Επικαιρότητα
30 Ιουνίου, 2021

Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση στο προσκήνιο της επικαιρότητας

Διαδώστε:

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα μεταβεί σήμερα στη 1 το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ατζέντα για το τι θα περιλαμβάνει η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας με φλέγον αυτή τη στιγμή το προωθούμενο νομοσχέδιο για την “Εκκλησιαστική Εκπαίδευση”, αναμένεται να συζητηθεί. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει δημιουργήσει αντιδράσεις τόσο σε μεγάλη μερίδα Αρχιερέων, όσο και κληρικών και λαϊκών γιατί μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Βορείου Ελλάδος, δηλαδή αυτές της Θεσσαλονίκης και της Βελλάς Ιωαννίνων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr, η συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών της Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης τάσσεται στο πλευρό των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Μετά το συμβάν με την επίθεση με βιτριόλι σε Μητροπολίτες εντός του Συνοδικού Μεγάρου στη Μονή Πετράκη στους κόλπους της Εκκλησίας έχει δημιουργηθεί έντονος προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται και εκπαιδεύονται οι κληρικοί. Μάλιστα, ο Μακαριώτατος με δηλώσεις του την Τετάρτη 23 Ιουνίου, μεταξύ άλλων, είχε πει: “Μέχρι τώρα έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος που προσπαθούμε τώρα και η Πολιτεία και εμείς να το διορθώσουμε. Διερωτάται κανείς, θα μπορούσε π.χ. ένας εύελπις ή αξιωματικός της Αεροπορίας ναρθεί στην Εκκλησία και να πει μορφώστε με, διότι εγώ θέλω να οδηγήσω το αεροπλάνο, διότι θέλω να κάνω το επάγγελμά μου, του στρατιωτικού, του αστυνομικού, του αεροπόρου. Αυτό γίνεται μόνο στην Εκκλησία. Τους παπάδες μέχρι τώρα τους μορφώνει η Πολιτεία. Το Υπουργείο Παιδείας μέχρι τώρα είναι εκείνο που είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη, για την παρακολούθηση, για την εκπαίδευση των ανθρώπων, οι οποίοι θα υπηρετήσουν την Εκκλησία. Τώρα λοιπόν γίνεται μια τομή και η Εκκλησία, μετά από 200 περίπου χρόνια, μπορεί να έχει, όχι την πρωτοβουλία, την πλειοψηφία στο συμβούλιο εκείνο που θα αποφασίζει πώς θα μπούνε αυτά τα παιδιά, πώς θα μαθητεύσουν, πώς θα προχωρήσουν. Επομένως, μέσα στον προβληματισμό μέσα στο γεγονός αυτό που μας τάραξε όλους είναι και ένας προβληματισμός θρησκευτικός. Πώς, ποιος έχει την ευθύνη για τον καταρτισμό των κληρικών της Εκκλησίας. Επομένως, θα πρέπει να το δούμε αυτό το γεγονός, να το προσπεράσουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για εξυγίανση και βελτίωση του χώρου των λειτουργών της Εκκλησίας”.

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Αντιδράσεις στα Ιωάννινα

Σήμερα, επίσης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο περιλαμβάνει και αυτό για την “Εκκλησιαστική Εκπαίδευση”, το οποίο προβλέπεται να ψηφιστεί εντός του ερχόμενου μήνα.

Από τη πλευρά της η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία συμφωνεί αρχικά με τη βάση του νομοσχεδίου, κατέθεσε την Πέμπτη 24 Ιουνίου, μέσω των αντιπροσώπων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, επιστολή με την οποία ζητά να γίνουν 14 τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα στην Επιστολή, το περιεχόμενο της οποία δημοσίευσε αποκλειστικά το ope.gr,  την οποία υπογράφει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, παρατίθενται οι δεκατέσσερις θέσεις που ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος να τροποποιηθούν στο νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών ζητά να μην καταργηθεί το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, να κατοχυρωθούν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων των Προγραμμάτων Σπουδών «Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων» και «Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής», να τεθεί ο τίτλος ΠΡΟΤΥΠΑ σε όλα τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια – Λύκεια, να εξαιρεθεί αυτό της Ξάνθης από τον περιορισμό του ελάχιστου αριθμού μαθητών για εθνικούς λόγους, ενώ τέλος προτείνει η τρίτη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη και όχι στα Ιωάννινα.

Η τελευταία αυτή θέση της Ιερά Συνόδου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων με τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο να ζητά η Ιερά Σύνοδος να πάρει άμεσα πίσω αυτή τη θέση, την οποία χαρακτηρίζει ως ακατανόητη, αντεθνική και προδοτική για την Ήπειρο.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο Ηπειρωτικός Αγών (agon.gr), το θέμα της συνέχισης λειτουργίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, επανέφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας νέα ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως. Για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει σχετική αναφορά στις 12 Μαΐου, στην οποία δε δόθηκε απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο.

Στη νέα ερώτηση αναφέρεται στη μακραίωνη ιστορία του ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και στη διαχρονική προσφορά της, μέσα από όλα τα εκπαιδευτικά σχήματα με τα οποία λειτούργησε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι η τυχόν διακοπή λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, στην Ήπειρο και ειδικότερα στο ακριτικό Πωγώνι. Ο κ. Καλογιάννης, αφού επισημαίνει ότι προκαλεί έκπληξη σχετική πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών στη Θεσσαλονίκη αντί της Βελλάς, ερωτά την υπουργό Παιδείας, εάν προτίθεται να διασφαλίσει την λειτουργία της ΑΕΑ Βελλάς, ώστε αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτα το σπουδαίο έργο της.

Διαδώστε: