Επικαιρότητα
17 Ιουλίου, 2022

Συνεδριάζει αύριο η ΔΙΣ στον απόηχο της υπερψήφισης από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής των διατάξεων για την Εκκλησία

Διαδώστε:

Αργά το βράδυ της Πέμπτης υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει το θέμα των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Εκκλησίας της Κρήτης ενώ παράλληλα τακτοποιεί το νομικό καθεστώς των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Δωδεκάνησα και της Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Πάτμο.

Της Δέσποινας Σωτηρίου 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα άρθρα που αφορούν στη Ορθόδοξη Εκκλησία απέσπασαν διευρυμένη πλειοψηφία που άγγιξε το 90% των παρευρισκόμενων με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από την πλειοψηφία.

Με αίσθημα δικαίωσης, καθώς έτσι τερματίζεται η ομηρεία εκατοντάδων κληρικών και εξασφαλίζονται νομικά οι Μητροπόλεις στα ακριτικά Δωδεκάνησα (και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις) συνεδριάζει αύριο Δευτέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αν και στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΔΙΣ θα ασχοληθεί με θέματα ημερησίας διατάξεως, πληροφορίες που έχει ήδη μεταδώσει το ope.gr, αναφέρουν ότι οι Ιεράρχες θα ασχοληθούν με τις οργανικές θέσεις των ιερέων και το νέο νομοσχέδιο. Πηγές μάλιστα, αναφέρουν ότι θα εκφραστεί και επισήμως από τη ΔΙΣ η ικανοποίηση για την ψήφιση των σχετικών διατάξεων.

Η ψηφοφορία

Σε σύνολο 213 βουλευτών, υπέρ της αρχής του νέου νομοθετικού πλαισίου τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν 56 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Αποχή από τη ψηφοφορία έκαναν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 85-92% των παρόντων Βουλευτών υπερψήφισε τα περισσότερα από τα κρίσιμα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα Πανεπιστήμια, τα οποία τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. 2 στα 3 επίμαχα άρθρα έγιναν δεκτά με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία, προς επίρρωση της άποψης ότι ο νόμος-πλαίσιο πέτυχε σημαντικές συναινέσεις.

Όσο αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν σε εκκλησιαστικά ζητήματα το 89% (189 από τους 213 Βουλευτές) υπερψήφισε:

Εκκλησιαστικό καθεστώς των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου (άρ. 317)

Νομική προσωπικότητα των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου (άρ. 318)

Οργανικές θέσεις κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων (άρ. 335)

Οργανικές θέσεις κληρικών στην Εκκλησία της Ελλάδος (άρ. 347)

Οργανικές θέσεις Κληρικών στην Εκκλησία της Κρήτης (άρ. 348)

Δεν πρόκειται για νέους διορισμούς

Τα άρθρα τα οποία ψηφίστηκαν στη Βουλή και αφορούν τις οργανικές θέσεις των κληρικών δεν αποτελούν νέους διορισμούς αλλά νομοθετική επικαιροποίηση ενός ζητήματος που εκκρεμούσε ξεκαθάρισε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, στον απόχη της ψήφισης του νομοσχεδίου με τίτλο: «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης τους με την κοινωνία», η κ. Κεραμέως κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα για τις φωνές που υπήρχαν από μεριά την αντιπολίτευσης για το ζήτημα των οργανικών θέσεων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα άρθρα υπερψηφίστηκαν από μεγάλη μερίδα βουλευτών, έλαβαν 189 “ναι” και μερικά διατάξεις πάνω από 190, διαψεύδει αυτές τις φωνές ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν γίνονται νέοι διορισμοί.

“Δεν ιδρύθηκε καμία θέση. Νομοθετική επικαιροποίηση έγινε ενός νόμου που υπήρχε και έτυχε της υποστήριξης των περισσοτέρων στη Βουλή”, επεσήμανε διευκρινίζοντας ότι με τη ρύθμιση αυτή δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

Διαδώστε: