25/09/2021 25/09/2021 Θέματα της Ομογένειας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021. Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον Πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την...
25 Σεπτεμβρίου, 2021 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2021 - 13:46

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής-Μητσοτάκη: Στενοί οι δεσμοί Αρχιεπισκοπής με τη μητέρα πατρίδα (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής-Μητσοτάκη: Στενοί οι δεσμοί Αρχιεπισκοπής με τη μητέρα πατρίδα (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)

Θέματα της Ομογένειας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον Πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Επιπλέον οι δύο πλευρές συζήτησαν ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα.

Παρακολουθήστε απόσπασμα από την συνάντηση:

Βίντεο: ΕΡΤ

 

Η συνάντηση πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να πραγματοποιηθεί εξαιτίας της αναταραχής που προκλήθηκε από την προ ημερών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» και τις πολυποίκιλες αντιδράσεις εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του πολιτικού κόσμου και μερίδας Ομογενειακών οργανώσεων. Τελικά, η συνάντηση οριστικοποιήθηκε κατόπιν της διευκρινιστικής δήλωσης που έκανε ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την λύπη του «για την οδύνη που προκάλεσε άθελα του».

«Το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της», ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά το πέρας της συνάντησης.

Κατά την είσοδό του, ο Αρχιεπίσκοπος είχε σύντομη συνομιλία και αντάλλαξε χειραψία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά κατά την αποχώρησή του τελευταίου από την συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Παρακολουθήστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Βίντεο: Eθνικός Κήρυξ

 

 

Νίκος Αναστασιάδης για Αρχιεπίσκοπο Αμερικής: «Το σφάλμα, θέλω να πιστεύω, ότι αναγνωρίστηκε»

Στο θέμα που δημιουργήθηκε με την προ ημερών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, το βράδυ της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τις τελευταίες μέρες βιώσαμε κάποιες στιγμές πικρίας, γιατί δεν μπορεί κανείς επικαλούμενος τον δικό του πόνο να λησμονεί πως και κάποιοι άλλοι έγιναν πρόσφυγες από τους ίδιους που μετέτρεψαν και τη δική του οικογένεια σε πρόσφυγες. Θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το λέω με πολύ σεβασμό και πολλή εκτίμηση και δεν θέλω να δημιουργηθεί κανένα μα κανένα πρόβλημα μεταξύ της παροικίας, διότι έχει ρόλο να διαδραματίσει ο προϊστάμενος της Εκκλησίας στην Αμερική. Θα πρέπει απλούστατα να συνειδητοποιήσουμε κάποια ώρα ότι ανεξάρτητα της υπηκοότητας, αυτό που στο DNA μας υπάρχει και δεν αλλοιώνεται με τις πολιτογραφήσεις είναι το DNA του Έλληνα.

Θέλω να σας βεβαιώσω πως παρά την πικρία που προκλήθηκε και θέλοντας να νιώθω πως είμαστε όλοι ενωμένοι θα πρέπει να διαγράψουμε το τι συνέβη, η σημείωση ετέθη, το σφάλμα, θέλω να πιστεύω, ότι αναγνωρίστηκε και αύριο και δια ζώσης θα διαβιβάσω στον Σεβασμιώτατο την πικρία που έχει προκληθεί και την απογοήτευση που έχει προκαλέσει».

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα:

Βίντεο: Eθνικός Κήρυξ

 

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, βρίσκεται και πάλι στο πρόγραμμα του Προέδρου, μετά την ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου σχετικά με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη, την προηγούμενη Δευτέρα.

Η συνάντηση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021. Προηγήθηκε ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου, με την οποία εξέφραζε τη λύπη του για την οδύνη που, όπως ανέφερε, άθελά του προκάλεσε, με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τ/κ ηγέτη, στη Νέα Υόρκη, ενώ σημείωνε ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως είχε μεταδοθεί, είχε αποφασίσει να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, μετά από το γεγονός αυτό, για να ακολουθήσει εκ νέου προγραμματισμός της, μετά την ανακοίνωση του Σεβασμιωτάτου.

 

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής με τον αρχιτέκτονα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν Σαντιάγο Καλατράβα

Εκτός από την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή 24/9, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συναντήθηκε επίσης με τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος σχεδίασε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Με μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην συνάντηση, κάνοντας παράλληλα μνεία στην Αγία Σοφία, την πηγή έμπνευσης του φημισμένου αρχιτέκτονα για τον σχεδιασμό του Αγίου Νικολάου.

«Συνάντηση με τον διεθνούς φήμης @S_Calatrava σήμερα, τον αρχιτέκτονα του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, αναλογιστήκαμε την στιγμή της φωταγώγησης της εκκλησίας για τις εκδηλώσεις μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Σαντιάγο έχει πραγματικά αποτυπώσει το πνεύμα της έμπνευσης του, την Αγία Σοφία.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιδράσεις στην παρουσία Ελπιδοφόρου στο Τουρκικό Κέντρο

Η κριτική και η στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Αντιθεσμική η κριτική της κυβέρνησης στον Αμερικής

Βενιζέλος: Βαθιά ανιστόρητη η ενόχληση για τον Ελπιδοφόρο

Δεν θα μεταβεί στο Ground Zero ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Λυπάμαι για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα»

Εξέφρασε τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε άθελά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής – Η δυσαρέσκεια, η στήριξη και η Χάλκη

Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στον απόηχο της αναταραχής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων