Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού, οι ηγέτες της ΕΕ με προεδρεύοντα τον Σαρλ Μισέλ θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα για τον συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης εμβολίων σε ευρεία κλίμακα και της ανάπτυξης όλων των διαθέσιμων μέσων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (μέσω τηλεδιάσκεψης) θα συζητηθεί και το ζήτημα των μετακινήσεων, ενώ επί τάπητος θα τεθεί η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πρόταση την οποία έχει στείλει με επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση στις παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech αυτήν την εβδομάδα αγγίζει το 35%-40% στην Ε.Ε. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι παραδόσεις αναμένεται να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα την ερχόμενη εβδομάδα και οι απώλειες της τρέχουσας να καλυφθούν πλήρως έως την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι έλαβε τη δέσμευση του CEO της Pfizer Αλβέρτου Μπουρλά ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα λάβουν τις συμφωνημένες ποσότητες στο α΄ τρίμηνο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκθέσει την πορεία των εργασιών σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων και τον τρόπο εξασφάλισης της αύξησης της παραγωγής στο μέλλον και της ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια. Οι ηγέτες θα κληθούν στη συνέχεια να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους όσον αφορά των υλοποίηση των εκστρατειών εμβολιασμού.
Όσον αφορά την πρότασή του, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών – μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους. Για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί».
Στην επιστολή του προς τους ηγέτες των κρατών για την τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών», σημειώνοντας ότι «η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά».
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group είχε τονίσει ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ’ όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό, είτε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό», υπογραμμίζοντας ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια.
Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια τηλεδιάσκεψη -και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, ανέλαβαν με επιστολή να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.