13/05/2022 13/05/2022 Για πιθανή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας κ. Στεφάνου με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ανήμερα της Πεντηκοστής, 12 Ιουνίου, στο Φανάρι, κάνουν λόγο σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.  Του Νικόλαου Ζαΐμη  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το religija.mk, ο διευθυντής της Επιτροπής Σχέσεων με Θρησκευτικές Κοινότητες και Θρησκευτικές Ομάδες, Darijan Sotirovski στην πρόσφατη έκτακτή εμφάνιση στην εκπομπή Top...
13 Μαΐου, 2022 - 9:22
Τελευταία ενημέρωση: 13/05/2022 - 13:38

Σκοπιανά Μέσα: Πιθανή συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη-Αρχιεπισκόπου Στεφάνου

Διαδώστε:
Σκοπιανά Μέσα: Πιθανή συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη-Αρχιεπισκόπου Στεφάνου

Για πιθανή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας κ. Στεφάνου με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ανήμερα της Πεντηκοστής, 12 Ιουνίου, στο Φανάρι, κάνουν λόγο σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το religija.mk, ο διευθυντής της Επιτροπής Σχέσεων με Θρησκευτικές Κοινότητες και Θρησκευτικές Ομάδες, Darijan Sotirovski στην πρόσφατη έκτακτή εμφάνιση στην εκπομπή Top Tema στην τηλεόραση Τema, αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχουν ανακοινώσεις για την ημερομηνία του πρώτου συλλείτουργου μεταξύ του Αρχιεπισκόπου κ. Στέφανου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και η επικοινωνία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη για να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες. Ο κ. Sotirovski είπε ότι πιθανόν αυτό να γίνει στις 12 Ιουνίου, Κυριακή της Πεντηκοστής, την Πεντηκοστή. Σύμφωνα πάντα με τα σκοπιανά μέσα, αν και δεν αποκάλυψε επιπλέον λεπτομέρειες για το στάδιο που βρίσκονται οι προεργασίες, ανακοινώνουν ότι το συλλείτουργο θα γίνει πιθανότατα στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αντιδράσεις από Βουλγαρία

Την ίδια ώρα καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχουμε από το Πατριαρχείο Σερβίας για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ωστόσο, μετά τις πρώτες αντιδράσεις από τη Μόσχα, αρνητικά είδε την απόφαση και ο Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριλή του Πατριαρχείου Βουλγαρίας. Ο Ιεράρχης θεωρεί ότι αν δοθεί η ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδας “θα είναι πολύ κακό για εμάς. Θα μας στερούσε ένα μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας και της νομικής μας προσωπικότητας”. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι  η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρέπει να μεταφραστεί με μεγάλη ακρίβεια για να ξέρουμε τι έχει ειπωθεί, αλλά είναι σαφές ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποκαθιστά την ευχαριστιακή κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας, τον κλήρο και τον λαό, δηλαδή αναγνωρίζει την κανονική ιδιότητα της σχισματικής “Μακεδονικής Εκκλησίας”. Η ίδια η απόφαση δεν προσδιορίζει το όνομά της, αλλά αναφέρεται ως Εκκλησία της Αχρίδας», σχολίασε.

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Με αναγνωρισμένο και αποδεκτό όνομα το «Αχρίδος» και αποκλείοντας ως όρο το «Μακεδονική» η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατόπιν συνεδρίας της τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία την μέχρι σήμερα σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι αφού αξιολόγησε την υποβληθείσα προσφυγή και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του γειτονικού κράτους, αποφάσισε ότι «δέχεται εἰς εὐχαριστιακήν κοινωνίαν τήν Ἱεραρχίαν, τόν κλῆρον καί τόν λαόν τῆς ὑπό τόν Ἀρχιεπίσκοπον κ. Στέφανον Ἐκκλησίας ταύτης, θεραπεύουσα τήν πληγήν τοῦ σχίσματος, καί ἐπιχέουσα εἰς τό τραῦματῶν ἐκεῖ σε ἀδελφῶν ἡμῶν Ὀρθοδόξων “ἔλαιον καί οἶνον”. Πρός τοῦτο ἐκδίδεται καί ἡ σχετική Πατριαρχική καί Συνοδική Πρᾶξις».

Όσον αφορά τη ρύθμιση των διοικητικών θεμάτων μεταξύ αυτής της Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Σερβίας, τα επαφίει στο Πατριαρχείο Σερβίας.

Στην ανακοίνωση του το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζει ότι αναγνωρίζει ως όνομα της Εκκλησίας αυτής το “Αχρίδος”. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξε έντονη φημολογία πως το Πατριαρχείο Σερβίας ενδέχεται να προβεί σε αναγνώριση της “Μακεδονικής Εκκλησίας” κάτι το οποίο θα δημιουργούσε έντονες αντιδράσεις στην ήδη τεταμένη κατάσταση που υπάρχει λόγω και του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. “Ἀναγνωρίζει ὡς ὄνομα τῆς Ἐκκλησίας ταύτης τό “Ἀχρίδος” (νοουμένης τῆς περιοχῆς τῆς δικαιοδοσίας αὐτῆς μόνον ἐντός τῶν ὁρίων τῆς ἐπικρατείας τοῦ κράτους τῆς Βορείου Μακεδονίας), ὡς ὑπεσχέθη ἐγγράφως πρός τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί ὁ Προκαθήμενος αὐτῆς, ἀποκλείουσα τόν ὅρον “Μακεδονική”καί οἱοδήτι ἄλλο παράγωγον τῆς λέξεως “Μακεδονία”, αναφέρει αναλυτικά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων