Έχει αναγνωριστεί, πλέον, και επίσημα ότι ο θρησκευτικός τουρισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη του γενικότερου τουρισμού της χώρας. Τα χριστιανικά μνημεία αποτελούν σημαντικά σημεία ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού. Αδιαμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια, η Εκκλησία της Ελλάδος, με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της αρμόδιας ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, επιτελεί σπουδαίο έργο ανάδειξης των εκκλησιαστικών μας μνημείων, και όχι μόνο, σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, διοργανώνεται αυτές τις ημέρες το Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού.
«Μία ακόμη σημαντική εκδήλωση ετοιμάζεται από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού με τον τίτλο “Ήπειρος – Προσέγγιση στα θρησκευτικά μνημεία και τον πολιτισμό της. Νέοι δρόμοι στους μοναδικούς προσκυνηματικούς προορισμούς της”», κάνει γνωστό στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» και στον Μάκη Αδαμόπουλο, ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος. Εν συνεχεία, τονίζει ότι «Όπως καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο, το συνέδριο έχει δύο σκοπιμότητες, η πρώτη είναι να δείξει ότι η Ήπειρος είναι ένα γεωγραφικό κομμάτι το οποίο εκτός από θρησκευτικά έχει και πολλά πολιτιστικά μνημεία, αλλά ταυτόχρονα να τονίσει και το γεγονός ότι αυτή η Περιφέρεια της Ελλάδος έχει βγει πλέον από την απομόνωση, με βάση τον κάθετο και οριζόντιο οδικό άξονα, δηλαδή τις Εγνατία και Ιονία οδούς, που έχουν φέρει πάρα πολύ κοντά την περιοχή της Ηπείρου σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο». Επιπλέον, σημειώνει ότι «το Συνέδριο πραγματοποιείται από την ερχόμενη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το απόγευμα».
Παράλληλα, ο π. Σπυρίδων επισημαίνει ότι «η διαφορά αυτού του συνεδρίου από τα προηγούμενα τρία είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν θα βρίσκονται σε μια αίθουσα να παρακολουθούν μόνον εισηγήσεις για τις θρησκευτικές περιηγήσεις, αλλά θα είναι πρακτικό, θα πραγματοποιηθούν δηλαδή περιηγήσεις και ξεναγήσεις στα μνημεία. Ακολούθως, αναφέρεται στο πρόγραμμα που θα ισχύσει και υπογραμμίζει ότι το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τις Μητροπόλεις Άρτης, Πρεβέζης και Ιωαννίνων, γι’ αυτό την πρώτη ημέρα οι σύνεδροι θα επισκεφθούν τον Νομό Πρεβέζης και θα περιηγηθούν στα μνημεία. Η επίσημη έναρξη με την παρουσία του Μακαριωτάτου, υπουργών, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, του περιφερειάρχη και των βουλευτών και δημάρχων της Περιφέρειας θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής, στην Άρτα. Την επόμενη ημέρα, οι σύνεδροι θα επισκεφθούν τα Γιάννενα, όπου θα περιοδεύσουν στους προσκυνηματικούς δρόμους, ενώ θα πραγματοποιηθεί και εκδρομή στο νησάκι των Ιωαννίνων, στο οποίο υπάρχουν πολλές ιστορικές ιερές μονές. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα μνημεία της Άρτας, ενώ την τελευταία ημέρα, την Κυριακή το πρωί, θα τελεσθεί πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ι.Ν. Αγίου Μάξιμου Γραικού, όπου ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή αρκετοί Αρχιερείς. Μετά τη Θεία Λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε μοναστήρια και ναούς της Άρτας, ενώ το μεσημέρι κατά το καταληκτήριο γεύμα θα λάβει χώρα κάτι πρωτότυπο και καινοτόμο. Το γεύμα θα περιέχει παραδοσιακές γεύσεις, για να υπάρχει “γνωριμία” με τη γαστρονομία της περιοχής. Συγχρόνως, κατά τη διάρκεια του γεύματος θα υπάρχει παραδοσιακή μουσική και χοροί από τοπικούς συλλόγους, για να γνωρίσουμε και τη μουσική κληρονομιά της περιοχής», προσθέτει.
Επιπρόσθετα, όπως συμπλήρωσε ο π. Σπυρίδων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει αποστείλει οπτικοακουστικό μήνυμα, ενώ εκπρόσωπός του θα είναι ο Μητροπολίτης Ρόδου. Ακόμη, έχουν δηλώσει συμμετοχή τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας, Σερβίας, Αλεξανδρείας, η Εκκλησία της Κύπρου και περισσότερες από 64 Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Σε αναφορά του για τα οφέλη και τα αποτελέσματα των συνεδρίων, ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος τονίζει πως «μετά το Γ’ Συνέδριο στον Πύργο, ο Μητροπολίτης Ηλείας και οι τοπικοί φορείς τουρισμού απέστειλαν ευχαριστήρια επιστολή προς τη Σύνοδο και το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων διότι άρχισε μια αυξημένη επισκεψιμότητα από την Ελλάδα και το εξωτερικό προς την περιοχή του Νομού Ηλείας και της Δυτικής Πελοποννήσου» και προσθέτει ότι «αυτό συνέβη πέρυσι σε μια επαρχιακή Μητρόπολη. Το φετινό συνέδριο, το οποίο είναι πανηπειρωτικό, προβάλλει όλη την Περιφέρεια της Ηπείρου και συμπεριλαμβάνει όλους τους φορείς της, ενώ την ίδια ώρα κάνει γνωστό ότι ο χώρος αυτός, μοναδικής ομορφιάς, είναι πολύ κοντά και άρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον εσωτερικό τουρισμό, προτρέποντας ενορίες και Μητροπόλεις να επισκέπτονται το συγκεκριμένο γεωγραφικό διαμέρισμα, αλλά και ανθρώπους εκτός Ελλάδος, αφού θα καλυφθεί και από εκπροσώπους του εξωτερικού». Ειδικότερα, όπως αναφέρει, «π.χ., παρά το γεγονός ότι έχουμε δυσκολία στις ελληνορωσικές εκκλησιαστικές σχέσεις μας κάνει εντύπωση ότι τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι και ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας θα καλύψουν το συνέδριο και μάλιστα θα παραμείνουν δύο μέρες μετά για να καταγράψουν για να προβάλλουν στους Ρώσους την περιοχή».
Καταληκτικά, ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος χαρακτηρίζει το εν λόγω συνέδριο φάρο αναγνώρισης, προβολής, ανάδειξης των μοναδικών θρησκευτικών μνημείων της Ελλάδας, κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας μας, που ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε και να αγκαλιάσουμε.
Πηγή: Ορθόδοξη Αλήθεια