αξίωσε να ποιμάνει έναν τόπο, ο οποίος συνδέεται τόσο στενά με τον τόπο που ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Την 79η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης τίμησαν στη Μελβούρνη Κρητικοί σύλλογοι. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι εορταστικές εκδηλώσεις ήταν περιορισμένες με την πραγματοποίηση μόνο της κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης, από τους εκπροσώπους των Κρητικών συλλόγων.
«Η αγάπη των Ελλήνων για την ελευθερία είναι ανά τους αιώνες απροϋπόθετη»
«79 ολόκληρα έτη συμπληρώθηκαν από τον Μάιο του 1941, όταν στο ηρωïκο νησί της Κρήτης έλαβε χώρα η Μάχης της Κρήτης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας, για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
Συνεχίζοντας η ίδια ανακοίνωση, αναφέρει: «Η αγάπη των Ελλήνων και δη των Κρητικών για την ελευθερία είναι ανά τους αιώνες γνωστή και απροϋπόθετη. Ο Εθνικός ύμνος αποτελεί ύμνο προς την ελευθερία. Οι πράξεις απόκτησης και διατηρήσεως της ελευθερίας τους, έχουν γίνει παγκόσμιο σύμβολο. Οι συνέπειές τους ξεπερνούν την παρούσα ζωή. Ως υπέρτατη αξία ζωής, διαποτίζει την ύπαρξή τους και νοηματοδοτεί το θάνατό τους. Σύσσωμοι οι Κρητικοί, με λιγοστά μέσα πολέμησαν γενναία, ηρωικά. Αψήφησαν την υπεροπλία του αντιπάλου. Αψήφησαν τη λογική του δυνατού. Δε θεώρησαν τη ζωή τους ανώτερη της Πατρίδος. Σύμμαχοι και συναγωνιστές από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, στάθηκαν αρωγοί. Μετά πολλών Αυστραλών στρατιωτών, 671 Νεοζηλανδοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και πολλοί Μαορί κείτονται στην ιερή γη της Κρήτης. Αιώνια η ευγνωμοσύνη μας για τη θυσία τους».
Ενώ καταλήγει: «Χρέος μας, η διατήρηση της φλόγας στο καντήλι του Χριστού για την ανάπαυση της ψυχής τους και της φλόγας της ελευθερίας στην καρδιά μας, έτοιμη να φουντώσει όταν οι καιροί το απαιτήσουν. Η μεγαλύτερη τιμή για τη θυσία τους είναι η υιοθέτηση του φρονήματός τους».
Τεράστιο το έργο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στις εκκλησίες και τα Κοιμητήριά της
Τα Κοινοτικά Κοιμητήρια αποτελούν για την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας την ίδια της την ιστορία. Εκεί όπου αναπαύονται μεγάλοι Έλληνες ευεργέτες, όπου φιλοξενούνται έργα μεγάλων γλυπτών και όπου εκεί η Κοινότητα μας δίνει κάθε χρόνο ένα μεγάλο αγώνα για τη συντήρηση των κοινοτικών μας Κοιμητηρίων.
Έτσι, η Εφορεία Εκκλησιών και Κοιμητηρίων, εξασφαλίζοντας από τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΚΑ ένα αρκετά σεβαστό ποσό, λειτουργεί βάσει πολυετούς σχεδιασμού για την αποκατάσταση των φθορών και στα τρία Κοιμητήρια της Κοινότητας. Φέτος, έγιναν σημαντικά έργα καθαρισμού σε όλα τα Κοιμητήρια και ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των μνημάτων στα Α΄ Κοιμητήρια και η τοποθέτηση πινακίδων στους διαδρόμους των κοιμητηρίων για τον ευκολότερο εντοπισμό των μνημάτων από τους οικείους τους, ιδιαίτερα εκείνων που έρχονται μετά από χρόνια απουσίας να επισκεφτούν αγαπημένα τους πρόσωπα που αναπαύονται στον ιστορικό αυτό χώρο μνήμης των αειμνήστων Αιγυπτιωτών. Ένα σημαντικό πρόβλημα που καλείται στο άμεσο μέλλον να επιλύσει η Εφορεία Κοιμητηρίων και η Κοινοτική Επιτροπή είναι η επισκευή του τοίχου περιφερειακά των Α΄ Κοιμητηρίων και ο οποίος σε πολλά σημεία έχει υποστεί σημαντικές φθορές και σε άλλα έχει καταρρεύσει πλήρως. Έχει γίνει ήδη η σχετική μελέτη και τα έργα αναμένεται να αρχίσουν άμεσα.