Παρά τις εκτεταμένες διώξεις που υφίστανται οι Χριστιανοί στην Τουρκία και τις απειλές Ερντογάν ότι θα μετατρέψει εκ νέου σε τζαμί την Αγιά Σοφιά, μεμονωμένες ειδήσεις από τις αλύτρωτες πατρίδες δημιουργούν αισιοδοξία και ανασύρουν μνήμες…
Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Κοίμηση της Θεοτόκου στην Τένεδο αλλά και ο εορτασμός των Θεοφανείων στην μαρτυρική παραλία της Σμύρνης είναι και πάλι στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό.
Στην Σμύρνη
Για μία ακόμα χρονιά στην παραλία της Σμύρνης, εκεί που το 1922 γράφτηκε το πιο θλιβερό κεφάλαιο της Μικρασιατικής Ιστορίας, θα ξαναζωντανέψουν η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός.
Οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια και φέτος ώστε να τελεστεί ο εορτασμός των Θεοφανείων στον ιστορικό Ναό των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην Προκυμαία της Σμύρνης.
Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση
Καὶ φέτος ὁ ἑορτασμὸς τῶν Θεοφανείων εἰς τὸν ἱστορικὸν Ναὸν Ἁγ. Βουκόλου καὶ Πολυκάρπου καὶ ἡ κατάδυσις τοῦ Τιμίου Σταυροῦ εἰς τὴν προκυμαίαν τῆς Σμύρνης. Μὲ ἱκανοποίησιν ἀνακοινοῦται ὅτι κατόπιν πρόφρονος ἀδείας τῶν Ἁρμοδίων Ἀρχῶν θὰ ἑορτασθῇ καὶ φέτος ἡ μεγάλη Ἑορτὴ τῶν Θεοφανείων εἰς τὸν ἱστορικὸν Ἱερὸν Ναὸν Ἁγίων Βουκόλου καὶ Πολυκάρπου καὶ θὰ τελεσθῇ ἡ Κατάδυσις τοῦ Τιμίου Σταυροῦ εἰς τὴν προκυμαίαν τῆς Σμύρνης.
Πλέον συγκεκριμένως εἰς τὸν Ἱερὸν τοῦτον Ναὸν θὰ τελεσθοῦν αἱ Ἱεραὶ Ἀκολουθίαι τόσον τῆς Κυριακῆς 5ης Ἰανουαρίου (πρὸ τῶν Φώτων), ὅσον καὶ τῆς κυριωνύμου ἡμέρας, τῆς 6ης Ἰανουαρίου (ὥρα ἐνάρξεως 09:00 κατ’ ἀμφοτέρας τὰς ἡμέρας), τῶν ὁποίων θὰ προστῇ ὁ οἰκεῖος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαῖος. Μετὰ τὸ πέρας τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν θὰ ἐπακολουθήσῃ ὁ Ἁγιασμὸς τῶν Ὑδάτων εἰς τὴν προκυμαίαν, ὥραν 13:00.
Η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς κτλ., φτάνει τα 7.000-8.000 άτομα.
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η Παναγιά στην Τένεδο
Στο προσκήνιο βρίσκεται τον τελευταίο καιρό και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με το σχετικό αίτημα προς τις τουρκικές αρχές να γίνεται πλέον επιτακτικό.
Μάλιστα προ μίας εβδομάδος ανακοινώθηκε η εκ βάθρων ανακαίνιση των εγκαταστάσεών της με δαπάνη του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιου Μαρτίνου.
Ο κ. Μαρτίνος μάλιστα επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου είχε συνάντηση συνεργασίας με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακαινίσεως του κτηρίου. Την απόφαση αυτή ο κ. Μαρτίνος την είχε κάνει γνωστή στον Παναγιώτατο κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παραλλήλως, αναλαμβάνει την ανακαίνιση της Αστικής Σχολής Γαλατά αλλά και του Ι.Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τένεδο.
Τα τελευταία χρόνια και επί Ηγουμενίας του τότε Μητροπολίτη Μοσχονησίων, νυν Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, έγιναν εργασίες συντήρησης αξιόλογες, αλλά ορισμένης κλίμακας. Επί των ημερών του τότε Μητροπολίτου Προύσης, νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, έγινε εκ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μελέτη ανακαίνισης και αποκατάστασης των κτηρίων, η οποία και δημοσιεύθηκε σε ειδικό τόμο. Βάσει αυτής της μελέτης και κατά το πόσο αυτή είναι εφαρμόσιμη, υπέβαλε ο νυν Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, την παράκληση στον κ. Μαρτίνο.
Η κίνηση αυτή αναδεικνύει ξανά την ιστορική Θεολογική Σχολή η οποία παραμένει κλειστή εδώ και 48 ολόκληρα χρόνια.
Η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του μοναστικού συγκροτήματος της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, με τα συνεργεία να δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε να προλάβουν τον βαρύ χειμώνα της περιοχής.
Στόχος είναι στις 20 Μαϊου του 2020, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Σουμελά να ανοίξει πλήρως για το κοινό.
Το σπουδαίο μνημείο, που είναι ορόσημο όχι μόνο για τον ελληνισμό του Πόντου αλλά και για το νομό Τραπεζούντας, από τις 25 Μαΐου 2019, οπότε και άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια εργασιών και αναστηλώσεων, έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, κάνοντας ρεκόρ προσέλευσης.