Λίγα 24ωρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επιβoλη κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις της βάλλοντας κατά της Ελλάδος, ενώ την ίδια ώρα ενισχύει το μουσουλμανικό κράτος στο εσωτερικό της χώρας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 θα αυξηθεί κατά 28,1% με τις πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις να καταγράφονται στον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών και στην Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων την πανίσχυρη Diyanet.
Η συνολική κρατική επιχορήγηση στην Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα ανέλθει το επόμενο έτος σε 13 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες από 11,6 δισ. που ήταν το 2020 και 10 δισ. το 2019. Οι αυξήσεις αυτές καταδεικνύουν την ισχυροποίηση της Diyanet τα τελευταία χρόνια, η οποία αναδεικνύεται σε σημαντικό πυλώνα στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Ενδεικτικό είναι ότι ο προϋπολογισμός της Diyanet του τρέχοντος έτους είναι 40% υψηλότερος από εκείνον του Υπουργείου Εσωτερικών και ίση με εκείνη των Υπουργείων Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού και Τουρισμού μαζί.
Η Diyanet η οποία επιβλέπει παράλληλα την θρησκευτική εκπαίδευση στα σχολεία αποφάσισε επίσης, να παρακάμψει την κυβερνητική απόφαση για εξ αποστάσεως μαθήματα έως τις 4 Ιανουαρίου, εξαιτίας της πανδημίας, τονίζοντας ότι η διδασκαλία του κορανίου θα γίνεται δια ζώσης.
Σε εγκύκλιο που εξέδωσε επιβάλει ότι τα εν λόγω μαθήματα θα γίνονται σε τάξεις με πληρότητα 60%
Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και ο ηγέτης της Αλί Ερμπάς, έχουν δεχθεί έντονη κριτική τους τελευταίους μήνες κυρίως σε ό,τι αφορά την διαχείριση της πανδημίας.
Μάλιστα, μόλις χθες δέχθηκε τις έντονες αντιδράσεις από εμπορικούς συλλόγους της χώρας, οι οποίες την κατηγορούν ότι όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση των εμπόρων για αναστολή πληρωμών των ενοικίων στα ακίνητα που κατέχει, αλλά επέβαλε αύξηση 12% στα μισθώματα.
Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που είναι ενοικιαστές ακινήτων που ανήκουν στην Diyanet προσέφυγαν σε αυτήν ζητώντας να παγώσουν τα ενοίκια, για όσο καιρό διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Σύμφωνα μάλιστα με την Τζουμχουριέτ, το ίδρυμα όχι μόνο δεν ανέστειλε τις καταβολές, αποφάσισε και αύξηση 12%.
Η Diyanet είναι ένας από τους ισχυρότερους δημόσιους θεσμούς της χώρας. Το 2002, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία, απασχολούσε προσωπικό 72.000 ατόμων. Σήμερα απασχολεί 130.000 υπαλλήλους.
Η Διεύθυνση επιβλέπει τα 85.000 τζαμιά της Τουρκίας, συντάσσει τα κηρύγματα της Παρασκευής και παρέχει πιστοποιητικά halal στους παραγωγούς τροφίμων. Είναι επικεφαλής επίσης ενός 24-ωρου τηλεοπτικού σταθμού, την τηλεόραση Diyanet, που διατίθεται μέσω δορυφορικής τηλεόρασης, καλωδιακής και YouTube, ενώ έχει σημαντική παρουσία στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσφατα θρησκευτικά διατάγματα που εκδόθηκαν από την Diyanet κατηγόρησαν ως αμαρτία τον εορτασμό της Γρηγοριανής Πρωτοχρονιάς, την λαχειοφόρο αγορά, τα τατουάζ και τις αμβλώσεις.
Η Diyanet διευθύνει επίσης κατηχητικά σχολεία, ο αριθμός των οποίων από 3.699 που ήταν το 2002 σήμερα, πλησιάζει τις 20.000.
Εκτός από αυτά τα σχολεία, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ελέγχει επίσης τα θρησκευτικά σχολεία, τα λεγόμενα imam hatip που απευθύνονται σε μαθητές ηλικίας 10 έως 18 ετών. Τα σχολεία αυτά, δίνουν έμφαση στη διδασκαλία του Κορανίου, και αρχικά απευθύνονταν σε νεαρούς άνδρες που ήθελαν να γίνουν Ιμάμηδες. Όμως, το 2012, τους χορηγήθηκε το ίδιο καθεστώς με τα άλλα δημόσια σχολεία. Το 2002, η Τουρκία είχε 450 imam hatip με 63.000 μαθητές και το 2019 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 5.138 σχολεία με 1,3 εκατομμύρια μαθητές. Σε επίπεδο γυμνασίου, οι 645.000 μαθητές που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία αντιπροσωπεύουν μόλις το 11% του συνολικού σώματος μαθητών γυμνασίου της Τουρκίας, ωστόσο το κράτος ξόδεψε το 23% του σχολικού του προϋπολογισμού.