Στον απόηχο του 41ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ και της ημέρας ατόμων με προβλήματα όρασης
Το διεθνές φεστιβάλ Καρδίτσας που διοργανώνεται εδώ και 41 χρόνια έχει καταφέρει να κρατήσει ζωντανή τόσο την ποιοτική και κλασική μουσική όσο και τη βυζαντινή μουσική και το χορωδιακό τραγούδι την περιοχή της Καρδίτσας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, είναι ένας θεσμός καταξιωμένος που έχει διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
- Γράφει ο Msc Θεολογίας Αθανάσιος Γ Δημητρίου, Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν Τρικάλων
Ο Νίκος Ευθυμιάδης ως καλλιτεχνικός διευθυντής και η ψυχή αυτού του φεστιβάλ αυτό το μήνυμα έχει κατορθώσει να περιλαμβάνει το φεστιβάλ αυτό τώρα εκδηλώσεων που συνιστώνται σε βραδιές εκκλησιαστικής μουσικής μουσικής δωματίου συμφωνικής μουσικής ρεσιτάλ συνέδρια ημερίδες σεμινάρια.
Αυτό όμως που έκανε ξεχωριστό το φετινό φεστιβάλ ήταν η αλβανική χορωδία Joy of Sinking- Visual and Inclusive Choice of Tirana όπου σε αυτό το φωνητικό σύνολο συμμετέχουν και άτομα με προβλήματα όρασης αλλά και η Γαλικη χορωδία Vue d’ Ensemble από το Στρασβούργο. Η χορωδία αυτή δημιουργήθηκε από τη Maya Loeffler μία τυφλή τραγουδίστρια μαέστρο πιανίστα και σαξοφωνίστα.
Οι χορωδίες αυτές με τη συμμετοχή των ατόμων με προβλήματα όρασης μας απέδειξαν ότι οι κοινότητές αυτές έχουν μεγάλα ταλέντα που μπορούν να συνδυάσουν την καλλιτεχνική τους ζωή με την καλλιτεχνική πολιτιστική /κοινότητα. Παίρνοντας αφορμή από την σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στα άτομα με προβλήματα όρασης θα κάνω το εξής ρητορικό ερώτημα υπάρχει στη Ελλάδα και δη στην πόλη μου τα Τρίκαλα τέτοια υποδομή; Ψάχνοντας κανείς θα διαπιστώσει ότι πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμη βήματα για να φτάσουμε ακόμη και στα επίπεδα της Αλβανίας προς αυτόν τον τομέα, δεν σχολιάζω τα επίπεδα της Γαλλίας.
Οι οργανώσεις τυφλών στην Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα ώστε να βοηθήσουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή τεχνικών μέσων και εκπαιδευτικού υλικού. Επιπλέον τα πανεπιστήμια και τα σχολεία δεν διαθέτουν το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα τυφλότητος αλλά και αναπηριών γενικότερα. Ένα άλλο θέμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ότι σε καμία δημόσια βιβλιοθήκη δεν θα βρεις βιβλία γραμμένα με τη μέθοδο ανάγνωσης για τυφλούς η σε ηλεκτρονική μορφή, παρά μόνον στις σχολές τυφλών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, στον Φάρο τυφλών όπου υπάρχει βιβλιοθήκη και κασετοθήκη και στις βιβλιοθήκες του πανελλήνιου συνδέσμου τυφλών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Αλλά και παρόλο που υπάρχουν τυπογραφεία στο χώρο των τυφλών δεν υπάρχουν βιβλία μουσικά, ούτε κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό επάνω σε θέματα μουσικής για τυφλούς, ούτε υπάρχει πρόγραμμα μετατροπής των βιβλίων των βλεπόντων σε βιβλία για ανάγνωση από τυφλών. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί στην Ελλάδα είναι ότι το κράτος δεν δίνει ούτε μια επιδότηση για τεχνικά βοηθήματα, έτσι κάθε τυφλός καλείται να πληρώσει από την τσέπη του ώστε να μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες του. Εδώ στα Τρίκαλα ξεκίνησε κάτι να γίνει εξοικονομηθηκαν κάποια χρήματα αλλά έμειναν μέχρι στιγμής όλα στα χαρτιά. Ας ελπίσουμε οι κρατούντες να βοηθήσουν. Τελος θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχιμουσικό, Καθηγητή Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής, μαέστρο, και καλλιτεχνικό Διευθυντή αυτού του Διεθνούς μουσικού Φεστιβάλ για την ημ μεγάλη τιμή που μας έκανε να συμμετέχουμε και μεις για Τρίτη χρόνια σ’αυτόν τον θεσμό.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.