Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Σύνοδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Νωρίτερα η ΔΙΣ έκανε δεκτή την παραίτηση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσόστομου. Την παραίτηση κόμισε στη ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον κ. Χρυσόστομο, στην κατοικία του στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και όπως αποκάλυψε το Πρακτορείο Ορθοδοξία έλαβε την παραίτηση του . Υπάρχει έντονη κινητικότητα προκειμένου να κατατεθεί η παραίτηση στις αρμόδιες αρχές, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την διαδοχή του.
επιμέλεια κειμένου Ναταλία Δανδόλου
ρεπορτάζ Δημήτρης Στρουμπάκος
κάμερα Ανδρέας Χαλκιόπουλος
Φωτογραφία Χρήστος Μπόνης
επεξεργασία φωτογραφίας Σταύρος Ζάκας
Δείτε πλάνα που κατέγραψε ο φακός του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ αύριο αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των σχέσεων Πολιτείας Εκκλησίας και η έως τώρα πορεία των συζητήσεων στη βάση των επισημάνσεων της επιτροπής διαλόγου επί του σχεδίου υλοποίησης της συμφωνίας που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας. Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να συζητήσουν και το κατά πόσον η ΔΙΣ μπορεί να λάβει μόνη της αποφάσεις επί του θέματος ή αν χρειάζεται να παραπεμφθεί το θέμα στην Ιεραρχία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα ανακοινώσει τη σύγκληση της Ιεραρχίας για μετά τις 15 Μαρτίου, με πιθανότερη ημερομηνία τις 19-20 Μαρτίου. Κι αυτό γιατί επιθυμούν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αναφορικά με την Μητρόπολη Περιστερίου, αλλά και να έχουν στα χέρια τους κάποιες γνωματεύσεις αρμόδιων επιτροπών σχετικά με το ζήτημα της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας.
Εν τω μεταξύ, την έντονη δυσαρέσκεια του Κλήρου προκαλούν οι νέες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, τόνισε ότι το μεγάλο θέμα αυτή τη στιγμή είναι το σχέδιο απόφασης που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στο οποίο υπάρχει κοινή συναίνεση για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, την διασφάλιση αυτών των ορίων και το νοικοκύρεμα των οικονομικών.
«Μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε τους Κληρικούς και να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά» υπογράμμισε. Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες έκανε λόγο για εκβιασμό εκ μέρους του Κλήρου, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι αυτό που γνωρίζει ότι μετά την συνεδρίαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, υπήρξε μια ανακοίνωση η οποία χωρίς επιχειρήματα απορρίπτει τις προτάσεις μας, και καταλήγει λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έρχονται εκλογές: «Εγώ τουλάχιστον δεν βρίσκω άλλη λέξη από τον εκβιασμό, για να το χαρακτηρίσω αυτό».
Και πρόσθεσε: «Εχω την αίσθηση ότι ο ΙΣΚΕ δεν εκφράζει τη Εκκλησία. Κανείς από τους Ιεράρχες, ακόμα και αυτοί που είχαν εκφράσει αντιδράσεις δεν χρησιμοποιεί τέτοια φρασεολογία κι αυτό το χαιρετίζω».
Στη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένουν πλέον την επίσημη τοποθέτηση της Ιεραρχίας χωρίς να αποκλείουν αλλαγές επί του κειμένου. Παρόλα αυτά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι αλλαγές αυτές θα περιοριστούν σε μια διαφορετική φραστική αποτύπωση, και δεν θα πρόκειται για επί της ουσίας αλλαγή των αρχικών θέσεων της κυβέρνησης.