04/10/2020 04/10/2020 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Βολίμες στη Ζάκυνθο, κοντά στο Ναυάγιο και το Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα. Στην περιοχή σπεύδουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, ενώ από αέρος επιχειρούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη. Στο σημείο μεταβαίνουν με ελικόπτερο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο αρχηγός Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, για τον...
04 Οκτωβρίου, 2020 - 18:48
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2020 - 18:30

Στη Μονή Αγίου Ανδρέα κατευθύνεται η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Διαδώστε:
Στη Μονή Αγίου Ανδρέα κατευθύνεται η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Βολίμες στη Ζάκυνθο, κοντά στο Ναυάγιο και το Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα. Στην περιοχή σπεύδουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, ενώ από αέρος επιχειρούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Στο σημείο μεταβαίνουν με ελικόπτερο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο αρχηγός Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στη μεγάλη πυρκαγιά.

Πριν λίγη ώρα η φορά του ανέμου άλλαξε κατεύθυνση και έτσι η πύρινη λαίλαπα κατευθύνεται προς τη θέση Άγιος Ανδρέας, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να εκκενωθεί ο οικισμός.

Το μοναστήρι δεν κατοικείται, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του είναι ερειπωμένο.

 

Το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα χτίστηκε το 1595 από τον ιερωμένο Ιωάννη Θεοδόση και τους εγγόνους του: μοναχό Καλλίνικο και αδελφούς Γιαννούλη. Το καθολικό του μοναστηριού στολίστηκε αρχικά από εικόνες και ιερά σκεύη που μετέφεραν οι προαναφερθέντες από αρχαία εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Το κοινοβιακό μοναστήρι των Θεοδοσαίων και Γιαννούληδων απέκτησε μεγάλη φήμη και πλουτίστηκε από σημαντικά αφιερώματα και δωρεές. Οι τοίχοι της εκκλησίας διακοσμήθηκαν το 17ο αιώνα από άγνωστο τοιχογράφο και παρουσιάζουν τα τυπικά χαρακτηριστικά των τοιχογραφιών της τέχνης στην ηπειρώτικη Ελλάδα, τόσο στη διάταξη των θεμάτων, όσο και στην τεχνοτροπία. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, που παρέμεινε όρθια από τους σεισμούς του 1953, αποτοιχίστηκαν από τον Κώστα Κουτσουρή και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ζακύνθου, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όπου εκτίθενται μέχρι και σήμερα.

Φωτογραφίες φωτιάς: Marinetta Paganopoulou

Φωτογραφίες και πληροφορίες για τη μονή: http://elenitranaka.blogspot.com/

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων