Επικαιρότητα
20 Ιουλίου, 2020

Στρώνουν τα χαλιά στην Αγία Σοφία

Διαδώστε:

Η βεβήλωση του Ναού της Του Θεού Σοφίας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό από τους Τούρκους εν όψει της μουσουλμανικής προσευχής που θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020. Σήμερα τοποθετούν τα χαλιά τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο ενός τζαμιού.

Τα χαλιά, τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσιο στη Μανίσα της Τουρκίας είναι ειδικά μελετημένα για τον ναό. Όπως ανακοίνωση ο Αλί Οζκούλ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του εργοστασίου “Το αρμόδιο υπουργείο επικοινώνησε μαζί μας για το χαλί της Αγίας Σοφίας περίπου πριν 15 μέρες και το αποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά. Πρόκειται για 4 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Τώρα τοποθετούμε τα 2.000 ενώ τα υπόλοιπα θα τοποθετηθούν μετά την αποκατάσταση σε περίπου 6 μήνες”.

Το χαλί θα έχει πρασινωπό χρώμα όπως είπε ο Οζκούλ: “Χρησιμοποιείται μια μη καρκινογόνος βαφή ενώ το σκούρο πράσινο χρώμα αποδεικνύει την ευγένεια. Υπάρχουν σκούρες πράσινες στήλες μέσα. Το στρώσιμο συνεχίζεται από το προσωπικό των 75 ατόμων ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν”.

Για το χρώμα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του εργοστασίου είπε ότι συζητήθηκε και μια απόχρωση του μπορντό αλλά ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε το πρασινωπό ενώ απέρριψε και τη χρήση του μαλλιού από την Νέα Ζηλανδία τονίζοντας ότι δεν θα χρησιμοποιήσει εισαγόμενα υλικά.

 

Διαδώστε: