Στη Βουλή το μέλλον των μαθητών της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης
Για το μέλλον των πενήντα οκτώ μαθητών που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Κρήτης και φοιτούν στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης στα Χανιά, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους σε ημερήσια γυμνάσια και λύκεια, εξαιτίας του λουκέτου που πρόκειται να μπει στη Σχολή μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, κατέθεσαν βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.
Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι από τις συνολικά δέκα Εκκλησιαστικές Σχολές που λειτουργούν σε όλη την χώρα, δίνεται χρονικό περιθώριο τριών ετών, με εξαίρεση αυτές των Χανίων και των Ιωαννίνων, που κλείνουν οριστικά τον ερχόμενο Ιούνιο.
“Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, δεδομένης της έλλειψης οιασδήποτε άλλης εγκυρότερης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη, έτσι ώστε να ακυρωθεί άμεσα το επερχόμενο κλείσιμο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής του νησιού, το οποίο αν συμβεί, θα αφήσει έκθετους όλους τους μαθητές του νησιού, που επιθυμούν να λάβουν Εκκλησιαστική μόρφωση;”, ρωτούν την κ. Κεραμέως οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπούμπας και Μαρία Αθανασίου.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Κυρία Υπουργέ
Όπως έχουμε πληροφορηθεί από διαμαρτυρίες κατοίκων της Κρήτης, μετά την ψήφιση του πρόσφατου σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου σας, πενήντα οκτώ μαθητές που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Κρήτης, είναι αναγκασμένοι να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους σε ημερήσια γυμνάσια και λύκεια, την ώρα που οι περισσότεροι εξ’ αυτών έχουν ήδη αποφασίσει να ακολουθήσουν τον δρόμο της ιεροσύνης. Με τον χρόνο για το κλείσιμο του τοπικού Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και του οικοτροφείου να μετρά, ήδη, αντίστροφα, γονείς, μαθητές και καθηγητές, ζητούν, έστω και την ύστατη στιγμή, τροποποίηση της απόφασής σας, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της σχολής τους, ενώ, την ίδια στιγμή, η Εκκλησία της Κρήτης δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επί του θέματος. Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι η λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς θα σηματοδοτήσει και το τέλος εποχής για το γυμνάσιο, το λύκειο και το οικοτροφείο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, στο οποίο, επί σειρά ετών, έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες παιδιά, προερχόμενα κυρίως από αγροτικές, πολύτεκνες και χαμηλού εισοδήματος οικογένειες. Στο οικοτροφείο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης φιλοξενούνται, σήμερα, περί τα τριάντα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια, στα δύο σχολεία άρχισαν να φοιτούν και κορίτσια, τα οποία για διάφορους λόγους, κυρίως κοινωνικούς, πήραν μεταγραφή από ημερήσια γυμνάσια και λύκεια, επιλέγοντας την Εκκλησιαστική Σχολή για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους. Το σχετικό νομοσχέδιό σας, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, καθιερώνει ανώτατο όριο μαθητών τους 60 για τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και τα Εκκλησιαστικά Λύκεια. Από τις συνολικά δέκα Εκκλησιαστικές Σχολές που λειτουργούν σε όλη την χώρα, δίνεται χρονικό περιθώριο τριών ετών στις οκτώ εκ των ανωτέρω, με εξαίρεση αυτές των Χανίων και των Ιωαννίνων, που κλείνουν οριστικά τον ερχόμενο Ιούνιο.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, δεδομένης της έλλειψης οιασδήποτε άλλης εγκυρότερης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη, έτσι ώστε να ακυρωθεί άμεσα το επερχόμενο κλείσιμο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής του νησιού, το οποίο αν συμβεί, θα αφήσει έκθετους όλους τους μαθητές του νησιού, που επιθυμούν να λάβουν Εκκλησιαστική μόρφωση;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κωνσταντίνος Μπούμπας
Μαρία Αθανασίου
Η απάντηση την Νίκης Κεραμέως για την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης
Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές έδωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
Με το υπ’ αριθμ. 254/31-5-2021 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, το εκπαιδευτικό προσωπικό των εκκλησιαστικών σχολικών μονάδων είχε ενημερωθεί σχετικά με το (τότε) σχέδιο νόμου [(νυν ν. 4823/2021 (Α΄136)] για την εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένης της εκκλησιαστικής, άρθρα 109 επ.). Επίσης, με το υπ’ αριθμ. 79599/Θ2/2-7-2021 έγγραφο της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων του Υ.ΠΑΙ.Θ. ενημερώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (μεταξύ των οποίων άπαντες οι Διευθυντές των Εκκλησιαστικών Σχολείων) για την ανάρτησή του στον διαδικτυακό τόπο δημόσιας διαβούλευσης και καλούνταν – κατόπιν μελέτης του- για την υποβολή σχολίων.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση των μαθητών του ΓΕΕΛ-Γ. Χανίων στη νέα δομή εκπαίδευσης που καθιερώνεται με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου και ο έγκαιρος οικογενειακός προγραμματισμός και προς αποφυγήν αιφνιδιασμού όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 161 του ανωτέρω νόμου, ρυθμίζουν ότι η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης (Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο- Γυμνάσιο Χανίων) του ν. 3432/2006 (Α΄14) λειτουργεί μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2021- 2022 (ήτοι μέχρι 31-8-2022) και ότι οι μαθητές των σχολείων αυτών εγγράφονται για το σχολικό έτος 2022 – 2023 σε σχολείο της δημόσιας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σε άλλο Ε.Σ. της επιλογής τους.
Επίσης, από τον συνδυασμό των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 161 του ως άνω νόμου προκύπτει ότι η λήξη της λειτουργίας του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου- Γυμνασίου της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης συνδέεται άρρηκτα με την έναρξη λειτουργίας νέας εκπαιδευτικής δομής ανώτερης βαθμίδας, μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο ως άνω σχολείο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εκκλησιαστική εκπαίδευση δεν πλήττεται, τουναντίον εκσυγχρονίζεται, καθώς στην ανωτέρω περίπτωση αλλάζει το επίπεδο παροχής της από τη Δευτεροβάθμια σε Μεταδευτεροβάθμια Εκπ/ση, με την ίδρυση των Σχολών Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.), οι οποίες (θα) χορηγούν, κατόπιν διετούς φοίτησης, δίπλωμα μαθητείας Επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (άρθρο 140). Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 139 του ν. 4823/2021: «Αποκλειστικός σκοπός των Σχολών Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) είναι η εκπαίδευση υποψήφιων κληρικών της, κατά το άρθρο 3 του Συντάγματος, Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εκκλησιαστικού ήθους, με προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες, για να υπηρετήσουν στην Ελλάδα ή στις κοινότητες του απόδημου ελληνισμού».
Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης εντάσσεται και η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η καθιέρωση ενός ελάχιστου αριθμού μαθητών στα εκκλησιαστικά σχολεία επί τρία συνεχή έτη ως απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η περαιτέρω λειτουργία τους. Επισημαίνεται ότι α) η δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα ενώ η εκκλησιαστική εκπαίδευση προαιρετικό ήτοι σε εκκλησιαστικά σχολεία φοιτούν μαθητές που επιλέγουν οι γονείς τους να φοιτήσουν σε αυτά, β) η λειτουργία σχολείων προαιρετικού χαρακτήρα με τη συνακόλουθη αφιέρωση ανθρώπινου δυναμικού και υλικών πόρων προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ελάχιστου αριθμού μαθητών, γ) το 2010 έκλεισαν για τον ίδιο λόγο (ήτοι έλλειψης μαθητών) 10 εκκλησιαστικά σχολεία χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που πραγματοποιούνται τώρα και δ) βάσει του νέου νόμου μπορεί να φοιτήσει στα εκκλησιαστικά σχολεία κάθε ενδιαφερόμενος ανεξάρτητα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του, γεγονός που ευνοεί την εισροή μαθητών από γειτονικές (και όχι μόνο) γεωγραφικές περιφέρειες, σε αντίθεση με τα σχολεία της Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.