Επικαιρότητα
08 Νοεμβρίου, 2019

Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού

Διαδώστε:

Στη σκιά της «ταξιδιωτικής οδηγίας» του Πατριαρχείου της Μόσχας αλλά και των διαβεβαιώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας ότι «το ουκρανικό δεν θα επηρεάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις» πραγματοποιείται από σήμερα 8 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή το Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού).

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Ιερές Μητροπόλεις Άρτης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Ιωαννίνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των συνδιοργανωτών είναι και η Μητρόπολη Άρτας, την οποία το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει περιλάβει «στους ανεπιθύμητους προς επίσκεψη τόπους από τους προσκυνητές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

 

Γενικό θέμα του Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται με  τις ευλογίες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, είναι «Ήπειρος: Προσέγγιση στα θρησκευτικά Μνημεία και τον Πολιτισμό της – Νέοι Δρόμοι στους μοναδικούς Προσκυνηματικούς Προορισμούς της».

Στο Συνέδριο, στο οποίο παρίστανται εκπρόσωποι 70 από τις 82 Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος,  εκτός από Πανελλήνιο, έχει και Διορθόδοξο χαρακτήρα, αφού έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκτός από τους κληρικούς-εκπροσώπους επί θεμάτων  Προσκυνηματικών Περιηγήσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, των Εκκλησιών Αλβανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Κύπρου,  ακαδημαϊκοί και επαΐοντες του Τουρισμού, καθώς επίσης συνεργαζόμενοι με το Συνοδικό Γραφείο επιχειρηματίες του τουρισμού, δημοσιογράφοι κ.ά.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το συνέδριο θα καλύψουν και τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι και ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» και στον Μάκη Αδαμόπουλο ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος:  «παρά το γεγονός ότι έχουμε δυσκολία στις ελληνορωσικές εκκλησιαστικές σχέσεις μας κάνει εντύπωση ότι τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι και ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας θα καλύψουν το συνέδριο και μάλιστα θα παραμείνουν δύο μέρες μετά για να καταγράψουν για να προβάλλουν στους Ρώσους την περιοχή».

«Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Στην εκτίμηση ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις ελληνορωσικές σχέσεις κατέληξαν μετά τη χθεσινή της συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κ. Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σε ερώτηση σχετικά με την αναγνώριση, από την Εκκλησία της Ελλάδος, της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Ν. Δένδιας είπε μεταξύ άλλων: «Θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω για μένα: όπως ίσως ξέρετε, από την πλευρά της μητέρας μου είμαι απόγονος μίας μακράς σειράς ιερέων, νομίζω 17 γενεών, γεγονός το οποίο με έχει καταστήσει προσεκτικό αναγνώστη των Ευαγγελίων. Στο πλαίσιο λοιπόν της Ορθόδοξης πίστης, θυμάμαι καθαρά την απάντηση του Ιησού Χριστού όταν ερωτήθηκε και είπε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, η σημερινή ελληνική Πολιτεία σέβεται απολύτως το ρόλο και την αυτονομία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το διακριτό της ρόλο. Και βέβαια σαν αυτονόητη συνέπεια δεν επεμβαίνει στα στενά εκκλησιαστικά θέματα».

Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

 

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ έκανε λόγο για «προφανή εξωτερική επιρροή» στο ουκρανικό ζήτημα σε ό,τι αφορά τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι πριν από την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου (προς τον επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιο, με την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος γίνεται η πρώτη Εκκλησία που επισήμως αναγνωρίζει τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας), πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οποίας ετέθη επί τάπητος, μεταξύ άλλων, και το συγκεκριμένα θέμα.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τον ίδιο σκοπό, Αμερικανοί διπλωμάτες πραγματοποίησαν επισκέψεις στο Άγιο όρος.

Όπως ανάφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, το θέμα ετέθη επί τάπητος στη συνάντηση με τον κ. Δένδια, όπου όπως είπε επιβεβαιώθηκε ότι τα κράτη δεν πρέπει να επεμβαίνουν σε εκκλησιαστικά θέματα.

Ακόμη, ο ίδιος τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τις διακυβερνητικές σχέσεις, η Ρωσία δεν θα δημιουργήσει εμπόδια, σημειώνοντας εντούτοις ότι αναμένεται μείωση τουριστικών ρευμάτων προσκυνητών σε περιοχές της Ελλάδας, όπου η Ρωσική Εκκλησία διέκοψε την επικοινωνία.

Διαδώστε: