Σε τροχιά ανάπτυξης παγκοσμίως ο θρησκευτικός τουρισμός – Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα
Ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οποίος δέχθηκε σημαντικό πλήγμα σε όλον τον κόσμο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας, ανακάμπτει και μάλιστα με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
-
της Δέσποινας Σωτηρίου
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσιεύτηκε από την The Business Research Company, η «αγορά» του θρησκευτικού τουρισμού αναμένεται να αυξηθεί από 326,00 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 351,33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,8%. Και αναμένεται να φτάσει τα 449,99 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026 με ρυθμό ανάπτυξης 6,4%.
Τα σημαντική ορθόδοξα προσκυνήματα αναμένεται να «εκμεταλλευτεί» και η κυβέρνηση, προκειμένου να προσελκύσει τόσο ξένους τουρίστες, όσο και για την τόνωση του εγχώριου τουρισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας , από τις πρώτες επαφές που είχε μόλις ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του, ήταν με Αντιπροσωπεία της ∆ιοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηµατικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου αποτελείτο από τον Σεβασµιώτατο Μητροπολίτη ∆ωδώνης κ. Χρυσόστοµο, Πρόεδρο, και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιµανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραµάδο, Γραµµατέα. Στη συνάντηση, η οποία πραγµατοποιήθηκε σε άριστο κλίµα, η αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου ενηµέρωσε τον κ. Υπουργό για τις έως σήµερα δράσεις του Συν. Γραφείου µε ιδιαίτερη έµφαση στο υπάρχον «Πρωτόκολλο Συνεργασίας» µεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Τουρισµού, στην «Κοινή Επιτροπή» για Θέµατα Θρησκευτικού και Προσκυνηµατικού Τουρισµού, καθώς επίσης και στη συνεργασία και κοινή συµµετοχή των δύο φορέων σε ευρωπαϊκά και άλλα διακρατικά προγράµµατα (INTERREG, INTERREG MAGNUM κ.λπ.).
Σε ετοιμότητα οι περιφέρειες
Στη σπουδαιότητα του θρησκευτικού τουρισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί ο κ. Κικίλιας κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους Περιφερειάρχες, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την Προεδρία του Υπουργού Τουρισμού και με την συμμετοχή της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, της Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπίας Αναστασοπούλου, του Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, των Περιφερειαρχών της χώρας και των Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού.
Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης, ο Υπουργός Τουρισμού κάλεσε τους Περιφερειάρχες να είναι έτοιμοι και οργανωμένοι για την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, καθώς τα μηνύματα από τις προκρατήσεις είναι πολύ αισιόδοξα και από τις αρχές Μαρτίου αναμένονται σημαντικές ροές επισκεπτών προς την Ελλάδα.
Απευθυνόμενος στους Περιφερειάρχες της χώρας που σύσσωμοι έδωσαν το παρών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε συμπαίκτες σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Ενώνουμε δυνάμεις και εργαζόμαστε σκληρά, με συναίσθηση της ευθύνης να επιστρέψει η ευημερία στη μέση ελληνική οικογένεια. Ξέρω ότι το κάνετε με επαγγελματισμό και με σοβαρότητα σε όλα τα θέματα και θέλω να ξέρετε ότι το Υπουργείο Τουρισμού στέκεται δίπλα σας με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».
Αναφερόμενος ειδικότερα στα εργαλεία αυτά, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε τη δυνατότητα της ίδρυσης Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και της απευθείας διαφήμισης κάθε Περιφέρειας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, που δίνεται πλέον μέσω του πρόσφατου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ εστίασε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καλώντας τις Περιφέρειες να κάνουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων υποδομών.
Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέσα στο 2021 για την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, από τον οινοτουρισμό και τα δύο συνέδρια που έχουν ήδη διενεργηθεί, τις συμφωνίες με συναρμόδιους Υπουργούς για οικοτουρισμό, ποδηλατικό τουρισμό, αγροτουρισμό, αλιευτικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό, στρατιωτικό τουρισμό, αλλά και την ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στον ορεινό, τον γαστρονομικό, τον τουρισμό υγείας, τον θρησκευτικό και τον συνεδριακό τουρισμό.
Οι εκτιμήσεις της ΙΝΣΕΤΕ
Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί στοίχημα, αλλά και ελπίδα για την περιφέρεια της Πελοποννήσου, όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Σύμφωνα με αυτήν, η Πελοπόννησος αποτελεί προορισμό με σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες στα προϊόντα Ήλιος και Θάλασσα, Yachting, Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός και MICE (συνεδριακός τουρισμός).
Τονίζει επίσης, ότι μεταξύ άλλων απαιτούνται δράσεις ενοποίησης και διασύνδεσης των πόρων πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποδέχθηκε το 3% των επισκέψεων που καταγράφηκαν στις Περιφέρειες της Ελλάδας το 2020, και σημείωσε μείωση κατά 69% σε σύγκριση με το 2019 (από 899 χιλ. σε 278 χιλ.). Η Περιφέρεια κατέχει μερίδιο 3% στο σύνολο των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2020, παρουσιάζοντας μείωση κατά 68% σε σύγκριση με το 2019 (από 417 εκατ. ευρώ σε 132 εκατ. ευρώ). Η Μέση Δαπάνη αυξήθηκε κατά 2% από 464 ευρώ σε 475 ευρώ.
Στο Βόρειο Αιγαίο
Το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έως το 2025 που εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τους στόχους τουριστικής ανάπτυξης.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελεί δημοφιλή προορισμό κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά επίσης διαθέτει ελκυστικές προτάσεις θεματικού τουρισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον παρέχει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός, ο ιαματικός, ή ο θρησκευτικός τουρισμός, ενώ τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια ανάπτυξης του συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού. Ενίοτε, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, συνεπάγεται και δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.
Αναφορικά με το πολιτιστικό περιβάλλον της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αυτό παρουσιάζεται ιδιαίτερα πλούσιο, με χώρους και μνημεία σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αρκετά εκ των οποίων υπάγονται σε καθεστώς προστασίας, με βάση τη νομοθεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σε αυτά συγκαταλέγονται, μνημεία (αρχαία, βυζαντινά, μεσαιωνικά, αλλά και νεότερα), μουσεία, μοναστήρια, κάστρα και φρούρια, ενώ απαντάται μεγάλος αριθμός παραδοσιακών οικισμών του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.