19/06/2020 19/06/2020 Στο σημαντικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ. Ο υπουργός, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, υψίστης διπλωματικής σημασίας στην Αίγυπτο, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική παρουσία στη χώρα, τονίζοντας...
19 Ιουνίου, 2020 - 8:42
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2020 - 8:09

“Σημαντικός ο ρόλος του Πατρ. Αλεξανδρείας”

Διαδώστε:
“Σημαντικός ο ρόλος του Πατρ. Αλεξανδρείας”

Στο σημαντικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Ο υπουργός, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, υψίστης διπλωματικής σημασίας στην Αίγυπτο, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική παρουσία στη χώρα, τονίζοντας ότι τόσο η Ομογένεια όσο και το Πατριαρχείο συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου.

“Ελλάδα και Αίγυπτος, οι δυο παλαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο, πάντα είχαν ανοιχτά σύνορα και πάντα η μεταξύ μας θάλασσα, μας ένωνε αντί να μας χωρίζει” υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.

Διαβάστε το άρθρο του υπουργού Εξωτερικών στην αιγυπτιακή εφημερίδα

Εδώ και αιώνες Ελλάδα και Αίγυπτος αντικρίζουν η μια την άλλη, με τη Μεσόγειο να αποτελεί γέφυρα ανάμεσά μας – μια γέφυρα φιλίας, κατανόησης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών μας. Μέχρι σήμερα, εξάλλου, η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο είναι ζωντανή, με τις παροικίες των Ελλήνων ομογενών, αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Ι.Μονή Αγ.Αικατερίνης του Σινά, να συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν περίτρανη απόδειξη της θρησκευτικής ελευθερίας της Αιγύπτου και την καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση.

Από τη μία πλευρά της Μεσογείου, ο αιώνιος φάρος του αραβικού κόσμου, η Αίγυπτος. Στην απέναντι όχθη της ίδιας θάλασσας, το λίκνο της δημοκρατίας, η Ελλάδα. Κοινή μας αντίληψη είναι ότι η Μεσόγειος μπορεί και πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης για όλους τους λαούς της. Αλλά και η πίστη μας ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί τη μόνη πυξίδα των κρατών για να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους και να επιλύουν τις διαφορές τους.

Σήμερα, ωστόσο, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται. Με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τον al-Sarraj της Λιβύης, αλλά και με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει τα δικαιώματα των χωρών και των λαών της περιοχής.

Ελλάδα και Αίγυπτος, οι δυο παλαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο, πάντα είχαν ανοιχτά σύνορα και πάντα η μεταξύ μας θάλασσα, μας ένωνε αντί να μας χωρίζει. Με την απαράδεκτη παρεμβατικότητά της και τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά μας θαλάσσια σύνορα, τον κοινό μας δρόμο προς τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την ευημερία.

Σήμερα, μια επεκτατική και αναθεωρητική Τουρκία υπονομεύει τη περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, όπως και την ειρήνευση στη Λιβύη, που επιχειρεί να προωθήσει η πλέον πρόσφατη πρόταση του Προέδρου Αλ-Σίσι, που η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες της περιοχής χαιρέτησε. Προσπαθεί να ποδηγετήσει τον αραβικό κόσμο σύμφωνα με τις δικές της «ηγεμονικές» επιδιώξεις. Δημιουργεί προβλήματα σε όλους της τους γείτονες – παραβιάζοντας την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, της Κύπρου. Μια Τουρκία που υπονομεύει το ίδιο το μέλλον της περιοχής.

Και πρέπει να σημειώσω ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν προσπαθήσει επί μακρόν να διαμορφώσουν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή μας. Οι χώρες μας συνεργάζονται στενά στους διεθνείς οργανισμούς, όπως επίσης και στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται διαρκώς σε μια σειρά τομέων, όπως η οικονομία, η επιχειρηματικότητα, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, αλλά και η αμυντική συνεργασία.

Αποτελούμε πράγματι φυσικούς στρατηγικούς εταίρους κι αυτό έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο μέσα από την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ένα πρωτοπόρο σχήμα περιφερειακού διαλόγου που προάγει μια στενή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας και έχει εγκαθιδρύσει μια πολύ παραγωγική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αγροτική παραγωγή, η ναυτιλία, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι υποδομές, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ενεργειακή συνεργασία.

Έχουμε θέσει, λοιπόν, τις βάσεις για μια ευρεία, πολυεπίπεδη συνεργασία, η οποία δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας της περιοχής. Κι αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο τριμερές αυτό σχήμα συμμετείχε πρόσφατα μια ακόμα μεγάλη χώρα της Μεσογείου, η Γαλλία όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχουμε δημιουργήσει, λοιπόν, μια γέφυρα συνεννόησης και συναντίληψης που εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο ως και τον Κόλπο – και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτό. Όπως είμαι ευτυχής που η χώρα μου, μαζί με την Κύπρο, αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και προωθούν συστηματικά τη συνεργασία ανάμεσα στο Κάιρο και τις Βρυξέλλες.

Ευελπιστώ ότι η επίσκεψή μου θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μας, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση των μεταξύ μας συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, όπως ακριβώς πέτυχε η Ελλάδα πρόσφατα με τη φίλη Ιταλία. Ελλάδα και Αίγυπτος, εξάλλου, ένθερμα υποστηρίζουν -και το έχουν έμπρακτα αποδείξει- ότι οι υπάρχουσες εκκρεμότητες μεταξύ των χωρών πρέπει να επιλύονται με διάλογο και συμφωνίες και όχι με παράνομες μονομερείς ενέργειες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας. Και σε αυτή τη βάση, ευελπιστώ ότι η επίσκεψή μου θα δώσει ένα μήνυμα αγαστής συνύπαρξης, κατανόησης, σταθερότητας και εμπιστοσύνης για ολόκληρη την περιοχή μας, για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων