Το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Στους χώρους του Ινστιτούτου τον κ. Δένδια ξενάγησε ο κ. Βασίλειος Κουκουσάς, Πρόεδρος του Ινστιτούτου και Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά τη λειτουργία και την αποστολή του Ινστιτούτου.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, αποτελεί έως σήμερα το μοναδικό ερευνητικό ίδρυμα του Ελληνικού Κράτους που εδρεύει στο εξωτερικό και το οποίο έχει μια αξιοθαύμαστη παράδοση.
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας βρέθηκε στον καθεδρικό ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας, Άγιο Γεώργιο των Ελλήνων, στην ιστορική περιοχή του Campo dei Greci. Σε ανάρτησή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το ναό ως “πνευματική κοιτίδα του Ελληνισμού στη Δύση μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως”.
Τον κ. Δένδια συνόδευε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης.
Σκοπός του Ινστιτούτου
Το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας ιδρύθηκε το 1951 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Το Ινστιτούτο υπάγεται στην γενική εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών και όσον αφορά στην μορφωτική και εκπαιδευτική δραστηριότητά του στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας (Νόμος 4515/2017, ΦΕΚ Α΄189/8.12.2017).
Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προαγωγή των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο, μεταξύ άλλων, (i) αναδεικνύει τις εν γένει ιστορικές φιλολογικές και άλλες συναφείς πτυχές του Ελληνικού Πολιτισμού, κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους, (ii) διαχειρίζεται το χαρτώο, αναλογικό και ψηφιακό αρχειακό υλικό και (iii) προβαίνει σε διεθνείς εκδοτικές δραστηριότητες.
Το Ινστιτούτο Βενετίας, είναι ιδιοκτήτης σημαντικής περιουσίας, ακινήτου και κινητής. Στην περιουσία αυτή περιλαμβάνονται ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, το Μουσείο του Ινστιτούτου και η Φλαγγίνειος Σχολή. Επίσης, το Ινστιτούτο έχει στην κυριότητά 300 περίπου εικόνες, μεταξύ των οποίων τρεις Παλαιολόγειες, περί τα 250 αντικείμενα και σκεύη λατρείας, το Αρχείο του Ελληνισμού Βενετίας (1498-1953), καθώς και συλλογή χειρογράφων. Εξαιρετικά δείγματα της Συλλογής αυτής αποτελούν η “Μυθιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, βυζαντινό χειρόγραφο με μικρογραφίες, η Συλλογή Μουσικών Βυζαντινών Χειρογράφων, καθώς και Πατριαρχικά έγγραφα του 16ου αιώνα.
Φωτογραφίες: Facebook Νίκος Δένδιας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: