Αν και το βασικό θέμα τη Συνόδου Κορυφής που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες είναι το το ταμείο Ανάκαμψης, το ζήτημα της Αγίας Σοφίας “διαμορφώνεται σιγά- σιγά στην ευρωπαϊκή ατζέντα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Πέτσας, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, όπως τα αποτύπωσε, και επεσήμανε την ανάληψη ευθύνης από μέρους του κ. Μπορέλ για κατάρτιση μέτρων κατά τη Τουρκίας εάν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά.
«Είναι δεδομένο ότι η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε ότι είναι «ιστορικό λάθος» εκ μέρους της Τουρκίας.
Ακούστε το σημείο που αναφέρει για την Αγία Σοφία στο 20 λεπτό της ενημέρωσης
Για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου συνέρχεται αύριο, Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για πρώτη φορά διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για μείζονος σημασίας συνεδρίαση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας αφορά στην έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, υπενθύμισε ότι, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ο πρωθυπουργός, σε συνεργασία με άλλους οκτώ ηγέτες της ΕΕ, ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και, ιδίως, την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των οικονομιών και της απασχόλησης στα κράτη-μέλη της Ένωσης. «Τόσο δημόσια όσο και στις διμερείς και πολυμερείς επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες υποστήριζε -και υποστηρίζει- σταθερά ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μία φορά πολύ λίγα, πολύ αργά», προσέθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ενόψει της αυριανής συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον οποίον επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και επισήμανε πως «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».