Σήμερα ο αγιασμός για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο – Τα νομοσχέδια που αφορούν στην Εκκλησία
Στις 11 το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής περιόδου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος μαζί με τον Αρχιγραμματέα της Συνόδου, Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο.
Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με τα νέα προληπτικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στη Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid19 και θα παρευρίσκονται συνολικά 60 βουλευτές, κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων.
Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος καλείται να αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα, εν μέσω πανδημίας ορισμένα εκ των οποίων αφορούν και στις σχέσεις Πολιτείας -Εκκλησίας, όπως το μισθολογικό των Ιερέων, ή τους κοιμητηριακούς ναούς.
Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο, «τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θέσεων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και τη εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
Με το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζεται και το πάγιο αίτημα της Εκκλησίας εδώ και αρκετά χρόνια, αναφορικά με το καθεστώς των κοιμητηριακών ναών, η διοίκηση των οποίων περνά πλέον στο εκκλησιαστικό συμβούλιο της οικείας ενορίας, είτε στο Συμβούλιο που ορίζει ο επιχώριος Μητροπολίτης
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με την απόφαση αυτή αντιμετωπίζονται τα προβλήματα “οριστικά και με ενιαίο τρόπο”
Ειδικότερα, ορίζεται η οικεία Μητρόπολη ως καθολικός διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των ανωτέρω ναών.
Τέλος, αίρεται ρητά κάθε δυνατότητα των Δήμων να έχουν έσοδα για τις ιεροτελεστίες εντός των νεκροταφείων, ανεξαρτήτως δόγματος.
Επίσης, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νομοθετικού διατάγματος 2396/1953 τα οχήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που διατίθενται για την κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Πρόκειται για το ν.δ “περί κανονισμού χρήσεως και κινήσεως αυτοκινήτων οχημάτων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των εν γένει Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Αμέσως μετά τον αγιασμό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021, το οποίο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και η συζήτηση του θα ολοκληρωθεί σε 3 συνεδριάσεις.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει το τελικό σχέδιο προς συζήτηση, 40 μέρες πριν την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.
Την ερχόμενη Τρίτη 6 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί και θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την, «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».
Η επίσκεψη στο ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Στις 3 Ιουνίου ο υπουργός Εσωτερικών πέρασε το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου, προκειμένου να συζητήσουν για τις προσλήψεις 1000 ανθρώπων σε Μητροπόλεις, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.
«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε και σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρατε. Ύστερα από μία διακοπή ξαναμπαίνουμε στο πρόγραμμα όπου εγκρίνατε 1000 και πλέον θέσεις για διακονία των ανθρώπων σε Μητροπόλεις» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν: «Αλλά έχουμε έναν κοινό στόχο, να εξυπηρετήσουμε τον άνθρωπο»
Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των κοιμητηριών τονίζοντας πως υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές.
Από την πλευρά του ο υπουργός ευχαρίστησε για την πρόσκληση και επεσήμανε την σημαντική συμβολή της Εκκλησίας. «Η πατρίδα μας έγινε παράδειγμα στην οικουμένη ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και αν δεν υπήρχε η Εκκλησία δε θα μπορούσε να δράσει τόσο καλά» υπογράμμισε ο υπουργός και σημείωσε την βοήθεια της Εκκλησίας στα συσσίτια. Ανέφερε, ακόμη, ότι σε περίπου 40 μέρες θα αρχίσει το πρόγραμμα όπου περισσότερα από 1000 άτομα θα εργαστούν στις μητροπόλεις. Για το θέμα των κοιμητηρίων ο υπουργός είπε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί μία οριστική λύση.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.