«Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και των σοβαρών συνεπειών που έχει στη δημόσια υγεία, στην κοινωνία, στην οικονομία, πρέπει να είμαστε όλοι πειθαρχημένοι, να δείξουμε αλληλεγγύη και να σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που είναι γύρω μας. Το θέμα δεν είναι αν κάποιος προσωπικά αισθάνεται ή όχι φόβο. Από τη στιγμή που ζούμε μαζί ως κοινωνία, πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο, πρέπει να σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας. Έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/φ σταθμό «ΕΡΤ Τρίπολης» και τη δημοσιογράφο Πέγκη Μπρούσαλη.
Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στο εγχείρημα του εορτασμού των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η προσπάθεια είναι μια προσπάθεια συνεργασίας, μεθοδικότητας και ενότητας» και πρόσθεσε: «Όποτε αποφασίσαμε να κάνουμε οτιδήποτε έχοντας αυτές τις τρεις λέξεις ως οδηγό, πετύχαμε. Με αυτές τις τρεις λέξεις, λοιπόν, πρέπει να προχωρήσουμε στο μέλλον».
Στη συνέντευξη, η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε ειδικά στην Τρίπολη και στην Πελοπόννησο, στο ρόλο που διαδραμάτισαν στην Επανάσταση αλλά και στις προτάσεις με τις οποίες θέλουν να τιμήσουν την επέτειο των 200 χρόνων, ενώ μίλησε και για το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.
Οι δράσεις της επετείου θα ανοίξουν ένα παράθυρο στο μέλλον
«Η επιδίωξή μας ήταν το 2021 να εορταστεί με δράσεις που θα προταθούν «από κάτω» και όχι «από πάνω». Θελήσαμε ο κόσμος να μας πει πώς θέλει να τιμήσουμε την επέτειο. Γι αυτό ζητήσαμε από την κοινωνία να μας υποβάλει προτάσεις για δράσεις που δεν θα είναι εφήμερες αλλά θα αφήνουν και μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Αυτός ο δύσκολος δρόμος που επιλέξαμε μας επεφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη. Η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Δήμοι, Περιφέρειες, φορείς, σύλλογοι υπέβαλαν στην πλατφόρμα της Επιτροπής 1814 προτάσεις που δεν αφορούσαν μόνο εορταστικές εκδηλώσεις αλλά και δράσεις που κοιτάζουν στον μέλλον» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.
«Ειδικά για τις προτάσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ανέρχονται σε 387, ένα μεγάλο μέρος αυτών ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον. Είναι προτάσεις για δράσεις που θα εξασφαλίσουν δουλειές, ανάπτυξη, θα προσελκύσουν ένα διαφορετικό είδος τουρισμού, θα αναδείξουν τοπικά προϊόντα, θα προβάλουν μοναδικές τοποθεσίες. Εκτιμώντας, ακριβώς, αυτό το σημαντικό έργο, η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις προτάσεις που πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Αυτά τα έργα, άλλα θα είναι έτοιμα μέσα στο 2021, άλλα θα ολοκληρωθούν αργότερα. Αλλά όλα θα είναι το αποτύπωμα της επετειακής χρονιάς», σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Για τις προτάσεις της Τρίπολης και της Πελοποννήσου
«Η Πελοπόννησος έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη για όσα έχει προσφέρει στην Επανάσταση και την Ελλάδα. Και γι αυτό ακριβώς, στο πλαίσιο των περιοδειών που κάναμε ως Επιτροπή, επισκεφθήκαμε την Ανατολική και τη Δυτική Μάνη, την Πύλο, τα Καλάβρυτα, την Πάτρα, την Κόρινθο, το Ναύπλιο, την Τρίπολη», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ σημείωσε ότι, με τις προτάσεις, η περιοχή θέλει να πρωταγωνιστήσει και στην επέτειο των 200 χρόνων.
«Στην Τρίπολη αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο, υπάρχουν σημαντικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή για την επέτειο. Όπως η πρόταση του Δήμου Τρίπολης για τη δημιουργία Πάρκου Αναρρίχησης στη Νεστάνη, που θα προσελκύσει αναρριχητές από όλο τον κόσμο, αναπτύσσοντας έτσι μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Η πρόταση, επίσης του Δήμου, για ανάπτυξη ενός δικτύου μονοπατιών τα οποία θα αναδεικνύουν ιστορικές τοποθεσίες, σημεία του ελληνικού πολιτισμού και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον του Μαινάλου. Η πρόταση για σύνδεση νεοφυών επιχειρήσεων της αρκαδικής πρωτεύουσας με την ακμάζουσα αρκαδική ομογένεια της Αμερικής. Ή ακόμη, η πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θέλει να φτιάξει ένα ψηφιακό ιστορικό πάρκο που θα στεγάζεται σε 12 κοντέϊνερς και θα περιοδεύσει μέσα στο 2021 σε 10 πόλεις της. Και η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για δημιουργία ενός μονοπατιού πολιτισμού και βιωματικών εμπειριών στον Πάρνωνα, με στόχο, επίσης, την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Για το Νομισματικό Πρόγραμμα
«Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση γιατί αυτή ήταν εξαρχής η επιθυμία μας. Τόσο η λειτουργία όσο και οι δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες και έσοδα από πωλήσεις προϊόντων» ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου.
«Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μια τηλεδιάσκεψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, στην οποία ανακοινώθηκε το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας. Περιλαμβάνει την έκδοση 14 νομισμάτων, δύο δι-μεταλλικών, οκτώ αργυρών και τεσσάρων χρυσών, σπάνιας συλλεκτικής αξίας, τα οποία απεικονίζουν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, τον φοίνικα και τη δραχμή, την επέκταση της ελληνικής επικράτειας στην πορεία των 200 χρόνων, μέσα από την παρουσίαση εμβληματικών προσωπικοτήτων κάθε περιοχής της Ελλάδας, και την εξέλιξη της σημαίας μας, του εθνικού συμβόλου των Ελλήνων» πρόσθεσε. Όπως ανέφερε, η συλλογή αυτή θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ