Σε ισχύ τέθηκαν από τις 6 το πρωί τα νέα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί σχετικά με τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού με τη χρήση της μάσκας να καθίσταται υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης ) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).
Όπως είναι φυσικό τα μέτρα αυτά επιφέρουν αλλαγές και στους περιορισμούς που ισχύουν στους ναούς, ενώ διαφορετικά θα εορταστεί φέτος στη Θεσσαλονίκη η μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου καθώς η καθιερωμένη Δοξολογία θα τελεστεί κεκλεισμένων των θυρών.
Τι ισχύει από σήμερα
Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί και η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα μέτρα αυτά αφορούν τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης ) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ στο «πορτοκαλί» βρίσκεται η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα, η Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος,τα Τρίκαλα, ηΘεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.
Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίστηκε στην ενημέρωση της Παρασκευής από τον Νίκο Χαρδαλιά πως εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο. Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο» επίπεδο.
Επιπρόσθετα σχετικά με τις δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου όπως και τις καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.
Μέχρι 9 πιστοί στις περιοχές αυξημένου κινδύνου
Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος έχει εκδώσει εγκύκλιο σημείωμα αναφορικά με τη λειτουργία των Ιερών Ναών, σύμφωνα με τη νέα κυβερνητική απόφαση με θέμα «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» . Η εγκύκλιος εξεδόθη μετά από Συνοδική Απόφαση κατά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ στις 14 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η παρουσία των πιστών εντός των Ιερών Ναών θα πραγματοποιείται αναλόγως του επιπέδου προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας στο οποίο βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα κάθε ναού ως εξής:
Επιδημιολογικό Επίπεδο 1 (χαμηλό): Ένας πιστός ανά πέντε τ. μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του Ιερού Ναού (εξαιρουμένων των βοηθητικών χώρων) υπερβαίνει τα 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200 άτομα.
Επιδημιολογικό Επίπεδο 2 (μέτριο): Ένας πιστός ανά δέκα τ. μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του Ιερού Ναού (εξαιρουμένων των βοηθητικών χώρων) υπερβαίνει τα 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα.
Επιδημιολογικό Επίπεδο 3 (υψηλό): Ένας πιστός ανά δεκαπέντε τ. μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του Ιερού Ναού (εξαιρουμένων των βοηθητικών χώρων) υπερβαίνει τα 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 άτομα.
Επιδημιολογικό Επίπεδο 4 (πολύ υψηλό): Συνολικό 9 πιστοί εντός των ναών με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους.
Όσον αφορά την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων του Γάμου, των Βαπτίσεων και των Εξοδίων Ακολουθιών ισχύουν τα προβλεπόμενα από τις Υγειονομικές Αρχές του Κράτους μέτρα, αναφορικά με την προσέλευση των πιστών, ενώ ως προς τους στολισμούς των ναών προτείνεται να η απλότητα και η λιτότητα.
Αναφορικά με τις Ιερές Μονές και τα Ησυχαστήρια, ο αριθμός επισκεπτών , τον οποίο επιτρέπεται να δέχονται (χωρίς διανυκτέρευση) δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει την αναλογία του ενός πιστού ανά πέντε τ.μ. του Καθολικού της Ιεράς Μονής ή ετέρου χώρου λατρείας αυτής, ή του χώρου εγκαταβίωσης , με ανώτατο όριο προσέλευσης πιστών τους 100 πιστούς.
Κεκλεισμένων των θυρών η Δοξολογία στη Θεσσαλονίκη
Κανονικά, αλλά κεκλεισμένων θυρών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η Δοξολογία για την εορτή του Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «η Δοξολογία θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοιού Covid-19». Στη Δοξολογία, η οποία θα τελεστεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα χοροστατεί ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος».
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων των εθνικών επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940, που θα πραγματοποιηθούν και φέτος με την κάθε δυνατή λαμπρότητα και επισημότητα, παρά τη ματαίωση όλων των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων, λόγω της έξαρσης διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 την τρέχουσα περίοδο ανακοινώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Μεγάλη Εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου
H Mεγάλη Εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου γιορτάζεται και φέτος με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια στον περικαλή ιερό ναό του πολιούχου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια μοναδική προεόρτια λειτουργική πράξη που έχει τις ρίζες τις στη βυζαντινή παράδοση του ΙΒ’ αιώνα.
Χθες, στην ακολουθία της Μ. Παρασκευής του Αγ. Δημητρίου εψάλησαν τα εγκώμια του Αγίου ενώπιον της τιμίας κάρας και της λάρνακας του Αγίου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, πολλών ιερέων της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και του ευσεβούς λαού πάντοτε υπό την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων της πανδημίας.
Η ξεχωριστή λατρευτική παράδοση και η μεγαλοβδομαδιάτικη προσομοίωση των ακολουθιών στον άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης στη γενέτειρα πόλη του Αγίου μαρτυρεί την ευλάβεια των Θεσσαλονικέων στο πρόσωπο του φιλοπάτριδος και φιλοπόλιδος Αγίου Δημητρίου. Μπορούμε ωστόσο να παρατηρήσουμε κάποια θαυμαστά σημεία από το βίο και το μαρτύριο του Μυροβλήτη που ομοιάζουν με τη θυσία του Χριστού. Η λόγχευση της πλευράς του υπενθυμίζει την λόγχευση του Χριστού. Συρροή πιστών στον τάφο του παρατηρείται αδιάκοπα στο διάβα των αιώνων υπομνηματίζοντας τον τάφο του Κυρίου και τον επιτάφιο της Μ. Παρασκευής. Η ροή μύρου από το σώμα του Μεγαλομάρτυρα ομοιάζει με τη ροή αίματος και ύδατος από την λογχευθείσα πλευρά του Κυρίου. Το μαρτυριό του γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι απέδειξε ότι είναι κατά μίμηση «θύμα» και «σφάγιον» όπως ο Κύριος. Η ημέρα της εορτής του Αγίου προβάλλεται σαν την Κυριακή του Πάσχα και οι Προεόρτιες ημέρες προβάλλονται κατά τον τύπο της Μεγάλης Εβδομάδας. Γι αυτό και σήμερα, εορτάσθηκε η Μ. Παρασκευή του Αγίου Δημητρίου και αναμένεται η εορτή του σαν την λαμπροφόρο Ανάσταση του Χριστού.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ενώπιον της Τιμίας Κάρας και της Λάρνακας του Αγίου Δημητρίου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ραφαήλ Γεωργιάδης