Με σημείο τριβής μεταξύ των κομμάτων εάν η παρούσα Βουλή δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της προηγουμένης ξεκίνησε στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση η επί της ουσίας συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων. Νεά Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ υποστήριξαν ότι η παρούσα Βουλή δεν δεσμεύεται από τις υποδείξεις της προηγουμένης, με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως να επιμένει στο αντίθετο λέγοντας ότι η διαδικασία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παίγνιο από την κυβέρνηση.
Σήμερα έγινε επί της αρχής συζήτηση και από αύριο (26/9) η επιτροπή μπαίνει στην ουσία των άρθρων (ανά θεματική ενότητα), αρχής γενομένης από το “Aρθρο 3” που αφορά στις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας.
Πάντως χθες, με συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας υπογράμμισε ότι το επίμαχο «Άρθρο 3″ δεν θα τεθεί προς αναθεώρηση»
«Τολμώ μία πρόβλεψη επειδή υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη για τις διατάξεις που αλλάζουν το άρθρο τρία του Συντάγματος που αναφέρεται στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, που στην πραγματικότητα δεν αφορά στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας αλλά αφορά στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ελλαδική Εκκλησία, αυτή είναι η κυριολεξία του περιεχομένου του άρθρου τρία, εν πάσει περιπτώσει. Φαίνεται ότι αυτό το άρθρο δεν θα τεθεί στην αναθεώρηση και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που το υπαγορεύουν αυτό» όπως ανέφερε με έμφαση, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής.
Να σημειωθεί πως στο μικροσκόπιο της επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος μπαίνουν 49 άρθρα, τα οποία είχαν προκριθεί από την προηγούμενη Βουλή (καθώς είχαν συγκεντρώσει πάνω από 151 θετικές ψήφους). Ωστόσο 10 άρθρα αφορούν κατάργηση μεταβατικών διατάξεων του Συντάγματος, επομένως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε 39 συνολικά διατάξεις.
Η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως όσον αφορά στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης.
“Βόμβα” στα θεμέλια της διαδικασίας χαρακτηρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της ελάχιστης πλειοψηφίας που απαιτείται για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Για χαμένη ευκαιρία μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος (Κίνημα Αλλαγής), λέγοντας μάλιστα πως προτιμότερο θα ήταν να μην γίνει σε αυτή τη φάση η αναθεώρηση και να συνταχθεί νέα πρόταση.
Από τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε πως η νέα Βουλή μπορεί “αποκλειστικά και αδέσμευτα να διατυπώσει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων χωρίς να δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις και τις υποδείξεις για το περιεχόμενο αυτών των διατάξεων που περιλαμβάνονται στα κείμενα της προαναθεωρητικής Βουλής”.
Να σημειωθεί πως όσα άρθρα στην προηγούμενη Βουλή είχαν πάρει πάνω από 180 θετικές ψήφους, μπορούν να αναθεωρηθούν με 151 «ναι». Ωστόσο όσα άρθρα είχαν πάρει από 151 έως 179 θετικές ψήφους, χρειάζονται τουλάχιστον 180 «ναι»