14/02/2019 14/02/2019 Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αναθεώρησης του Συντάγματος με την ψηφοφορία η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 11.00. Η ψηφοφορία θα γίνει με ενιαίο έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 50, οι...
14 Φεβρουαρίου, 2019 - 8:55
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2019 - 8:58

Σήμερα η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Διαδώστε:
Σήμερα η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αναθεώρησης του Συντάγματος με την ψηφοφορία η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 11.00.

Η ψηφοφορία θα γίνει με ενιαίο έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 50, οι προτάσεις που έχουν καταθέσει με τις συνταγματικές αλλαγές. Οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους για να ψηφίσουν, το ενιαίο ψηφοδέλτιο πάνω στο οποίο θα καταγράφονται οι δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και οι συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που έχουν εξασφαλίσει τις 50 υπογραφές.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο, τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ δίπλα σε κάθε διάταξη θα περιγράφεται η κατεύθυνση της αναθεώρησης ώστε να τεκμηριώνεται η δεσμευτικότητα του περιεχομένου.

Αντίστοιχα, στην πρόταση της ΝΔ, που διαφωνεί ως προς την δεσμευτικότητα του περιεχομένου των υπό αναθεώρηση άρθρων, θα καταγράφονται μόνο, άρθρο, παράγραφος και εδάφιο, δηλαδή σε τι αφορά το καθένα.

Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.

Η σημερινή ψηφοφορία αποκτά ιδιαίτερη ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ορθοδοξία καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πρόταση περί δημιουργίας ενός «θρησκευτικά ουδέτερου κράτους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις της Πολιτείας με την Ορθόδοξη Εκκλησία στην κατεύθυνση της καθιέρωσης θρησκευτικά ουδέτερου κράτους. Η Εκκλησία διαφωνεί με οποιαδήποτε αλλαγή, ενώ η ΝΔ σημειώνει ότι το άρθρο 13 του Συντάγματος προστατεύει ήδη την θρησκευτική ελευθερία των μη ορθόδοξων πολιτών. Μόνο το Ποτάμι στηρίζει τις αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη ο Γ. Μιχελογιαννάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα το ψηφίσει.

Η Εκκλησία της Ελλάδος απέστειλε τις θέσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση προς τους προέδρους των κομμάτων του Κοινοβουλίου αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Σε αυτές συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, η άποψή της για το «θρησκευτικά ουδέτερο κράτος», για το οποίο τονίζει ότι «η εισαγωγή στο σύνταγμα της ρήτρας ότι η Ελλάδα είναι «θρησκευτικά ουδέτερο κράτος» είναι πολιτικά, νομικά και εν γένει επιστημονικά αόριστη», ενώ «ο όρος «επικρατούσα θρησκεία» έχει περιεχόμενο ιστορικό και πολιτισμικό, πληθυσμιακό και διαπιστωτικό της ιστορικής, αλλά και ενεργού σχέσης του ελληνικού έθνους με την ορθόδοξη παράδοση».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων