Η αντιχριστιανική εχθρότητα “σαρώνει” τη Δυτική Ευρώπη, όπου, κατά τη διάρκεια του 2019, χριστιανικές εκκλησίες και σύμβολα σκόπιμα δέχονταν επιθέσεις καθημερινά.
Το Ινστιτούτο Gatestone ανέλυσε χιλιάδες εκθέσεις εφημερίδων, βιβλία συμβάντων της αστυνομίας, κοινοβουλευτικές έρευνες, αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εξειδικευμένους ιστοχώρους (“μπλογκ”) από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου 3.000 χριστιανικές εκκλησίες, σχολεία, νεκροταφεία και μνημεία βανδαλίστηκαν, λεηλατήθηκαν ή καταστράφηκαν στην Ευρώπη το 2019 —χρονιά η οποία κοντεύει να γίνει χρονιά ρεκόρ αντιχριστιανικής ιεροσυλίας στην ήπειρο.
Η βία κατά των χριστιανικών σημείων είναι πιο διαδεδομένη στη Γαλλία, όπου εκκλησίες, σχολεία, νεκροταφεία και μνημεία βανδαλίζονται, βεβηλώνονται και καίγονται με μέσο ρυθμό τριών την ημέρα, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές. Στη Γερμανία, επιθέσεις εναντίον χριστιανικών εκκλησιών συμβαίνουν με μέσο ρυθμό δύο την ημέρα, σύμφωνα με τα βιβλία συμβάντων της αστυνομίας.
Οι επιθέσεις σε χριστιανικές εκκλησίες και σύμβολα είναι επίσης συνηθισμένες στο Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι επιθέσεις αφορούν κατά κύριο λόγο ρωμαιοκαθολικά μνημεία και σύμβολα, παρόλο που στη Γερμανία προτεσταντικές εκκλησίες βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο.
Οι δράστες των αντιχριστιανικών επιθέσεων —οι οποίες περιλαμβάνουν πράξεις εμπρησμού, καταστροφής, βεβήλωσης, λεηλασίας, χλευασμού, βλασφημίας, σατανισμού, κλοπής, ούρησης και βανδαλισμού— σπάνια συλλαμβάνονται. Όταν συμβαίνει αυτό, η αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης συχνά λογοκρίνουν πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά τους και την εθνική τους προέλευση. Πολλοί ύποπτοι λέγεται ότι έχουν ψυχικές διαταραχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές αντιχριστιανικές επιθέσεις να μην κατηγοριοποιούνται ως εγκλήματα μίσους.
Στη Γαλλία και τη Γερμανία, η άνοδος των αντιχριστιανικών επιθέσεων συνδέεται με την πρόσφατη μαζική μετανάστευση από τον μουσουλμανικό κόσμο. Η έλλειψη επίσημων στατιστικών για τους δράστες και τα κίνητρα καθιστά αδύνατο να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσες επιθέσεις μπορούν να αποδοθούν στον μουσουλμανικό αντιχριστιανισμό ή σε τζιχαντιστικές αιτίες.
Στην Ισπανία, αντιθέτως, οι επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και σταυρών πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο από αναρχικούς, ριζοσπαστικές φεμινίστριες και ακροδεξιούς ακτιβιστές, οι οποίοι φαίνεται να αγωνίζονται για να αφαιρεθεί μόνιμα ο χριστιανισμός από τη δημόσια θέα.
Τα κίνητρα πίσω από τις αντιχριστιανικές επιθέσεις, που συχνά αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από το κοινό, φαίνεται να εμπίπτουν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:
Βανδαλισμός
Οι περισσότερες επιθέσεις κατά των χριστιανικών μνημείων στην Ευρώπη αφορούν πράξεις βανδαλισμού. Οι πράξεις αυτές συχνά δεν έχουν σαφή αντιχριστιανική πρόθεση, αλλά συνιστούν βεβήλωση και ιεροσυλία όταν στοχεύουν σε αντικείμενα και σύμβολα ιερά στους Χριστιανούς. Από αυστηρά νομική άποψη, τα εγκλήματα αυτά είναι δύσκολο να διωχθούν ως εγκλήματα μίσους: σύμφωνα με τους νόμους των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, οι κατήγοροι πρέπει να αποδείξουν ότι ο βανδαλισμός είχε ως συγκεκριμένο κίνητρο την έχθρα κατά των Χριστιανών ή του χριστιανισμού.
Κλοπή
Πολλές επιθέσεις έχουν οικονομικά κίνητρα. Στη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού, οι κλέφτες έχουν αφαιρέσει καμπάνες εκκλησιών, ιερά μεταλλικά αντικείμενα, ακόμη και σωλήνες, προφανώς με σκοπό την πώληση αυτών των αντικειμένων σε εμπόρους μετάλλων . Στη Βρετανία, σχεδόν οι μισές από όλες τις εκκλησίες που βρίσκονται στον Εθνικό Ιστορικό Κατάλογο της Αγγλίας έχουν λεηλατηθεί. Πολλά από τα εγκλήματα αποδίδονται σε εξαιρετικά καλά οργανωμένες συμμορίες που χρησιμοποιούν drones, ηλεκτρονικούς χάρτες και παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης για να προσδιορίσουν πρώτα τους στόχους τους με αεροφωτογραφίες, και στη συνέχεια για να σχεδιάσουν τις δικές τους οδούς διαφυγής. Η λεηλασία αφορά κατά κύριο λόγο κλοπές μετάλλων, με ολόκληρες στέγες να αφαιρούνται από ιστορικούς τόπους λατρείας, σύμφωνα με την υπηρεσία κληρονομιάς της επιτροπής «Ιστορική Αγγλία».
Πολιτική
Τέτοιες επιθέσεις περιλαμβάνουν καταστροφή των εκκλησιών και των θρησκευτικών συμβόλων με πολιτικά γκράφιτι, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι αναρχικού ή φεμινιστικού χαρακτήρα.
Θρησκεία
Πολλές επιθέσεις που φαίνεται να είναι θρησκευτικού ή πνευματικού χαρακτήρα αντανακλούν μια βαθιά εχθρότητα εναντίον του χριστιανισμού. Τέτοιες επιθέσεις περιλαμβάνουν ακόμα και τη ρίψη ακαθαρσιών σε αναπαραστάσεις του Ιησού Χριστού ή της Παναγίας.
Γράφοντας για την ισπανική εφημερίδα ABC, ο Juan Pedro Quiñonero, ανταποκριτής στο Παρίσι για περισσότερα από 35 χρόνια, εξηγεί:
«Οι βεβηλώσεις έχουν εμφανή αντι-χριστιανικό χαρακτήρα. Μεθυσμένοι από άγριο μίσος, οι βανδαλιστές θέλουν να δώσουν στις ενέργειές τους μια σαφή αντι-θρησκευτική διάσταση…
Τα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία συχνά μεγαλοποιούν τις επιθέσεις εναντίον των Μουσουλμάνων, τείνουν να υποβαθμίζουν τις κακόβουλες πράξεις κατά των Χριστιανών. Το θέμα των αντιχριστιανικών βανδαλισμών σπάνια αναφερόταν από τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, όταν βάνδαλοι επιτέθηκαν σε εννέα εκκλησίες μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Το θέμα έγινε πάλι πρωτοσέλιδο τον Απρίλιο του 2019, όταν μια ύποπτη πυρκαγιά κατέστρεψε το εσωτερικό του εμβληματικού καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. Από τότε, ωστόσο, τα μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα αποσιωπούν ξανά τα γεγονότα.