10/05/2022 14/05/2022 Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι συναντήθηκε σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την μέχρι χθες σχισματική Εκκλησία της χώρας με την ονομασία «Αχρίδος». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, στη συνάντηση ο κ. Κοβάτσεφσκι συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για τα...
10 Μαΐου, 2022 - 19:46
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2022 - 15:53

Συνάντηση Πρωθυπουργού Σκοπίων-Αρχιεπισκόπου Στεφάνου για την αναγνώριση από το Φανάρι

Διαδώστε:
Συνάντηση Πρωθυπουργού Σκοπίων-Αρχιεπισκόπου Στεφάνου για την αναγνώριση από το Φανάρι

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι συναντήθηκε σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την μέχρι χθες σχισματική Εκκλησία της χώρας με την ονομασία «Αχρίδος».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, στη συνάντηση ο κ. Κοβάτσεφσκι συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για τα καλά νέα της απόφασης της Συνόδου, με την οποία το Φανάρι την δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική και πολυαναμενόμενη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία οι ιεράρχες, οι ιερείς και μοναχοί της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και οι Ορθόδοξοι πιστοί της χώρας αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στη λειτουργική ενότητα με τις άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες.

Επεσήμανε δε ότι η ιστορική αυτή απόφαση ελήφθη μετά από εντατική επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια σημερινής της συνεδρίασης εξέφρασε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τις εγκάρδιες ευχαριστίες της προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για την έκδοση Συνοδικής και Πατριαρχικής Πράξης, με την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο την δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας μέχρι να ρυθμιστεί το οριστικό καθεστώς της Εκκλησίας της χώρας, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία διευκρινίζεται ότι επαφίεται στην Εκκλησία της Σερβίας να ρυθμίσει τα μεταξύ αυτής και της Εκκλησίας στα Σκόπια διοικητικά θέματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι πρώτες αντιδράσεις για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η στάση της Μόσχας και το ιστορικό πλαίσιο

Πηγή: ertnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων