Υπό την συνεχή και αυστηρή εποπτεία του επικεφαλής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, συνεχίζονται οι εργασίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την μεγάλη μουσουλμανική φιέστα της 24ης Ιουλίου.
Σήμερα, η εν λόγω υπηρεσία σε συνεργασία με νομικές υπηρεσίες του κράτους θα ενημερώσουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εναλλακτικές που προτείνονται για την κάλυψη των μοναδικών χριστιανικών ψηφιδωτών, αλλά και για την επιχειρηματολογία που θα κατατεθεί στην UNESCO. Σήμερα επίσης, θα πραγματοποιηθεί το υπουργικό συμβούλιο για την Αγία Σοφία και το σχέδιο για το πώς θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες.
Μια πρόγευση των επιχειρημάτων αυτών έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η χώρα του θα ενημερώσει την Unesco για τα επόμενα βήματα σχετικά με τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς, που προστατεύεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
«Αρνούμαστε όλες τις δηλώσεις που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας ζήτημα. Η Αγία Σοφία είναι στην UNESCO, είναι αλήθεια, αλλά ήταν 481 χρόνια τζαμί. Δεν υπήρξε καμία φθορά. Κάποιες δηλώσεις της UNESCO μας προκάλεσαν εντύπωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο κανάλι TRT.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Αλί Ερμπάς μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, σταδιακά από σήμερα όλα τα χριστιανικά σύμβολα που υπάρχουν στον ναό καιδεν συνάδουν με την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν σε άλλο χώρο.
Αναφορικά με τα σπάνια ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες υπογράμμισε ότι από τις 24 Ιουλίου και μετά που θα ξεκινήσει η μουσουλμανική προσευχή θα καλυφθούν αυτές οι εικόνες είτε με μια κουρτίνα, είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα συσκοτιστούν με τη χρήση φωτός.
“Μετά την προσευχή η κουρτίνα θα ανοίγει και πάλι ή θα σταματά η συσκότιση προκειμένου να γίνονται επισκέψεις” είπε χαρακτηριστικά.
Σχολίασε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της ονομασίας της Αγιάς Σοφιάς, καθώς όπως υποστήριξε από το 1453 και μετά ονομάζεται “Μεγάλο Τζαμί της Αγιάς Σοφιάς”.
Στο Σύμβολο αυτό της Ορθοδοξίας, θα λειτουργούν δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες
Για τις επισκέψεις τουριστών, ο Αλί Ερμπάς ανέφερε ότι θα γίνουν διευθετήσεις με τρόπο ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται το μνημείο χωρίς να περνούν στους χώρους προσευχής ή μπροστά από εκείνους που κάνουν προσευχή.