Η Ευρώπη ενώπιον προκλήσεων: πανδημία, ανισότητες, ενεργειακή και κλιματική κρίση, προστασία συνόρων
«Το ευρωπαϊκό μέλλον υπονομεύεται από την αναβίωση μιας ψυχροπολεμικής ατμόσφαιρας, την οποία πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν. Η Ευρώπη οφείλει σε αυτήν την συγκυρία να διατυπώσει τη δική της διακριτή θέση, που θα στοχεύει στην επίτευξη της ειρήνης και της συνεργασίας». Τα παραπάνω υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Πρόεδρος της Γ.Σ. της ΔΣΟ, μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, σε συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλαν στην νεοεκλεγείσα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν «ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας, που στοχεύει, σύμφωνα και με την επιθυμία των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια Ευρώπη της ισότητας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ευημερίας όλων των πολιτών της. Πιστεύουμε ότι και εσείς συμμερίζεστε το όραμα μιας Ευρώπης που, ενώ σέβεται και προστατεύει τις ιδιαίτερες ταυτότητες των εθνών της, ταυτόχρονα προάγει την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, στηριγμένη στα θεμέλια και στις αξίες του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού -δηλαδή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, του ρωμαϊκού δικαίου και του χριστιανισμού».
Η ηγεσία της ΔΣΟ επισημαίνει ότι «η ανάληψη της προεδρία από μέρους σας λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.
Εν πρώτοις, η δοκιμασία της πανδημίας έχει φέρει στα όριά τους τα συστήματα υγείας, καταδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσής τους, ενώ ταυτόχρονα απέδειξε τις δυνατότητες της επιστήμης στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Παράλληλα, όμως, το ευρωπαϊκό μέλλον υπονομεύεται από την αναβίωση μιας ψυχροπολεμικής ατμόσφαιρας, την οποία πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν. Η Ευρώπη οφείλει σε αυτήν την συγκυρία να διατυπώσει την δική της διακριτή θέση, που θα στοχεύει στην επίτευξη της ειρήνης και της συνεργασίας.
Στα παραπάνω, προστίθενται ακόμη οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών, οι κοινωνικές ανισότητες που διευρύνονται, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση αλλά και η προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων από όσους επιδιώκουν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Όλα αυτά θεωρούμε επιτακτικό να συμπεριληφθούν στην συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και, προς τούτο, εκτιμούμε πως ο διαθέσιμος χρόνος που έχει οριστεί πρέπει να επιμηκυνθεί».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ και ο πρόεδρος της Γενικής της Συνέλευσης επισυνάπτουν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του διεθνούς θεσμού για τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και καταλήγουν προσβλέποντας σε εποικοδομητική συνεργασία, αλλά και συνάντηση με τη νέα πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου.