Την ίδια ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως σέβεται το δικαίωμα της Τουρκίας να αποφασίζει το πώς θα χρησιμοποιήσει το κτίριο της Αγίας Σοφίας, η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα ανακοίνωσε στο twitter πως θεωρεί τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών, μηδενός εξαιρουμένου.
Με αυτή την ανακοίνωση, η Ρωσία δείχνει την προσήλωση της στο Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζοντας ότι από τη Σύμβαση αυτή δεν εξαιρείται η Μεσόγειος.
«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ”ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της πρεσβείας.
Επίσης, τονίζεται ότι η Σύμβαση του 1982 καθορίζει το δικαίωμα όλων των κρατών να ορίζουν τα χωρικά τους ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια καθώς και την Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου.
«Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο», καταλήγει η ανάρτηση.
2/2
Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο.— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) October 15, 2020
.@mfa_russia: #Greece is our traditional partner in Europe.
Our centuries long relations are rooted in reciprocal sympathy between Russians & Greeks.
Cooperation 🇷🇺🇬🇷 continues to progress in all areas. pic.twitter.com/JWj0qYwKMC
— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) September 6, 2020