Επικαιρότητα
02 Δεκεμβρίου, 2021

Συμβούλιο της Ευρώπης: Πρόταση για την διαδρομή του Αποστόλου Παύλου

Διαδώστε:

Με το όραμα, στο οποίο ο Απόστολος Παύλος είδε έναν άγγελο να του ζητάει να έρθει στη Μακεδονία, ξεκίνησε το ταξίδι για το αποστολικό του έργο, εκείνο της διάδοσης του κηρύγματος του Χριστιανισμού. Η βασική ιστορική πηγή πληροφοριών για τη διαδρομή του ταξιδιού του είναι οι πράξεις των Αποστόλων, ενώ την ίδια διαδρομή επιχειρεί ν’ αναδείξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μια ευρωπαϊκή πολιτιστική διαδρομή.

Σχετική πρόταση για την πιστοποίηση της διαδρομής κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με απώτερο στόχο τη μεταφορά του νοήματός, της συμβολής του κηρύγματος του Αποστόλου των Εθνών στις αρχές του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.

«Ο Απόστολος Παύλος ξεκινάει από την Τρωάδα, η οποία είναι η παραλία της Τροίας και περνώντας από τη Σαμοθράκη φτάνει στη Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα, και στη συνέχεια πηγαίνει στους σημερινούς Φιλίππους. Από εκεί ακολουθεί την Εγνατία οδό, περνάει από την Αμφίπολη και την Απολλωνία και φτάνει στη Θεσσαλονίκη ενώ αργότερα επισκέπτεται τη Βέροια και μετά με πλοίο κατεβαίνει στην Αθήνα και την Κόρινθο» ανέφερε η Αναστασία Γαϊτάνου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος σε μια εικονική ξενάγηση στα σημεία της πολιτιστικής Διαδρομής στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τόνισε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής είναι στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ αναφέρθηκε στα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την πολιτιστική διαδρομή τόσο σε αναπτυξιακό επίπεδο γενικότερα, όσο και σε τουριστικό επίπεδο ειδικότερα. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι «τη χώρα μας επισκέπτονται τουρίστες και θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού και όχι μόνο, από όλο τον κόσμο» ενώ πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα φτάνουν για το σκοπό αυτό Χριστιανοί τουρίστες από όλη την Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, την ‘Απω Ανατολή και τα τελευταία χρόνια και από την Αφρική. Σχολίασε παράλληλα ότι πρόκειται για «ένα είδος τουρισμού που δεν σταματά ποτέ και δεν επηρεάζεται από κρίσεις ούτε οικονομικές ούτε κοινωνικές, ούτε από τον κορονοϊό ιδιαίτερα, καθώς το θρησκευτικό αίσθημα είναι μια ανάγκη».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, παρουσίασε τις μέχρι τώρα ενέργειες για την δημιουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής -Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Συγκεκριμένα είπε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε το 2017 μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας στο ευρωπαϊκό έργο «Cult RinG-Cultural Routes as Investment for growth and Jobs» του προγράμματος Ιnterreg Europe και υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ), με ιδρυτικά μέλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Lazio της Ιταλίας, τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής Πάφου από την Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι έχει υποβληθεί η πρόταση για την πιστοποίηση της διαδρομής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο στο Λουξεμβούργο. «Από εκεί και πέρα οι νέες διαδρομές θα ανακοινωθούν προς το καλοκαίρι ή στην επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα γίνει στα Χανιά τον Οκτώβριο» πρόσθεσε. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι προχωρούν ενέργειες για την τοποθέτηση σήμανσης, τη δημιουργία ψηφιακών χαρτών, τη χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών ώστε να διαδοθεί το νόημα της διαδρομής.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου και ο τομεάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, ενώ ο γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου ECTN και διευθυντής της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, Μάνος Βουγιούκας, υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας είναι η προβολή της συνολικής πολιτιστικής διαδρομής από την Ιερουσαλήμ ως τη Ρώμη μέσω Κύπρου και Ελλάδος, αλλά και του δρόμου προς τη Δαμασκό, σε συνεργασία με τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αντιοχείας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης στον Μητροπολίτη Βεροίας

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδώστε: