Συνάντηση με την Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, θα έχει αύριο, Δευτέρα, 27 Ιουλίου, και ώρα 11:45, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
H επίσκεψη συμπίπτει με τα 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμα, θα συζητηθεί η πορεία της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί ώρα 13:15.
Από τη συζήτηση, έστω και αν είναι εκτός της επίσημης ατζέντας, αποκλείεται να λείψει η αναφορά στα τεκταινόμενα στην Αγία Σοφία.
Εξάλλου, η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας προ ολίγων ημερών σε επερώτηση συναδέλφου της στη Βουλή σχετικά με τη θέση της χώρας αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καταδίκασε την τουρκική απόφαση ως εξής: «Η «Αγία Σοφία» έχει έναν πραγματικά ιστορικό συμβολισμό και παγκόσμια αξία. Πρέπει να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει τον πλουραλισμό και την ποικιλομορφία της θρησκευτικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς».
Παράλληλα, η Υπουργός αναφέρθηκε και στη σχετική δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, συμφωνόντας με αυτήν.
Επίσης, όπως είπε, το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί την υπόθεση με την Αγία Σοφία από την αρχή και έχει εκδώσει επίσημη δημόσια θέση σχετικά με αυτήν, στην οποία λέγεται ότι εκφράζουμε μεγάλη λύπη για την αλλαγή του καθεστώτος της εκκλησίας και συμμετέχουμε στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και της UNESCO, για να διατηρηθεί η τρέχουσα (τότε τρέχουσα) κατάστασή της. Στην γνωμοδότηση εκφράζεται επίσης η προσδοκία ότι η παγκόσμια αξία του μνημείου θα διατηρηθεί ως μέρος του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
«Υποστηρίζουμε την προσέγγιση της UNESCO, η οποία επικεντρώνεται στην αποφυγή της πολιτικοποίησης θεμάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Δυστυχώς, η απόφαση έχει ληφθεί, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, συμπεριλαμβανομένης της επιτροπής της UNESCO, για να διατηρήσουμε τα χριστιανικά σύμβολα στο ναό και η μετατροπή σε τζαμί να μην οδηγήσει στο σβήσιμό τους», είχε δηλώσει μία μέρα πριν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή η Εκατερίνα Ζαχάριεβα, χαρακτηρίζοντας την Αγία Σοφία ως ένα από τα πιο εμβληματικά θρησκευτικά μνημεία της ανθρωπότητας.
Μετάφραση και επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναφορά στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο για την Αγιά Σοφιά