«Σταματήστε τις επιθέσεις στα παιδιά»: Το «σύγχρονο» παιδομάζωμα – Τα συγκλονιστικά στοιχεία του ΟΗΕ
Κάθε χρόνο, στις 4 Ιουνίου τιμάται η Διεθνής Ημέρα για τα Αθώα Παιδιά Θύματα Επιθέσεων. Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι, σε καταστάσεις όπου ξεσπούν ένοπλες συγκρούσεις, τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών – δηλαδή τα παιδιά είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες του πολέμου. Οι έξι πιο συνηθισμένες παραβιάσεις είναι η στρατολόγηση και η χρήση παιδιών σε πόλεμο, οι δολοφονίες, η σεξουαλική βία, οι απαγωγές, οι επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και η άρνηση πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια.
- Της Δέσποινας Σωτηρίου
Στις 19 Αυγούστου 1982, στην έκτακτη ειδική σύνοδό της για το ζήτημα της Παλαιστίνης, η Γενική Συνέλευση, «τρομοκρατημένη από τον μεγάλο αριθμό αθώων παιδιών Παλαιστίνιων και Λιβανέζων θυμάτων των επιθετικών πράξεων του Ισραήλ», αποφάσισε να εορτάζει τη μνήμη της 4ης Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθέσεων.
Το σύγχρονο αυτό παιδομάζωμα έχει συχνά ως στόχο παιδιά Χριστιανικών Οικογενειών, τα οποία πέφτουν θύματα απαγωγής σε τρυφερή ηλικία.
Σκοπός της ημέρας είναι να αναγνωρίσει τον πόνο που υποφέρουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο που είναι θύματα σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Αυτή η ημέρα επιβεβαιώνει τη δέσμευση του ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Το έργο της καθοδηγείται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού , την πιο γρήγορα και ευρέως επικυρωμένη διεθνή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία.
Παιδιά υπό επίθεση
Κάθε μέρα, τα παιδιά που ζουν σε πολέμους σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ανείπωτες φρικαλεότητες. Δεν είναι ασφαλείς να κοιμούνται στα σπίτια τους ή να παίζουν έξω, να μαθαίνουν στο σχολείο ή να αναζητούν ιατρική φροντίδα στα νοσοκομεία. Από τη δολοφονία και τον ακρωτηριασμό, τις απαγωγές και τη σεξουαλική βία, μέχρι τις επιθέσεις σε εκπαιδευτικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις, και την άρνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζονται απεγνωσμένα, τα παιδιά παγιδεύονται στο στόχαστρο των αντιμαχόμενων πλευρών σε εκπληκτική κλίμακα.
Ανησυχητικά δεδομένα
Η έκθεση της UNICEF « 25 Χρόνια Παιδιά και Ένοπλες Συγκρούσεις » επισημαίνει ανησυχητικά δεδομένα.
Από το 2005:
104.100 σκοτώνονται ή ακρωτηριάζονται
Τουλάχιστον 104.100 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί. Πάνω από τα δύο τρίτα από αυτά ήταν μεταξύ 2014 και 2020, με κατά μέσο όρο 10.500 παιδιά να σκοτώνονται ή να ακρωτηριάζονται κάθε χρόνο.
Επιστρατεύονται 93.000
Τουλάχιστον 93.000 έχουν στρατολογηθεί από ένοπλους ηθοποιούς. Μεταξύ 2016 και 2020, ο ΟΗΕ επαλήθευσε τη στρατολόγηση και χρήση κατά μέσο όρο 8.756 παιδιών ετησίως (8.521 το 2020).
25.700 απάγονται
Περισσότερα από 25.700 παιδιά έχουν απαχθεί. Τα δύο τρίτα των κρουσμάτων τα τελευταία 16 χρόνια σημειώθηκαν μεταξύ 2014 – 2020, με ετήσιο μέσο όρο 2.414 (3.202 το 2020). Τα αγόρια αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα, ωστόσο, τα κορίτσια εξακολουθούν να κινδυνεύουν να απαχθούν, μεταξύ άλλων με σκοπό τη σεξουαλική βία και την εκμετάλλευση.
Χιλιάδες παιδιά
Χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται και χρησιμοποιούνται σε ένοπλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ 2005 και 2020, περισσότερα από 93.000 παιδιά επαληθεύτηκαν ότι στρατολογήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από εμπλεκόμενα μέρη, αν και ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.
Συχνά αναφέρονται ως «παιδιά στρατιώτες», αυτά τα αγόρια και τα κορίτσια υφίστανται εκτεταμένες μορφές εκμετάλλευσης και κακοποίησης που δεν αποτυπώνονται πλήρως με αυτόν τον όρο. Ενώ ζουν ανάμεσα σε ένοπλους τα παιδιά βιώνουν ασυνείδητες μορφές βίας. Μπορεί να τους ζητηθεί να συμμετάσχουν σε τρομακτικές τελετές εκπαίδευσης ή μύησης, να υποβληθούν σε επικίνδυνη εργασία ή να εμπλακούν σε μάχη – με μεγάλο κίνδυνο θανάτου, χρόνιου τραυματισμού και αναπηρίας. Μπορεί επίσης να είναι μάρτυρες, να υποφέρουν ή να αναγκαστούν να συμμετάσχουν σε βασανιστήρια και δολοφονίες. Τα κορίτσια, ειδικά, μπορούν να υποστούν βία λόγω φύλου.
Τα αντιμαχόμενα μέρη στερούν επίσης τη διατροφή και τις υγιεινές συνθήκες διαβίωσης από τα παιδιά ή τα υποβάλλουν σε κατάχρηση ουσιών, με σημαντικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική τους ευεξία.
Τα παιδιά που έχουν στρατολογηθεί ή χρησιμοποιηθεί από ένοπλους μπορεί να αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή να απορριφθούν εντελώς από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.