Επικαιρότητα
22 Μαρτίου, 2023

Συναγερμός: Ο μύκητας Candida auris σκοτώνει το 60% των ανθρώπων που μολύνει

Διαδώστε:

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ για τη ραγδαία και ανησυχητική εξάπλωση του μύκητα Candida auris, που σκοτώνει έως και το 60% των ανθρώπων που μολύνει, με τις αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Συγκεκριμένα, σε νέα μελέτη του το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACAP) αναφέρει ότι η αύξηση και η εξάπλωση του Candida auris, είναι «ανησυχητική». Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν ήδη περιγράψει τον μύκητα, ως «μείζονα απειλή» το 2019.

Όμως, η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε σε όλη την Αμερική μεταξύ 2020 και 2021, ενώ τα πολυανθεκτικά στελέχη γίνονται επίσης πιο συχνά.

Η μεγαλύτερη μετάδοση συμβαίνει σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως μεταξύ των ενοίκων των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας ή μεταξύ ατόμων με συσκευές που είναι εντοιχισμένες ή με μηχανικούς αναπνευστήρες. Οι υγιείς άνθρωποι συνήθως δεν νοσούν, αλλά μεταξύ των αδύναμων και ευάλωτων ατόμων, σκοτώνει μεταξύ 30 και 60%.

Η μεταδοτικότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις «ανεπαρκείς γενικές πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, μελετά τον μύκητα που έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, δείχνει ότι οι λοιμώξεις από μύκητες προκάλεσαν πάνω από 75.000 νοσηλείες στις ΗΠΑ το 2021, με το 30% να οφείλεται στον μύκητα Candida. Συνολικά το 2021, στις ΗΠΑ, περίπου 7.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από μυκητιασικές λοιμώξεις, ενώ η ανθεκτικότητα των μυκήτων σε αντιβιοτικά έχει αυξηθεί.

Σημειώνεται πως κρούσματα εντοπίζονται κατά καιρούς και στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο.

Μέτρα προστασίας και πρόληψη

Διαδώστε: