Συσπείρωση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και του επισιτιστικού προβλήματος
Ηγέτες δεσμεύονται να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική κρίση ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Σαρµ ελ-Σέιχ (COP27), στην Νότια Αίγυπτο.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Πριν τη διεξαγωγή της Διάσκεψης Κορυφής, ηγέτες από σχεδόν 40 εκκλησίες και οργανώσεις συναντήθηκαν στο Ναϊρόμπι στις 21 Οκτωβρίου για να συζητήσουν επί του θέματος. Αυτό που τονίστηκε είναι ότι εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής κρίσης πολλοί άνθρωποι βιώνουν πείνα, χάνουν τα σπίτια τους, και βλέπουν ότι η υγεία τους προοδευτικά δυσχεραίνεται κάτι που τους δημιουργεί αισθήματα φόβου, αγωνίας αλλά και τους ωθεί στην ξενιτιά. Σχεδόν 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι—που αποτελεί το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού – δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή, όπως σημειώθηκε.
Η συνάντηση —για την κλιματική αλλαγή και την πείνα— διοργανώθηκε από τον χριστιανικό οργανισμό Bread for the World με έδρα τις ΗΠΑ και φιλοξενήθηκε από τη Διάσκεψη Εκκλησιών όλης της Αφρικής.
«Λυπούμαστε για έναν πλανήτη που είναι εκτός ισορροπίας, με τον αριθμό των καταστροφών που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα να πενταπλασιάζεται τα τελευταία 50 χρόνια», ειπώθηκε κατά την συνάντηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τυφώνες, οι παρατεταμένες ξηρασίες και τα κύματα καύσωνα.
Ακόμη, οι ηγέτες δήλωσαν ότι σχεδόν το 10% των πλουσιότερων ατόμων του κόσμου [στον Παγκόσμιο Βορρά], ήταν υπεύθυνοι για σχεδόν τις μισές παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία είναι υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι που πλήττονται είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά και όσοι ζουν στον Παγκόσμιο Νότο.
Τέλος, στη συνάντηση οι θρησκευτικοί ηγέτες κάλεσαν τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να συμμετάσχουν στην προώθηση πολιτικών που επιδιώκουν την κλιματική δικαιοσύνη, τον τερματισμό της πείνας, και να εκπληρώσουν τις βασικές δεσμεύσεις για την μείωση της ρύπανσης του πλανήτη.
Η COP27 θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022 υπό την αιγυπτιακή Προεδρία η οποία έχει θέσει τέσσερις στόχους:
— Μετριασμός: εφαρμογή του Συμφώνου της Γλασκόβης, αναθεωρημένη φιλοδοξία για τις ΕΚΣ
— Προσαρμογή: πρόοδος όσον αφορά τον παγκόσμιο στόχο για την προσαρμογή, προσαρμογή στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας δράσης
— Χρηματοδότηση: παρακολούθηση των υφιστάμενων δεσμεύσεων και υποσχέσεων, πρόοδος όσον αφορά την υλοποίηση του στόχου των 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ετησίως
— Συνεργασία: μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτών.
Η συμφωνία του Παρισιού εγκρίθηκε το 2015 στην 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 21) και τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016. Μέχρι σήμερα αριθμεί 186 μέρη. Θέτει τον διπλό στόχο του μετριασμού (να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των 2 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να ενισχυθούν οι προσπάθειες ώστε να περιοριστεί σε 1,5 °C) και της προσαρμογής (να ενισχυθεί η ικανότητα των μερών να προσαρμοστούν στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να καταστούν οι ροές κεφαλαίων συμβατές με μια πορεία προς χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κλιματικά ανθεκτική ανάπτυξη).
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.